ΕΛΛΑΔΑ

15 Ιουνίου 2004: Η τελευταία πτώση αεροσκάφους Phantom στην Ελλάδα

15 Ιουνίου 2004: Η τελευταία πτώση αεροσκάφους Phantom στην Ελλάδα
Το ημερολόγιο έγραφε 15 Ιουνίου 2004, όταν ένα μαχητικό αεροσκάφος τύπου Phantom F4 της Πολεμικής Αεροπορίας, συνετρίβη στον Παρνασσό, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και οι δύο χειριστές του Eurokinissi / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Το ημερολόγιο έγραφε 15 Ιουνίου 2004, όταν ένα μαχητικό αεροσκάφος τύπου Phantom F4 της Πολεμικής Αεροπορίας, συνετρίβη στον Παρνασσό, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και οι δύο χειριστές του.

Εκείνη την ημέρα, στις 15: 25 το διθέσιο μαχητικό είχε απογειωθεί μαζί με άλλα δύο, όμοιου τύπου, αεροσκάφη από την Ανδραβίδα, για να εκτελέσουν άσκηση αναχαίτισης στην περιοχή.

Και τα δύο αεροσκάφη πετούσαν σε ύψος άνω των 17.000 ποδιών, όταν κάτω από άγνωστες συνθήκες, το ένα αεροσκάφος χάθηκε από τα ραντάρ μισή ώρα αργότερα.

Οι πιλότοι του αεροσκάφους που πετούσε πάνω από την περιοχή της Αμφίκλειας, στον Παρνασσό, δεν είχαν αναφέρει νωρίτερα κάποια βλάβη.

Ξαφνικά στις 16:00 το αεροσκάφος «F4» πραγματοποίησε κατακόρυφη βύθιση, συνετρίβη και εξαφανίστηκε από τα ραντάρ.

Τα συντρίμμια του διθέσιου αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας εντοπίστηκαν στο χωριό Κελάρια, δύο μίλια βόρεια του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού, σε ύψος 5,5 χιλιάδων ποδών.

Οι χειριστές του αεροσκάφους ήταν ο 35χρονος Επισμηναγός Κωνσταντίνος Καραθάνος από το Αγρίνιο, πατέρας δύο παιδιών, και ο 28χρονος Υποσμηναγός Εμμανουήλ Σεβαστάκης από τη Νίκαια.

Και οι δύο σκοτώθηκαν.

Όπως έγινε γνωστό αργότερα, το αεροσκάφος ήταν «θύμα» ενός ακραίου ελιγμού στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής αερομαχίας.

Το αεροσκάφος συμμετείχε σε άσκηση τριπλής αερομαχίας μαχητικών της
αεροπορικής βάσης Ανδραβίδας.

Το αεροσκάφος ξεπέρασε τα αεροδυναμικά του όρια με αποτέλεσμα να πέσει αστραπιαία στο έδαφος χωρίς οι πιλότοι να προλάβουν ή να καταφέρουν να κάνουν χρήση των εκτοξευόμενων καθισμάτων τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ