ΕΛΛΑΔΑ

Καπραβέλος: Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, διανύουμε όμως την τελική φάση της

Καπραβέλος: Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, διανύουμε όμως την τελική φάση της
Ο κ. Καπραβέλος επεσήμανε την αναγκαιότητα οι πολίτες να επαναφέρουν στην καθημερινότητά τους τα μέτρα ατομικής προστασίας INTIME NEWS / ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (ΑΡΧΕΙΟ)

Στο κλείσιμο του κύκλου της πανδημίας της νόσου του κορωνοϊού αναφέρθηκε το πρωί της Πέμπτης (19/1) ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής του ΕΣΥ ΒΜονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Καπραβέλος στον ΑΝΤ1, δήλωσε πως «τα προβλήματα είναι πάρα πολλά, όμως διανύουμε την τελική φάση του κύκλου της πανδημίας. Η πανδημία έχει εξασθενήσει», ενώ πρόσθεσε πως «δεν εχει φυγει ο κορωνοϊός και οι άλλες ιογενείς λοιμώξεις βρίσκονται σε πολύ μεγάλη έξαρση εξαιτίας της εξασθένησης του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Η προσέλευση στα εξωτερικά μας ιατρεία είναι πάρα πολύ μεγάλη, όμως δεν είναι βαριά τα περιστατικά για να υπάρξει κατάρρευση (του υγειονομικού συστήματος)».

Ισχυρή σύσταση για τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας

Ωστόσο, ο ίδιος επεσήμανε την αναγκαιότητα οι πολίτες να επαναφέρουν στην καθημερινότητά τους τα μέτρα ατομικής προστασίας δηλώνοντας χαρακτηριστικά «πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση ακόμα, βλέπετε μια χαλάρωση υπερβολική, δεν φοράει μάσκα κανείς».

Συμπλήρωσε δε, ότι «τα μισά περιστατικά τα οποία αντιμετωπίζουμε, εάν είχαμε ως προφύλαξη τουλάχιστον τη μάσκα θα τα είχαμε αποφύγει. Είμαι κατηγορηματικός, ακόμη και θανάτους θα είχαμε αποφύγει».

Ισχυρή σύσταση ή Υποχρεωτικότητα;

Αναφορικά με την υποχρεωτικότητα των μέτρων ανέφερε πως «υπάρχει ισχυρή σύσταση σε όλο τον κόσμο ότι δεν πρέπει να καταργηθούν αυτά τα μέτρα. Όταν η σύσταση αποτρέπει θάνατο, έχει την έννοια της υποχρεωτικότητας».

«Η υποχρεωτικότητα σε έναν ηλικιωμένο με υποκείμενα νοσήματα είναι δεδομένη σε σχέση με τα εμβόλια και τις μάσκες», τόνισε.

Καταλήγοντας, ο κ. Καπραβέλος αναφέρθηκε στη σύγχυση που υπάρχει στους πολίτες σχετικά με την τήρηση των μέτρων, επισημαίνοντας πως «πολλές διχογνωμίες έφεραν μεγάλη σύγχυση στον κόσμο, διότι διογκώναμε κάποια πράγματα, ότι το εμβόλιο θα μας σώσει. Το εμβόλιο δεν είναι πανάκεια. Μας προφυλάσσει από τη βαριά νόσηση, όχι από τη μετάδοση της νόσου και στις ευπαθείς ομάδες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ