ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία: Σαρώνει τη Δυτική Ελλάδα - Σοβαρά προβλήματα στη Ζάκυνθο

Κακοκαιρία: Σαρώνει τη Δυτική Ελλάδα - Σοβαρά προβλήματα στη Ζάκυνθο
Σύμφωνα με αποφάσεις των τοπικών αρχών, κλειστά θα παραμείνουν σήμερα, Πέμπτη τα σχολεία σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη imerazante.gr

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε στη Ζάκυνθο η κακοκαιρία που «σαρώνει» από χθες, Τετάρτη (25/01) τη Δυτική Ελλάδα, με κύρια χαρακτηριστικά  τις ισχυρές καταιγίδες, τις πυκνές χιονοπτώσεις τις χαλαζοπτώσεις και τους ισχυρούς ανέμους. 

Πλημμυρικά φαινόμενα εκδηλώθηκαν από το μεσημέρι σε διάφορα σημεία του νησιού και συγκεκριμένα, σε Λαγανά, Καλαμάκι και Άγιο Δημήτρη.

Κατολίσθηση σημειώθηκε στην περιοχή λίγο έξω από το Αργάσι και έκλεισε για λίγη ώρα ο δρόμος προς Βασιλικό.

Η πυροσβεστική έλαβε 20 κλήσεις για βοήθεια, έγιναν τρεις αντλήσεις υδάτων από σπίτια ενώ και 12 άτομα μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημείο.

Χρειάστηκε να σταματήσει και η κυκλοφορία των οχημάτων για κάποιες ώρες, μέχρι να ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις που κρίθηκαν αναγκαίες από τις αρχές (Π.Ε. Ζακύνθου, Τεχνικές Υπηρεσίες, Τμ. Πολιτικής Προστασίας) για την απορροή των υδάτων και την απομάκρυνση φερτών υλικών.

Μήνυμα από 112

Στο μεταξύ εξαιτίας των ακραίων φαινομένων που θα έπλητταν τη Δυτ. Ελλάδα προειδοποιητικά μηνύματα από το 112 μήνυμα έλαβαν σε πρώτη φάση οι χρήστες κινητών τηλεφώνων σε Κεφαλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα, Ζάκυνθο, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Ηλεία.

Ακολούθησε μήνυμα στους κατοίκους της Κορινθίας, της Αργολίδας, της Λακωνίας, της Μεσσηνίας της Ανατολικής Αρκαδίας, της Καρδίτσας και των Τρικάλων.

Το μήνυμα κάνει λόγο για ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους, ενώ ζητά από τους πολίτες να πραγματοποιούν μόνο τις απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

Κλειστά σχολεία σήμερα

Σύμφωνα με αποφάσεις των τοπικών αρχών, κλειστά θα παραμείνουν σήμερα, Πέμπτη τα σχολεία σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη, προκειμένου οι μαθητές να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα στις μετακινήσεις τους.

Στο μέγιστο βαθμό ετοιμότητας έχουν τεθεί όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, ενώ εντός της ημέρας θα γίνει νέα ευρεία συντονιστική σύσκεψη για την εκ νέου αξιολόγηση της πορείας της κακοκαιρίας.

«Περιορίστε τις μετακινήσεις σας»

Ισχυρή σύσταση στους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά βασικές οδηγίες αυτοπροστασίας, απηύθυνε ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ιωάννης Αρτοποιός.

  • Περιορίστε τις μετακινήσεις σας στις απολύτως απαραίτητες κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων
  • Έχετε πάντα υπόψη,σε περίπτωση εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων, να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
  • Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα. Για κανένα λόγο.
  • Οι περισσότερες οδηγίες αυτοπροστασίας είναι διαθέσιμες στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικές Προστασία.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία θα επικαιροποιεί το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων ανά 12 ώρες και θα είναι διαθέσιμο στην επίσημη ιστοσελίδα της.

Διήμερο με πολικές θερμοκρασίες, καταιγίδες και χιόνι

«Έντονες βροχές και καταιγίδες, ισχυροί άνεμοι χωρίς να αποκλείεται το απαγορευτικό απόπλου, πτώση της θερμοκρασίας αλλά και χιονόπτωση σε αρκετές ορεινές περιοχές», θα είναι το σκηνικό του καιρού το επόμενο διήμερο όπως αναφέρει στο CNN Greece ο μετεωρολόγος, Παναγιώτης Γιαννόπουλος.

Με θερμοκρασίες υπό το μηδέν, έντονες βροχοπτώσεις σχεδόν σε όλη τη χώρα αλλά και χιονόπτωση σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου (από 400 μ., και πάνω) είναι η πρόβλεψη του καιρού για το επόμενο διήμερο.

«Οι χαμηλές θερμοκρασίες θα μας ακολουθήσουν και αυτό είναι το φυσιολογικό γι΄ αυτή την περίοδο», προσθέτει ο κ. Γιαννόπουλος.

Τα πρώτα χιόνια σε και χαμηλό υψόμετρο

Η Πέμπτη είναι η πιο δύσκολη μέρα, καθώς προβλέπεται ότι θα είναι εντελώς χειμωνιάτικη. «Θα έχουμε βροχές σχεδόν στο σύνολο της χώρας, με εξαίρεση ίσως τα Δωδεκάνησα. Καταιγίδες θα σημειωθούν σε Ιόνιο, Πελοπόννησο, αλλά και Αττική και σε Κυκλάδες ενώ το βράδυ σε ανατολικό Αιγαίο και Δωδεκάνησα, με πιθανές καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση σε όλη τη χώρα ενώ στην Αττική θα κυμανθεί γύρω στους 13 βαθμούς και στη Βόρεια Ελλάδα στους 8 - 9 βαθμούς Κελσίου», λέει ο κ. Γιαννόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «φέτος θα πέσουν και τα πρώτα χιόνια όχι μόνο σε ορεινές περιοχές αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο, ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας. Χιόνια αναμένονται στις περιοχές της Κοζάνης, της Φλώρινας και της Καστοριάς».

Τέλος, αναμένονται ισχυροί άνεμοι ενώ θα σημειωθούν έως και 8-9 μποφόρ στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο, ειδικά από το μεσημέρι της Πέμπτης κι έπειτα, με απαγορευτικά σε ορισμένες περιοχές.

Την Παρασκευή (26/01) ο καιρός θα παρουσιάσει μία μικρή βελτίωση. «Από νωρίς το πρωί θα έχουμε καταιγίδες μέχρι το μεσημέρι σε ανατολικό Αιγαίο και Δωδεκάνησα. Στη Θράκη θα έχουμε έντονες βροχές αλλά και χιόνια σε χαμηλότερο υψόμετρο (από τα 400 μ. και πάνω).

Οι νοτιάδες στο Αιγαίο θα φτάσουν έως και 8-9 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται τοπικές βροχές και χαμηλές θερμοκρασίες όπως αρμόζει αυτή την περίοδο», προσθέτει ο ίδιος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ