ΕΛΛΑΔΑ

Στο υπουργείο Υγείας οι υγειονομικοί - Στάση εργασίας στα νοσοκομεία της Αττικής

Στο υπουργείο Υγείας οι υγειονομικοί - Στάση εργασίας στα νοσοκομεία της Αττικής
Οι υγειονομικοί διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού CNN Greece / Αλέξανδρος Γαστεράτος

Πορεία προς το υπουργείο Υγείας της Αθήνας πραγματοποιούν σήμερα Τετάρτη (22/2) οι νοσοκομειακοί γιατροί και εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας που έχουν κηρύξει στην Αττική.

Στην Περιφέρεια υπάρχει απεργία, ενώ οι εργαζόμενοι προχωρούν σε κατά τόπους κινητοποιήσεις.

Οι υγειονομικοί απαιτούν αυξήσεις 20% στους μισθούς, επαναφορά 13ου - 14ου μισθού, ουσιαστική αύξηση και επέκταση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες Υγείας, ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, επείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων, μεταξύ άλλων.

Η πορεία θα καταλήξει στο υπουργείο Υγείας, όμως οι κινητοποιήσεις των υγειονομικών θα συνεχιστούν και το απόγευμα. Αφορμή είναι η εκδήλωση στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» όπου η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, παρουσία του πρωθυπουργούΚυριάκου Μητσοτάκη, θα απονείμει τιμητικά βραβεία για το ΕΣΥ.

«Αποτελεί πρόκληση για το σύνολο των εργαζομένων του Ευαγγελισμού, αλλά και τους χιλιάδες ασθενείς μας η διοργάνωση φιέστας που οργανώνει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας παρουσία του πρωθυπουργού, με πρόσχημα την απονομή "τιμητικών βραβείων για το ΕΣΥ", σε μέρα μάλιστα πανελλαδικής απεργίας που στόχο έχει την υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του ΕΣΥ και της Υγείας του λαού μας!» τονίζει το Σωματείο των εργαζομένων στον Ευαγγελισμό (ΣΕΝΕ) και προσθέτει:

«Είναι πρόκληση να οργανώνονται τέτοιες φιέστες σε ένα νοσοκομείο με εκατοντάδες κενές θέσεις εργασίας σε όλες τις ειδικότητες, με το 55% των εργαζομένων να δουλεύει με ελαστικές σχέσεις εργασίας, όπου οφείλονται στο προσωπικό πάνω από 30.000 ρεπό και ημέρες άδειας, με την επικείμενη απόλυση περίπου 300 καθαριστών και την επέκταση των εργολάβων προ των πυλών, με 32 κλειστές κλίνες ΜΕΘ για πάνω από 7 μήνες, με την αναμονή για εξέταση στα ΤΕΠ να ξεπερνάει κατ’ ελάχιστο τις 5 ώρες και το ραντεβού για χειρουργικές επεμβάσεις να φαίνεται με τα κυάλια, σε ένα νοσοκομείο που έχει κυριολεκτικά γονατίσει από την έλλειψη Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στο νοσοκομείο που ακόμη δεν έχει ανανεωθεί η άδεια να διενεργεί εμβολισμούς σε ασθενείς με αιμορραγικά αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Στο νοσοκομείο "ναυαρχίδα" που κοντεύει να βυθιστεί λόγω της χρόνιας υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης, ενώ θα μπορούσε να αποτελεί κόσμημα για το ΕΣΥ και να προσφέρει πολύ υψηλότερου επιπέδου υπηρεσίες Υγείας αποκλειστικά δωρεάν σε ακόμα περισσότερους ασθενείς.

Οι τιμητικές βραβεύσεις αποτελούν άκρατη κοροϊδία και θυμίζουν τα χειροκροτήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας που γρήγορα μετατράπηκαν σε χαστούκια για τους υγειονομικούς. Η "αναγνώριση του έργου" μας από την κυβέρνηση της ΝΔ αποτυπώνεται στη μη ένταξή μας στα Βαρέα και ανθυγιεινά, στις πενιχρές αυξήσεις-φιλοδώρημα στους μισθούς μας, στην καταστολή των κινητοποιήσεων που στόχο έχουν τις κυβερνητικές αποφάσεις για τη διαλυτική κατάσταση στο ΕΣΥ, στην απλόχερη χρηματοδότηση του ιδιωτικού Τομέα Υγείας εις βάρος της τσέπης και της υγείας του λαού μας».

Οι εργαζόμενοι του Ευαγγελισμού καλούν και τα υπόλοιπα σωματεία υγειονομικών της Αττικής, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου, στις 16:30. Σημειώνεται ότι η έναρξη της εκδήλωσης έχει προγραμματιστεί για τις 17:00.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ