ΕΛΛΑΔΑ

Καταδίωξη ταχύπλοων με μετανάστες στην Κω: Τουρκικής υπηκοότητας οι τρεις διακινητές

Καταδίωξη ταχύπλοων με μετανάστες στην Κω: Τουρκικής υπηκοότητας οι τρεις διακινητές
Ο κ. Κοκκάλας ανέφερε χαρακτηριστικά πως «οι τρεις διακινητές φέρεται να είναι τουρκικής υπηκοότητας» ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Για το περιστατικό στο Φαρμακονήσι, αλλά και για το επεισόδιο με την διακίνηση μεταναστών και τις απόπειρες εμβολισμού ελληνικού περιπολικού σκάφους τούρκικο, μίλησε ο εκπρόσωπος τύπου Λιμενικού Κόμματος, Νίκος Κοκκάλας.

Ο κ. Κοκκάλας ανέφερε χαρακτηριστικά σε εκπομπή της ΕΡΤ, πως «οι τρεις διακινητές φέρεται να είναι τουρκικής υπηκοότητας». Για το περιστατικό στο Φαρμακονήσι, σημείωσε επίσης πως έγιναν επιθετικές κινήσεις από τις τουρκικές ακταιωρούς προς σκάφη του λιμενικού.

«Στα δύο περιστατικά το βράδυ της Πέμπτης (2/2) στην Κω, αρχικά σκάφος του ελληνικού Λιμενικού που έκανε περιπολία στην περιοχή και εντόπισε ταχύπλοο σκάφος το οποίο κινείτο ύποπτο στην περιοχή. Το προσέγγισε, του έκανε ηχητικά σήματα για να σταματήσει δεν το ακινητοποίησε ο χειριστής του, ούτε και στην καταδίωξη το ακινητοποίησε, έγινε ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα, ούτε τότε το ακινητοποίησε και προσπάθησε να εμβολίσει το δικό μας με αποτέλεσμα να γίνουν βολές στοχευμένες στους κινητήρες του σκάφους.

Στο σκάφος επέβαιναν συνολικά 22 άτομα, δύο διακινητές που έχουν συλληφθεί και 20 άτομα τα οποία είχαν ξεκινήσει από τις τουρκικές ακτές με σκοπό να επιβιβαστούν στην Κω» είπε ο Κ. Κοκκάλας. Μισή ώρα αργότερα εντοπίστηκε και δεύτερο σκάφος, που είχε ξεκινήσει επίσης από τις τουρκικές ακτές για την Κω. Πάλι ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία. Στο σκάφος επέβαιναν 18 άτομα και ένας διακινητής που συνελήφθη.

Τα ελληνικά πληρώματα δεν είναι εκπαιδευμένα στο να εμβολίζουν σκάφη και να κάνουν επιθετικές κινήσεις έναντι άλλων σκαφών, αλλά είναι εκπαιδευμένα σύμφωνα με τους κανόνες της θάλασσας και το διεθνές δίκαιο να σώζουν ανθρώπινες ζωές, να φυλάττουν τα σκάφη και τα σύνορά μας» διευκρίνισε ο κ. Κοκκάλας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ