ΕΛΛΑΔΑ

Παγώνη στο CNN Greece: Τουλάχιστον 15% πιο μεταδοτική η Κράκεν, αλλά «είναι σαν κρυολόγημα»

Παγώνη στο CNN Greece: Τουλάχιστον 15% πιο μεταδοτική η Κράκεν, αλλά «είναι σαν κρυολόγημα»
«Τουλάχιστον 15% πιο μεταδοτική είναι η Κράκεν σε σχέση με τις άλλες υποπαραλλαγές της Όμικρον», λέει στο CNN Greece η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη Eurokinissi / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (Φωτογραφία αρχείου)

«Τουλάχιστον 15% πιο μεταδοτική είναι η Κράκεν σε σχέση με τις άλλες υποπαραλλαγές της Όμικρον (του κορωνοϊού). Επηρεάζει το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα και δεν κάνει πνευμονίες», λέει στο CNN Greece η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Οι ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί για την εν λόγω υποπαραλλαγή ΧΒΒ.1.5. που πλέον ανιχνεύθηκε και στη χώρα μας. Η «Κράκεν» είναι αρκετά μεταδοτική, πράγμα που σημαίνει ότι εύκολα μπορεί να νοσήσει κάποιος, ωστόσο, όπως εξηγεί η κα Παγώνη στο CNN Greece, «οι ασθενείς δεν νοσηλεύονται καθώς πρόκειται για μια απλή γρίπη. Με τη σωστή αγωγή, παραμένουν στο σπίτι τους και την αντιμετωπίζουν ως ένα κρυολόγημα».

Σύμφωνα με την ίδια «την υποπαραλλαγή ''Κράκεν'' την περιμέναμε. Υπάρχει ήδη και σε αρκετά κράτη της Ευρώπης, επομένως, λογικό ήταν να έρθει και στη χώρα μας. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 6 περιστατικά στην Ελλάδα, αλλά πιθανότατα να υπάρχουν κι άλλα». Όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη (12/01) από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η υποπαραλλαγή «Κράκεν» εντοπίστηκε στην Αττική και συγκεκριμένα, τέσσερα στον Βόρειο Τομέα και δύο στον Δυτικό.

Η νέα υποπαραλλαγή, σύμφωνα με ορισμένες πηγές επιδημιολόγων, ξεφεύγει και από τα εμβόλια σε ποσοστό έως και 60%.

Πού εντοπίζεται η υποπαραλλαγή Κράκεν

Η «Κράκεν» εντοπίζεται σε 38 χώρες σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), και ειδικότερα σε Γαλλία, Ισλανδία, Δανία, Αυστρία, Κάτω Χώρες, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία, Βέλγιο, Τσεχία, Πορτογαλία και Ιρλανδία. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΟΥ, η ΧΒΒ.1.5 (γνωστή και ως «Κράκεν») έχει μεν μεγαλύτερη αντίσταση απέναντι στα αντισώματα, αλλά δεν διαθέτει γνωστές μεταλλάξεις που να προκαλούν σοβαρότερη νόσο Covid-19 στους ανθρώπους από ό,τι οι άλλες παραλλαγές και υποπαραλλαγές.

Σύμφωνα με τα νέα επιστημονικά δεδομένα για την περιβόητη κράκεν- υποπαραλλαγή της Όμικρον, ή ΧΒΒ 1.5., που συνοψίζουν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής, Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής), Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ):

  • Το υπο-στέλεχος του SARS-CoV-2 Omicron XBB.1.5 εξαπλώνεται γρήγορα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Tην περασμένη εβδομάδα, αντιπροσώπευε το 27,6% των περιπτώσεων COVID-19 στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.
  • Το στέλεχος είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στις βορειοανατολικές περιοχές, όπου αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 70% των περιπτώσεων της λοίμωξης.
  • Προς το παρόν, τα συμπτώματα της λοίμωξης φαίνεται να είναι αντίστοιχα με τις προηγούμενες υποπαραλλαγές του στελέχους Όμικρον, αν και είναι λιγότερο συνηθισμένη η απώλεια της γεύσης ή/και της όσφρησης, σε αντίθεση με τις παλαιότερες υποπαραλλαγές του Όμικρον.
  • Η πιθανότητα η νέα υποπαραλλαγή να προκαλέσει οξύαιχμο επιδημιολογικό κύμα λοιμώξεων COVID-19 σε μια κοινότητα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το επίπεδο της συλλογικής ανοσίας, οι ανθρώπινες δραστηριότητες και τα μέτρα πρόληψης της μετάδοσης του ιού όπως η χρήση μάσκας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ