ΕΛΛΑΔΑ

Ταμείο Ανάκαμψης: Πόροι 500 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στον αγροτικό τομέα

Ταμείο Ανάκαμψης: Πόροι 500 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στον αγροτικό τομέα
Ωφελούμενοι των παραπάνω δράσεων είναι τόσο οι πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις IN TIME / ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Νέο πακέτο κονδυλίων ύψους 500 εκατ. ευρώ θα διαθέσει στην αγορά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να ενισχυθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις στον αγροτικό τομέα, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ).

Ειδικότερα, υποβλήθηκαν 410 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 825 εκατ. ευρώ σε τρεις από τις Δράσεις της Αγροδιατροφής:

  1. «Καινοτομία και Πράσινη Μετάβαση στη Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων»,
  2. «Εκσυγχρονισμός του Πρωτογενούς Τομέα» και
  3. «Πράσινος Αγροτουρισμός»

Αναφερόμενος στο νέο πακέτο, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής & Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΑΑΤ, Κώστας Μπαγινέτας δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «πρόκειται για ένα νέο πακέτο κονδυλίων συμπληρωματικό στα ήδη υφιστάμενα με ξεχωριστό προϋπολογισμό, το οποίο ακολουθεί τις αρχές και τους κανόνες των Κρατικών Ενισχύσεων».

Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι και η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για άλλες τρεις δράσεις, που αφορούν στη «Γενετική Βελτίωση Ζώων», στην «Αναδιάρθρωση Καλλιεργειών» και στην «Ενίσχυση των Υδατοκαλλιεργειών», η οποία ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες.

Ωφελούμενοι των παραπάνω δράσεων είναι τόσο οι πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες υιοθετούν άμεσα ή έμμεσα, συμβολαιακή γεωργία, καθετοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας και συνεργασία τουρισμού-πρωτογενούς παραγωγή, όσο και τα Συλλογικά Σχήματα που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, ενισχύοντας έτσι και την επίτευξη του βασικού στόχου του υπουργείου, ήτοι την κινητροδότηση για την δημιουργία ισχυρών και βιώσιμων αγροτικών συλλογικών σχημάτων.

Η υποβολή των αιτήσεων για τις Δράσεις Αγροδιατροφής γίνεται μέσα από την ψηφιακή πύλη του ελληνικού δημοσίου gov.gr χρησιμοποιώντας μια εύχρηστη και αξιόπιστη πλατφόρμα, η οποία σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε για τις ανάγκες των Δράσεων Αγροδιατροφής του ΤΑΑ, από την Υπηρεσία Διαχείρισης Έργων Ταμείου Ανάκαμψης της Γενικής Γραμματείας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων.

«Πράσινη» μετάβαση

«Βασικός στόχος των Δράσεων» όπως υπογράμμισε ο κ. Μπαγινέτας «είναι η υλοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων με προσανατολισμό τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, την ενίσχυση της καινοτομίας και της εξωστρέφειά τους, συμμετέχοντας έτσι στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα».

Mέχρι σήμερα, στη Δράση «Καινοτομία και Πράσινη Μετάβαση στη Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων» εγκρίθηκαν 27 αιτήσεις επενδυτικών σχεδίων, συνολικού προϋπολογισμού 122.712.907 ευρώ με δημόσια δαπάνη 62.722.538 ευρώ αντίστοιχα, μέσα σε 6 μήνες από την υποβολή τους, ενώ συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η αξιολόγηση και των λοιπών υποβληθέντων σχεδίων αναμένοντας να ολοκληρωθεί εντός του Ιανουαρίου.

Αξιοσημείωτο είναι, ότι ολοκληρώθηκαν οι πρώτες εκταμιεύσεις επενδυτικών πόρων, ύψους 25.250.266 ευρώ, σε λιγότερο των 10 ημερών από την έγκριση της αίτησης ενίσχυσης, καθώς είχε εξασφαλιστεί για τους επενδυτές η δυνατότητα άμεσης λήψης της δημόσιας ενίσχυσης, μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου της προκαταβολής.

Τέλος, το εν λόγω χρηματοδοτικό εργαλείο δίνει την επιλογή στους ωφελούμενους των Δράσεων να έχουν άμεσα στη διάθεση τους, το 100% της δημόσιας ενίσχυσης, προκειμένου να υλοποιήσουν το επενδυτικό τους σχέδιο ταχύτατα και αποτελεσματικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ