ΕΛΛΑΔΑ

«Μάξιμος Σαράφης»: Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος βάρος του

«Μάξιμος Σαράφης»: Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος βάρος του
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME - Φωτογραφία αρχείου

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος ασκήθηκε σε βάρος του «Μάξιμου Σαράφη», προστατευόμενου μάρτυρα στην υπόθεση Novartis, καθώς και σε βάρος ακόμη έξι ατόμων.

Η ποινική δίωξη ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας και αφορά στα εξής αδικήματα:

* Σύσταση εγκληματικής οργάνωσης,

* Απάτη,

*Πλαστογραφία και

* Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος)

Για την υπόθεση έχουν συλληφθεί τρεις κατηγορούμενοι και αναζητούνται ακόμη τέσσερα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε σε ανακριτή.

Δάνεια έως και 15 εκατ. ευρώ

Δάνεια μέχρι και 15 εκατομμύρια ευρώ υποσχόταν στα θύματά της η οργάνωση, η οποία φέρεται να παραπλανούσε επιχειρηματίες και να τους έταζε δάνεια από τραπεζικά ιδρύματα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Μάλιστα, η έρευνα της αστυνομίας προσδίδει αρχηγικό ρόλο στον φερόμενο ως προστατευόμενο μάρτυρα της υπόθεσης Novartis, «Μάξιμο Σαράφη».

Η εταιρεία είχε «τιμοκατάλογο» και συγκεκριμένα για το δάνειο των 15 εκατ. ευρώ, 100.000 ευρώ ήταν η αμοιβή του αρχηγού, 18.500 ευρώ ήταν για την ασφάλιση του δανείου, 55.000 ευρώ για τη φορολόγηση του δανείου ενώ τα μέλη της οργάνωσης ζητούσαν 55.000 ευρώ όταν παρουσιαζόταν δήθεν πρόβλημα στην εκταμίευση από μια γερμανική εταιρεία, όπου οι Αρχές ασφαλείας αγνοούν ακόμη και αν υπάρχει.

Ο «Μάξιμος Σαράφης» φέρεται να δεχόταν τα υποψήφια θύματά του στο υπερπολυτελές γραφείο του στη οδό Πανεπιστημίου -εκεί όπου μετά από έρευνα των αστυνομικών βρέθηκαν σφραγίδες εταιρειών, υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και συμβάσεις δανείων.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. σημαντικό ρόλο έπαιζε ένας ακόμη άνδρας, που ήταν ο πλαστογράφος, ενώ ο τρίτος από τους συλληφθέντες ασχολείτο με τα διαδικαστικά έγγραφα.

Στη δικογραφία επίσης περιλαμβάνονται τέσσερα ακόμη άτομα, τα οποία δεν έχουν συλληφθεί ενώ έχουν ταυτοποιηθεί τα δύο από αυτά -ένας Ινδός, ο οποίος μιλούσε με τα θύματα και να τους καθησύχαζε για την πορεία της έκδοσης του δανείου, και μια Κύπρια, o ρόλος της οποίας ακόμη ερευνάται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ