ΕΛΛΑΔΑ

Πλειστηριασμοί: Αυτή είναι η απόφαση του Αρείου Πάγου υπέρ των funds και των servicers

Πλειστηριασμοί: Αυτή είναι η απόφαση του Αρείου Πάγου υπέρ των funds και των servicers
EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Δημοσιεύθηκε η απόφαση της πλήρους Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, με την οποία τάχθηκε κατά πλειοψηφία υπέρ της διενέργειας δικαστικών πράξεων κατά των δανειοληπτών από τις εταιρείες διαχείρισης, που λειτουργούν ως εντολοδόχοι των funds που αγόρασαν τα δάνεια.

Όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η απόφαση δημοσιεύθηκε σε χρόνο ρεκόρ, ενώ πριν λίγες μόνο ημέρες είχε ήδη διαρρεύσει η σχετική πληροφορία και μάλιστα ο ακριβής αριθμός των Αρειοπαγητών που είχαν ταχθεί υπέρ των funds και των servicers.

Συγκεκριμένα, η πλήρης Ολομέλεια του Αρείου Πάγου δημοσίευσε σήμερα Πέμπτη την υπ΄αριθμ. 1/2023 απόφαση της με την οποία κατά πλειοψηφία (56-9) αποφάνθηκε ότι οι διαχειριστές των funds που εδρεύουν στην Ελλάδα μπορούν να ενεργούν δικαστικές πράξεις να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς με τη δική τους επωνυμία και όχι ως πληρεξούσιοι των funds.

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο της απόφασης, «η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αποφαίνεται ότι κατά την παράλληλη και συνδυαστική εφαρμογή των Ν. 4354/2015 και Ν. 3156/2003, οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (Ε.Δ.Α.Δ.Π) έχουν την κατ' εξαίρεση νομιμοποίηση του άρθρου 2 παρ. 4 του Ν. 4354/2015, προς άσκηση κάθε ένδικου βοηθήματος και κάθε άλλης δικαστικής ενέργειας προς είσπραξη των υπό διαχείριση απαιτήσεων, ανεξάρτητα από το ειδικότερο νομικό πλαίσιο, με βάση το οποίο συντελείται η μεταβίβαση των υπό διαχείριση απαιτήσεων, δηλαδή ακόμη και όταν η μεταβίβαση των απαιτήσεων και η ανάθεση της διαχείρισής τους στις εν λόγω εταιρείες συντελείται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3156/2003 για την τιτλοποίηση των απαιτήσεων».

Σημειώνεται, πως τα εννέα μέλη τα οποία μειοψήφισαν και εξέφρασαν αντίθετη άποψη, είναι οι αρεοπαγίτες: Κωστούλα Πρίγγουρη, Ελένη Μπερτσιά, Παρασκευή Τσούμαρη, Παναγιώτης Βενιζελέας, Κωνσταντίνα Νάκου, Μαρία Χασιρτζόγλου, Ευτύχιος Νικόπουλος, Χρυσούλα Πλατιά και Βαρβάρα Πάπαρη.

Τι σημαίνει η απόφαση

Όπως αναφέρουν τραπεζικά αλλά και νομικά στελέχη, σημαντικές συνέπειες για εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες έχει η απόφαση του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία οι εταιρείες διαχείρισης δανείων (servicers) μπορούν να διενεργούν πλειστηριασμούς για λογαριασμό funds που έχουν αγοράσει «πακέτα» κόκκινων δανείων.

Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, η εξέλιξη αυτή ουσιαστικά επιτρέπει στους servicers να «πατήσουν γκάζι», εφόσον το επιθυμούν, στη διενέργεια πλειστηριασμών. Και, μολονότι για όσο διάστημα υπήρχε η δικαστική διχογνωμία διενεργούνταν κανονικά πλειστηριασμοί από μέρους τους, όπως τόνισε και το Υπουργείο Οικονομικών σε σχετική ανακοίνωση.

Εντούτοις, όπως αναφέρουν στο CNN Greece στελέχη του κλάδου, αυτό δεν σημαίνει ότι «σε μία ημέρα» θα δούμε χιλιάδες ακίνητα να βγαίνουν προς πλειστηριασμό, καθώς μια τέτοια εξέλιξη δεν συμφέρει κανέναν, ούτε καν τους ίδιους τους servicers και τα funds που εκπροσωπούν.

Όπως εξηγούν, μαζικοί πλειστηριασμοί θα φέρουν κοινωνική αναταραχή, εντάσεις μεταξύ funds, τραπεζών και κυβέρνησης –ειδικά εν μέσω προεκλογικής περιόδου- και ταυτόχρονα μείωση των τιμών των ακινήτων λόγω της υπερπροσφοράς. Ένα ντόμινο δηλαδή εξελίξεων που δεν συμφέρει κανέναν, άρα δεν υπάρχει λόγος για γίνει πράξη.

Εξάλλου, όπως προσθέτουν, μόνο το 20% περίπου των εσόδων των servicers προκύπτει από πλειστηριασμούς με την πλειονότητα των εισπράξεων να προέρχονται από ρυθμίσεις δανείων, «φιλικούς» διακανονισμούς και «κουρέματα» οφειλών με ταυτόχρονη αποπληρωμή τους.

Έτσι, ζητούμενο για τους ίδιους τους servicers είναι να αυξηθούν οι ρυθμίσεις των δανείων και αυτά να αρχίσουν να πληρώνονται κανονικά ώστε, εν ευθέτω χρόνο να «θεραπευθούν» και ιδανικά να επιστρέψουν στις τράπεζες σε πολύ υψηλότερη τιμή σε σχέση με αυτή που αγοράστηκαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ