ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία: Μήνυμα 112 στην Αττική - «Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα»

Κακοκαιρία: Μήνυμα 112 στην Αττική - «Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα»
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΑΣΤΕΡΑΤΟΣ / CNN GREECE

Μήνυμα από το 112 εστάλη στους κατοίκους της Αττικής καθώς το λεκανοπέδιο πλήττεται από σφοδρές καταιγίδες.

«Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα τις επόμενες ώρες στην περιοχή σας. Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων στις απολύτως απαραίτητες και ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών», γράφει το μήνυμα που έφτασε στα κινητά των πολιτών της Αττικής.

Σε ύψιστη ετοιμότητα βρίσκονται οι αρχές τόσο στην Αττική όσο και σε όλη τη χώρα.

«Η Αττική ήδη επηρεάζεται ήδη από τώρα , ενώ το σύστημα θα απομακρυνθεί νωρίτερα αργά το απόγευμα», έγραψε στο Twitter ο γνωστός μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, η ΕΜΥ έχει επικαιροποιήσει το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων και προειδοποιεί για κατά τόπους επικίνδυνα φαινόμενα προβλέπεται έως και την Παρασκευή.

Κυριά χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι τοπικές χαλαζοπτώσεις και οι πυκνές χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ακόμη και σε περιοχές στα βόρεια με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο.

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας

Αναλυτικά το επικαιροποιημένο δελτίο της ΕΜΥ

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε την Τρίτη (24-01-2023) επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Επισημαίνεται ότι ουσιαστικές διαφοροποιήσεις από το αρχικό Δελτίο αφορούν μόνο στα υψόμετρα όπου αναμένονται πυκνές χιονοπτώσεις.

Σημαντική επιδείνωση του καιρού με κατά τόπους επικίνδυνα φαινόμενα προβλέπεται έως και την Παρασκευή (27-01-2023) με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τοπικές χαλαζοπτώσεις και τις πυκνές χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά αλλά και σε περιοχές στα βόρεια με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο.

Την Πέμπτη (26-01-2023)

1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
- μέχρι το μεσημέρι στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο
- από τις πρωινές ώρες στην ανατολική Πελοπόννησο και βαθμιαία στην κεντρική Στερεά και τη Θεσσαλία με εξασθένηση από το απόγευμα
- από τις προμεσημβρινές ώρες στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια και τις Σποράδες με εξασθένηση το βράδυ
- από το απόγευμα στις Κυκλάδες και στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία
- από νωρίς το βράδυ στη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

2. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά και τοπικά σε περιοχές στα βόρεια με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές:
- στη δυτική Μακεδονία, την κεντρική Μακεδονία και την Ήπειρο (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 400-500 μέτρα και πάνω)
- στη Θεσσαλία (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω)
- στη δυτική και κεντρική Στερεά (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 700-800 μέτρα και πάνω)
- από νωρίς το βράδυ στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 400-500 μέτρα και πάνω).
3. Οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο σταδιακά θα ενισχυθούν στα 8 και τοπικά στα 9 μποφόρ.

Την Παρασκευή (27-01-2023)

1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
έως και τις πρωινές ώρες στη Θράκη και τις ανατολικές Κυκλάδες και έως τις μεσημβρινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
2. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά, οι οποίες έως και τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές στη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω).
3. Οι άνεμοι θα φθάνουν τοπικά στο ανατολικό Αιγαίο τα 8 με 9 μποφόρ τις πρωινές ώρες.

Οι μετεωρολόγοι επισημαίνουν ότι οι βροχές και οι καταιγίδες θα είναι έντονες και μεγάλες σε διάρκεια, συνθήκες που μπορούν να προκαλέσουν πλημμυρικά φαινόμενα.

Σαρώνει τη Δυτική Ελλάδα η κακοκαιρία - Σοβαρά προβλήματα στη Ζάκυνθο

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε στη Ζάκυνθο η κακοκαιρία που «σαρώνει» από χθες, Τετάρτη (25/01) τη Δυτική Ελλάδα, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές καταιγίδες, τις πυκνές χιονοπτώσεις τις χαλαζοπτώσεις και τους ισχυρούς ανέμους.

Πλημμυρικά φαινόμενα εκδηλώθηκαν από το μεσημέρι σε διάφορα σημεία του νησιού και συγκεκριμένα, σε Λαγανά, Καλαμάκι και Άγιο Δημήτρη.

Κατολίσθηση σημειώθηκε στην περιοχή λίγο έξω από το Αργάσι και έκλεισε για λίγη ώρα ο δρόμος προς Βασιλικό.

Η πυροσβεστική έλαβε 20 κλήσεις για βοήθεια, έγιναν τρεις αντλήσεις υδάτων από σπίτια ενώ και 12 άτομα μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημείο.

Χρειάστηκε να σταματήσει και η κυκλοφορία των οχημάτων για κάποιες ώρες, μέχρι να ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις που κρίθηκαν αναγκαίες από τις αρχές (Π.Ε. Ζακύνθου, Τεχνικές Υπηρεσίες, Τμ. Πολιτικής Προστασίας) για την απορροή των υδάτων και την απομάκρυνση φερτών υλικών.

Μήνυμα από 112

Στο μεταξύ εξαιτίας των ακραίων φαινομένων που θα έπλητταν τη Δυτ. Ελλάδα προειδοποιητικά μηνύματα από το 112 μήνυμα έλαβαν σε πρώτη φάση οι χρήστες κινητών τηλεφώνων σε Κεφαλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα, Ζάκυνθο, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Ηλεία.

Ακολούθησε μήνυμα στους κατοίκους της Κορινθίας, της Αργολίδας, της Λακωνίας, της Μεσσηνίας της Ανατολικής Αρκαδίας, της Καρδίτσας και των Τρικάλων.

Το μήνυμα κάνει λόγο για ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους, ενώ ζητά από τους πολίτες να πραγματοποιούν μόνο τις απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

Κλειστά σχολεία σήμερα

Σύμφωνα με αποφάσεις των τοπικών αρχών, κλειστά θα παραμείνουν σήμερα, Πέμπτη τα σχολεία σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη, προκειμένου οι μαθητές να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα στις μετακινήσεις τους.

Στο μέγιστο βαθμό ετοιμότητας έχουν τεθεί όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, ενώ εντός της ημέρας θα γίνει νέα ευρεία συντονιστική σύσκεψη για την εκ νέου αξιολόγηση της πορείας της κακοκαιρίας.

«Περιορίστε τις μετακινήσεις σας»

Ισχυρή σύσταση στους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά βασικές οδηγίες αυτοπροστασίας, απηύθυνε ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ιωάννης Αρτοποιός.

  • Περιορίστε τις μετακινήσεις σας στις απολύτως απαραίτητες κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων
  • Έχετε πάντα υπόψη,σε περίπτωση εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων, να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
  • Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα. Για κανένα λόγο.
  • Οι περισσότερες οδηγίες αυτοπροστασίας είναι διαθέσιμες στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικές Προστασία.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία θα επικαιροποιεί το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων ανά 12 ώρες και θα είναι διαθέσιμο στην επίσημη ιστοσελίδα της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ