ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Το περισσότερο χιόνι τα τελευταία 19 χρόνια - Έως τους -14 η θερμοκρασία

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Το περισσότερο χιόνι τα τελευταία 19 χρόνια - Έως τους -14 η θερμοκρασία
Οι 8 περιοχές με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες EUROKINISSI / ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Άφθονες χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας, προκάλεσε η κακοκαιρία Μπάρμπαρα και μάλιστα η έκταση της χιονοκάλυψης ξεπέρασε τη μέση τιμή των τελευταίων 19 ετών. 

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr η κακοκαιρία προκάλεσε μεγάλες χιονοπτώσεις σε μεγάλο μέρος της ανατολικής και νότιας ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, και σε κάποιες περιοχές της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας, της Πελ/νήσου και της Κρήτης οι χιονοπτώσεις συνεχίζονται και το απόγευμα της Πέμπτης 9 Φεβρουαρίου 2023.

Με βάση τα νεότερα δορυφορικά δεδομένα χιονοκάλυψης, υπολογίστηκε ότι περίπου το 20% της χερσαίας έκτασης της χώρας μας ήταν καλυμμένο με χιόνι την Τετάρτη 8/2.

Στον χάρτη που ακολουθεί σύμφωνα με το meteo.gr παρουσιάζεται «η χωρική κατανομή της χιονοκάλυψης με λευκό χρώμα, και στο ένθετο γράφημα η χρονική πορεία της με κόκκινη διακεκομμένη καμπύλη, από τα μέσα Ιανουαρίου (10/1) μέχρι την Τετάρτη 8/2».

«Η λευκή καμπύλη αποτυπώνει τη μέση τιμή της χιονοκάλυψης την περίοδο 2004-2022, επομένως γίνεται αντιληπτό ότι μετά την κακοκαιρία η έκταση της χιονοκάλυψης ξεπέρασε τη μέση τιμή των τελευταίων 19 ετών».

Σε ύφεση η κακοκαιρία Βαρβάρα - Ισχυρός παγετός στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα

Οι χιονοπτώσεις έχουν περιοριστεί σημαντικά τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 9 Φεβρουαρίου 2023 και τοπικά χιονόνερο καταγράφεται σε πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα της Στερεάς Ελλάδας, με ασθενείς χιονοπτώσεις να σημειώνονται λίγο ψηλότερα. Την ίδια ώρα, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στα επίπεδα των -10°C διατηρούνται στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα. Σύμφωνα με δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr οι ελάχιστες τιμές θερμοκρασίας το πρωί της Πέμπτης 9/2 έφτασαν τα επίπεδα των -14°C σε κατοικημένες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας.

Πίνακας 8 χαμηλότερων ελαχίστων θερμοκρασιών το πρωί της Πέμπτης 09/02/2023, όπως αυτές καταγράφτηκαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr.Meteo.gr

Μεγάλα ύψη χιονιού καταγράφηκαν στη Μαγνησία κατά το πέρασμα της κακοκαιρίας Μπάρμπαρα μεταξύ 5 και 9 Φεβρουαρίου 2023. Οι χιονοπτώσεις έπληξαν ακόμη και παραθαλάσσιες περιοχές προκαλώντας προβλήματα στις μετακινήσεις.

Στο βίντεο που ακολουθεί υπάρχουν εικόνες από τις κάμερες καιρού σε Βόλο, Χάνια και Χορευτό Πηλίου μεταξύ 7 και 8 Φεβρουαρίου 2023. Την Τετάρτη 8/2 μάλιστα εκδηλώθηκε χιονοκαταιγίδα στον Βόλο και διακρίνεται η πυκνή χιονόπτωση που προκάλεσε λίγο πριν το μεσημέρι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ