ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Eλεύθερος με περιοριστικό όρο ο νοσηλευτής για τον θάνατο 25χρονου ΑμΕΑ

Θεσσαλονίκη: Eλεύθερος με περιοριστικό όρο ο νοσηλευτής για τον θάνατο 25χρονου ΑμΕΑ
Ο 25χρονος είχε χάσει τη ζωή του ένα 24ωρο αφότου διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης ύστερα από ξυλοδαρμό που φέρεται να υπέστη Unsplash/nci

Ελεύθερος με περιοριστικό όρο αφέθηκε μετά την απολογία του σε ανακριτή ο 56χρονος νοσηλευτής που κατηγορείται για τον θάνατο 25χρονου περιθαλπόμενου στη δομή Προστασίας Παιδιών με Αναπηρία στην Κεντρική Μακεδονία, στην οποία εργαζόταν.

Συγκεκριμένα, στον 56χρονο που κατέστη κατηγορούμενος τον Νοέμβριο του 2021, επιβλήθηκε ο όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Εις βάρος του είχε απαγγελθεί ποινική δίωξη από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για το κακούργημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης σε βάρος αδύναμου ατόμου. Είχε προηγηθεί προκαταρκτική έρευνα, την οποία είχαν προκαλέσει αλλεπάλληλες μηνύσεις και αναφορές κατά παντός υπευθύνου, και μεταξύ αυτών από τους γονείς του 25χρονου αλλά και την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου.

Στην απολογία του, ο κατηγορούμενος νοσηλευτής αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με τον θάνατο του νεαρού, για τον οποίο φέρεται να είπε ότι υπήρξε «επιθετικός, με «επαναλαμβανόμενη βίαιη συμπεριφορά» εναντίον φροντιστών και περιθαλπόμενων ατόμων, αλλά και κατά του ιδίου.

Ο 25χρονος είχε χάσει τη ζωή του ένα 24ωρο αφότου διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης κι ύστερα από ξυλοδαρμό που φέρεται να υπέστη. Σύμφωνα με τα ιατροδικαστικά ευρήματα που είχαν γίνει γνωστά τότε, ο θάνατός του αποδόθηκε σε εγκεφαλική αιμορραγία και ισχαιμία μυοκαρδίου.

Στη συγκεκριμένη Δομή διενεργήθηκε έλεγχος από κλιμάκιο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ), κατά τον οποίο διαπιστώθηκε σειρά παραλείψεων και παρατυπιών στη λειτουργία της, με αποτέλεσμα να ζητηθεί (και να γίνει δεκτή), τον περασμένο Νοέμβριο, η παραίτηση του συνόλου των μελών της διοίκησης της Δομής. Το περιστατικό με τον 25χρονο περιλαμβανόταν στην έκθεση ελέγχου που είχε συντάξει η ΕΑΔ και διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για να αξιολογηθεί ποινικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ