ΕΛΛΑΔΑ

Τύρναβος: Οι αγρότες ζητούν μείωση κόστους παραγωγής - Τρακτέρ κατέκλυσαν την κεντρική πλατεία

Τύρναβος: Οι αγρότες ζητούν μείωση κόστους παραγωγής - Τρακτέρ κατέκλυσαν την κεντρική πλατεία
Μεταξύ των αιτημάτων και η διεκδίκηση μέτρων για την ανακούφιση του κλάδου από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI

Μαζική ήταν η συμμετοχή στο αγροτικό συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία του Τυρνάβου, το πρωί της Κυριακής (22/1), με τους αγρότες να διεκδικούν μεταξύ άλλων μείωση του κόστους παραγωγής, κατώτατες εγγυημένες τιμές και προστασία από τις φυσικές καταστροφές. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ενημερωτικού ιστοτόπου larissanet.gr στη διαδήλωση συγκεντρώθηκαν τρακτέρ από χωριά της περιοχής του Τυρνάβου με αγρότες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για δυναμικές κινητοποιήσεις σήμερα και τις επόμενες ημέρες.

Τα αιτήματα των αγροτών

  1. Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεσή τους, λόγω απωλειών ξένων αγορών ή λόγω των μεγάλων ζημιών στην παραγωγή από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
  2. Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια.
  3. Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
  4. Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ