ΕΛΛΑΔΑ

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Το πρωτόκολλο, οι αφίξεις και τα δρακόντεια μέτρα

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Το πρωτόκολλο, οι αφίξεις και τα δρακόντεια μέτρα
Σε φρούριο έχει μετατραπεί πλέον το κέντρο της Αθήνας ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / Eurokinissi

Σε φρούριο έχει μετατραπεί πλέον το κέντρο της Αθήνας καθώς οι προετοιμασίες για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου βρίσκονται στην τελική ευθεία.Από τις 6 το πρωί έχει ξεκινήσει το μίνι λαϊκό προσκύνημα, που θα ολοκληρωθεί στις 10.30 π.μ όταν και η σορός θα μεταφερθει΄στη Μητρόπολη για την εξόδιο ακολουθία

Ο τέως βασιλιάς κηδεύεται ως ιδιώτης με την κηδεία να έχει οριστεί στις 12:00 το μεσημέρι της Δευτέρας στη Μητρόπολη Αθηνών, προεξάρχοντος του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ενώ ήδη από τις 6:00 το πρωί η σορός του εκλιπόντος εκτίθεται στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου για όποιον επιθυμεί να αποτίσει φόρο τιμής.

Ως προς τα διαδικαστικά της κηδείας, το φέρετρο θα σηκώσουν οι γιοι του, αλλά και τα εγγόνια του, ενώ τον επικήδειο θα εκφωνήσει ο πρωτότοκος γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Παύλος.

Παράλληλα, ολοκληρώθηκαν οι πυρετώδεις εργασίες στο Τατόι ενώ το βράδυ της Κυριακής, η οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου παρέθεσε δείπνο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας προς τιμήν των υψηλών προσκεκλημένων των βασιλικών οικογενειών του εξωτερικού.

Τα «Δρακόντεια» μέτρα της ΕΛ.ΑΣ.

Το κέντρο της Αθήνας έχει μετατραπεί ήδη σε «φρούριο», καθώς από χθες (Κυριακή 15/1) το βράδυ το ΤΕΕΜ ξεκίνησε να πραγματοποιεί ελέγχους στη Μητρόπολη και τις πέριξ περιοχές, ενώ ο Μητροπολιτικός Ναός και το παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου έχει σφραγιστεί από τις Αρχές.

Παράλληλα, να σημειωθεί πως μέσα στη Μητρόπολη, βάσει πρωτοκόλλου, θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι, κάτι που σημαίνει πως όποιος καλεσμένος δεν θα μπορεί να είναι παρών στην εξόδιο ακολουθία λόγω αυτού του περιορισμού στα άτομα, θα έχει τη δυνατότητα να περιμένει στο Τατόι για να δώσει το «παρών» στην ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Όπως έχει γίνει γνωστό, στο σχέδιο ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ αναμένεται να μετάσχουν περισσότεροι από 1.000 αστυνομικοί της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, της Διεύθυνσης Επισήμων, της Τροχαίας, της Ασφάλειας Αττικής καθώς και της Αντιτρομοκρατικής.

Ο χώρος τόσο στη Μητρόπολη, όσο και στο Τατόι, θα ελέγχεται από αστυνομικά drone ενώ συνοδευτικά της Διεύθυνσης Επισήμων θα γίνουν «σκιά» των επίσημων προσκεκλημένων στην κηδεία.

Τα μέτρα της αστυνομίας ξεκίνησαν να εφαρμόζονται από τις 6:00πμ όταν και ξεκίνησε το μίνι λαϊκό προσκύνημα που θα διαρκέσει μέχρι τις 10:30πμ.

«Σφραγίζεται» με ΝΟΤΑΜ ο εναέριος χώρος της Αττικής

Παράλληλα, στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας, τον εναέριο χώρο της Αττικής και συγκεκριμένα περιοχών στο κέντρο και στα βόρεια «σφραγίζουν» με ΝΟΤΑΜ που εκδόθηκε την Κυριακή οι ελληνικές αρχές, στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στη Μητρόπολη και τη μεταφορά της σορού για την ταφή στο Τατόι, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Το πρωτόκολλο της κηδείας

Αντίστοιχα, με βάση τα όσα ορίζει το πρωτόκολλο για την εξώδιο ακολουθία:

 • Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα στέκεται στην Ωραία Πύλη, ενώ δεξιά και αριστερά θα βρίσκονται 6 συν 6, αντίστοιχα, Συνοδικοί Μητροπολίτες.
 • Δεξιά και αριστερά πριν από το Δεσποτικό Θρόνο θα στέκεται η Χορωδία του Ναού.
 • Δεξιά από το φέρετρο και μπροστά από το Δεσποτικό Θρόνο θα στέκεται η Οικογένεια.

Αριστερά της Οικογένειας θα βρίσκονται:

 • Αρχηγοί Κρατών εν ενεργεία
 • Πρώην βασιλείς
 • Διάδοχοι θρόνων
 • Η ταφή του Κωνσταντίνου θα γίνει στα πρώην βασιλικά κτήματα του Τατοΐου, δίπλα στους γονείς του.

Πόσοι θα μπουν στη Μητρόπολη και πόσοι θα πάνε στο Τατόι

Στο εσωτερικό της Μητρόπολης Αθηνών, η πρόσβαση των προσκεκλημένων θα γίνεται με διαπιστεύσεις. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, εντός του ναού αναμένεται να μπουν 187 άτομα. Οι 130 από αυτούς πρόκειται να αφιχθούν στην Ελλάδα από το εξωτερικό, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Εξωτερικά του ναού θα δημιουργηθεί μια περίμετρος με τη χρήση κιγκλιδωμάτων, ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει εκτός από έντονη παρουσία ενστόλων και χρήση drones.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως πόσοι από τους 187 προσκεκλημένους θα μεταβούν στο Τατόι για την ταφή, μετά τη νεκρώσιμο ακολουθία. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η μετακίνησή τους θα γίνει με ειδικά μισθωμένα βαν και μέσω δρομολογίων που έχει προβλέψει η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής.Μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας έχει ο έλεγχος της πρόσβασης στο σημείο ταφής καθώς είναι ένας ανοικτός χώρος, με τους αστυνομικούς να σχεδιάζουν μια μεγάλη ακτίνα ασφαλείας γύρω από το συγκεκριμένο σημείο. Εν τω μεταξύ, μέτρα ασφαλείας έχουν προβλεφθεί και γύρω από τα σημεία διαμονής των προσκεκλημένων.

Μετά την ολοκλήρωση της νεκρώσιμης ακολουθίας, θα ξεκινήσει η αυτοκινητοπομπή για το Τατόι, με τους προσκεκλημένους να χρησιμοποιούν τα δικά τους οχήματα ενώ θα χρησιμοποιηθούν και πολυτελή βαν.

Η αυτοκινητοπομπή μέσω της Μητροπόλεως -Συντάγματος -Βασιλίσσης Σοφίας- Μιχαλακοπούλου - Κατεχάκη - Αττικής οδού και τέλος από την έξοδο Βαρυμπόμπης θα καταλήξει στο Τατόι.

Κατά τη διάρκεια της αυτοκινητοπομπής μοτοσικλετιστές και περιπολικά της αστυνομίας θα κάνουν συνεχώς έλεγχο της διέλευσης ενώ το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. θα ακολουθεί την πομπή και θα δίνει εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της ελληνικής αστυνομίας.

Οι τρεις «ζώνες» ασφαλείας

Και οι τελευταίες λεπτομέρειες για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου έχουν ήδη «κλειδώσει» από τις Αρχές. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας σύσκεψης στην ΕΛ.ΑΣ, με στόχο να συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα για το Τατόι, που αποτελούσαν και το μεγάλο «πονοκέφαλο» για τις Αρχές, αποφασίστηκε τελικά ότι θα δημιουργηθούν τρεις ζώνες ασφαλείας στο σημείο του ενταφιασμού.

Η πρώτη ζώνη θα ξεκινάει σε μικρή απόσταση από τα βασιλικά μνήματα και η διάμετρος θα ανοίγει σιγά – σιγά για να δημιουργηθούν και οι δύο άλλες ζώνες, που θα βρίσκονται πιο μακριά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, οι επίσημοι θα ανέβουν στο σημείο με τα αυτοκίνητά τους ενώ οι ιδιώτες που θα θελήσουν να δώσουν το παρών στην ταφή θα πρέπει να αφήσουν τα ΙΧ τους στην είσοδο και να περπατήσουν μέχρι τα μνήματα.

Το τελετουργικό πρόγραμμα

Η σορός του τέως βασιλιά έφυγε από το Α Νεκροταφείο λίγο μετά τις 5:00 το πρωί της έφτασε στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου περίπου στις 5:45 το πρωί. Από τις 06:00 έως και τις 10:30 όποιος επιθυμεί θα μπορεί να αποτίσει φόρο τιμής.

Λίγο πριν τις 12:00 η σορός θα μεταφερθεί στον κεντρικό ναό στην Μητρόπολη Αθηνών για την τέλεση της νεκρώσιμης ακολουθίας προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου και όλων των μελών της Ιεράς Συνόδου δηλαδή και των 12 συνοδικών Μητροπολιτών.

Η εξόδιος ακολουθία θα διαρκέσει περίπου μία ώρα και περίπου στη 1:00 μετά το μεσημέρι η σορός θα αναχωρήσει για το Τατόι. Εκεί θα τελεστεί τρισάγιο στο ναό της Αναστάσεως. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ταφή στο βασιλικό κοιμητήριο δίπλα από τους τάφους των γονέων του, όπως ήταν η τελευταία επιθυμία του εκλιπόντος. Στη συνέχεια η οικογένεια θα παραθέσει γεύμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Σχεδόν όλοι οι «γαλαζοαίματοι» στην Αθήνα

Την ίδια ώρα οι περισσότεροι υψηλοί προσκεκλημένοι για το «τελευταίο αντίο» στον Κωνσταντίνο Γλύξμπουργκ έχουν ήδη «πατήσει» στην Αθήνα, ενώ στους τελευταίους που αφίχθηκαν συμπεριλαμβάνονται ο Αλβέρτος του Μονακό και η πριγκίπισσα Αννα της Βρετανίας. Μάλιστα η εκπρόσωπος του Μπάκιγχαμ άλλαξε το σημείο που θα μείνει και αντί για τη βρετανική πρεσβεία διανυκτέρευσε σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης.

Εξάλλου, οι υψηλοί προσκεκλημένοι και οι πρώτες αφίξεις μελών βασιλικών οικογενειών από 11 κράτη έκαναν αισθητή την παρουσία τους από το μεσημέρι της Κυριακής.

Οι γιοι του Νικόλαος και Φίλιππος βρέθηκαν το μεσημέρι στη Μητρόπολη Αθηνών, προκειμένου να διευθετήσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες για την κηδεία, ενώ απαγορεύτηκε η είσοδος άλλων πολιτών.

Παράλληλα, ο φωτογραφικός φακός εντόπισε, τις δυο νύφες του τέως βασιλιά, τη Μαρί Σαντάλ και τη Τατιάνα Μπλάτνικ σε έξοδο τους από τη Μεγάλη Βρετάνια όπου βρέθηκαν νωρίτερα σήμερα για να ρυθμίσουν μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας τις τελευταίες λεπτομέρειες.

Η Μαρί Σαντάλ, σύζυγος του Παύλου, και η Τατιάνα Μπλάτνικ, σύζυγος του Νικόλαου, διατηρούσαν άριστες σχέσεις με τον πεθερό τους και είναι στο πλευρό των συζύγων τους από την πρώτη στιγμή. Και οι δυο τους ήταν ντυμένες στα μαύρα, όπως εξάλλου από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστός ο θάνατος του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ.

CNN Greece

Σύσσωμη η βασιλική οικογένεια της Ισπανίας θα παραστεί στην κηδεία ενω βσιλικά μέλη αφίχθησαν από την Δανία, την Σουηδία, το Λουξεμβούργο, Νορβηγία, το Μονακό, την Σερβία και την Βουλγαρία. , ενώ συνολικά 14 ιδιωτικά τζετ αναμένεται να προσγειωθούν σήμερα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Συγκεκριμένα, σήμερα αναμένεται να φθάσουν στη χώρα μας ο βασιλιάς της Ισπανίας, Φελίπε με την σύζυγό του, Λετίθια αλλά και ο επίτιμος βασιλιάς Χουάν Κάρλος Α’. Σήμερα αναμένονται επίσης ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου Ερρίκος και ο διάδοχος της Νορβηγίας πρίγκιπας Χάακον.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, η οικογένεια του εκλιπόντος έχει προσκαλέσει 187 άτομα στην κηδεία, με την είσοδό τους στη Μητρόπολη να γίνεται αυστηρά με ονομαστική πρόσκληση.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, πρόκειται για μέλη βασιλικών οικογενειών από 11 κράτη ενώ παράλληλα έχουν κληθεί και 50-60 Έλληνες -φίλοι, συμμαθητές, πολιτικοί και επιχειρηματίες.

Τα πολιτικά πρόσωπα που θα δώσουν το «παρών»

Αρκετά είναι και πολιτικά πρόσωπα που αναμένεται να δώσουν το παρών στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αναβαθμίσει την εκπροσώπηση της πολιτείας με την παρουσία του αντιπροέδρου Παναγιώτη Πικραμμένου, τα δεδομένα φαίνεται πως έχουν αρχίσει να αλλάζουν και αρκετοί βουλευτές δηλώνουν ότι θα παρευρεθούν.

Οπως έγινε γνωστό, στην κηδεία αναμένεται να παραστεί και ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνη Σαμαράς.

Εκτός από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στην κηδεία θα βρίσκεται η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία ήταν και βαφτισιμιά του τέως βασιλέα Κωνσταντίνου, ενώ παρόντες θα είναι, σύμφωνα με την ΕΡΤ, και οι βουλευτές Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς.

Το ίδιο ισχύει και για τον βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρη Βαρτζόπουλο.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στην κηδεία θα πάει και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, καθώς και ο περιφερειάρχης Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, ως εκ του θεσμικού του ρόλου.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης αποκάλυψε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι, αν δεν έπρεπε να βρίσκεται στο Κουβέιτ τη Δευτέρα, θα ήταν παρών στην κηδεία.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώθηκε ότι, με σκοπό την ομαλή και ασφαλή κυκλοφορία πεζών και οχημάτων λόγω της νεκρώσιμης ακολουθίας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, η οποία θα ψαλεί στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών, θα εφαρμοσθούν προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδικές αρτηρίες του κέντρου της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική απόφαση της Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής:

Την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023 και κατά τις ώρες 06:00' έως 14:00' θα πραγματοποιηθεί προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στις παρακάτω οδούς του Δήμου Αθηναίων:

 • Μητροπόλεως, σε όλο το μήκος της,
 • Αιόλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ανδριανού και Ερμού,
 • Ερμού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αιόλου και Αθηνάς.
 • Επιπλέον, απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση οχημάτων στις παραπάνω οδούς, από σήμερα, Κυριακή 15 Ιανουαρίου, από τις 10:00 μ.μ. έως αύριο, Δευτέρα 16 Ιανουαρίου στις 02:00 μ.μ.

Διευκρινίζεται ότι οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μπορεί να παραταθούν ή να μειωθούν καθώς και να μην εφαρμοσθούν ανάλογα με τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες, κατά την κρίση του επικεφαλής των μέτρων Τροχαίας.

Σύμφωνα επίσης με την ανακοίνωση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας η πρόσβαση στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου πλησίον του Μητροπολιτικού Ναού, όπου θα βρίσκεται η σορός του τέως βασιλιά, θα είναι ελεύθερη από τις 06:00 π.μ. έως τις 11:00 π.μ. της Δευτέρας 16 Ιανουαρίου, ενώ στη συνέχεια, κατόπιν επιθυμίας της οικογένειας, πρόσβαση στον Μητροπολιτικό Ναό θα έχουν αυστηρά οι προσκεκλημένοι της οικογένειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ