ΕΛΛΑΔΑ

Τα νέα εφάπαξ του Δημοσίου

Τα νέα εφάπαξ του Δημοσίου
Eurokinissi

Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να ξεκινήσουν οι πληρωμές 62.000 εφάπαξ που βρίσκονται σε αναμονή από το 2013. Πιθανότατα σήμερα θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση με την οποία θα καθορίζεται το ποσό των εφάπαξ για όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ αλλά και των ιδιωτικό τομέα.

Για τον χρόνο ασφάλισης μέχρι 1/1/2014 και μετά το ποσό του εφάπαξ θα είναι ίσο με το ποσό των εισφορών. Για τον χρόνο ασφάλισης πριν την 1/1/2013 το ποσό αποτελείται από δύο τμήματα και προκύπτει βάσει συγκεκριμένου μαθηματικού τύπου.

Μέχρι 31/12/2013 για μισθωτούς Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα με εισφορά 4% το εφάπαξ υπολογίζεται στο 60% των αποδοχών επί το δεκαδικό του αριθμού των ετών ασφάλισης ως την παραπάνω ημερομηνία. Οι αποδοχές υπολογίζονται στο μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.

Για τους αυτοαπασχολούμενους με εισφορά 4% ισχύουν όλα τα παραπάνω, όμως ως αποδοχές υπολογίζεται ο μέσος όρος των ασφαλιστικών εισφορών κατηγοριών ασφάλισης επί των οποίων επιβλήθηκαν οι εισφορές την τελευταία πενταετία ως 31/12/2013.

Το νέο εφάπαξ στο Δημόσιο είναι μειωμένο από 15% ως 18%. Σε ό,τι αφορά υπαλλήλους της ΔΕΗ, των δήμων και τους ξενοδοχοϋπάλληλους του ιδιωτικού τομέα το εφάπαξ μειώνεται από 18% ως 20%. Αντίθετα αυξημένο κατά 5% ως και 10% είναι το ποσό του εφάπαξ για τους εμποροϋπάλληλους.

Δείτε αναλυτικά τον πίνακα

pinakes

ΔΗΜΟΦΙΛΗ