ΕΛΛΑΔΑ

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Κύμα συμπαράστασης από Τούρκους πολίτες στο διαδίκτυο

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Κύμα συμπαράστασης από Τούρκους πολίτες στο διαδίκτυο
Τούρκοι πολίτες από τις πληγείσες περιοχές και όχι μόνο, αναρτούσαν στο διαδίκτυο εικόνες από το ασύλληπτο δυστύχημα στα Τέμπη και δίπλα τους φωτογραφίες από τους διασώστες της ΕΜΑΚ Screen grab / A. Natali AVAZYAN / Twitter

Με νωπές τις μνήμες από τους φονικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου και το κύμα συμπαράστασης που εκδηλώθηκε από το σύνολο σχεδόν της ελληνικής κοινωνίας, οι Τούρκοι ανταπέδωσαν την αλληλεγγύη με εκατοντάδες αυθόρμητα μηνύματα συλλυπητηρίων για την ανείπωτη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, που «πλημμύρισαν» το διαδίκτυο.

Ήδη από τα ξημερώματα της Τετάρτης (1/3), Τούρκοι πολίτες από τις πληγείσες περιοχές και όχι μόνο, αναρτούσαν στο διαδίκτυο εικόνες από το ασύλληπτο δυστύχημα στα Τέμπη και δίπλα τους φωτογραφίες από τους διασώστες της ΕΜΑΚ που συνέδραμαν τους εγκλωβισμένους στα ερείπια των τουρκικών πόλεων.

Εκατοντάδες αναρτήσεις, πολλές από τις οποίες στα ελληνικά, συλλυπητήρια μηνύματα και την ευχή «καλή ανάρρωση» για τους τραυματίες κατέκλυσαν το Twitter υπό το hashtag #GreeceTrainAccident ενώ την τραγική είδηση μετέδιδε με έκτακτα δελτία σχεδόν το σύνολο των τουρκικών Μέσων Ενημέρωσης.

«Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους Έλληνες πολίτες που μας υποστήριξαν με ομάδες Έρευνας και Διάσωσης σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Θα θέλαμε να εκφράσουμε τη θλίψη μας για τους πολίτες που έχασαν τη ζωή τους σε αυτό το τραγικό δυστύχημα» αναφέρει ένας από τους εκατοντάδες Τούρκους εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τη θλίψη του για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα εξέφρασε και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με μήνυμα του προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελαροπούλου και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. «Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε πως είναι βαθιά θλιμμένος από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα και μετέφερε τα συλλυπητήρια του σε όσους έχασαν τη ζωή τους και ευχήθηκε καλή ανάρρωση στους τραυματίες» αναφέρει η ανακοίνωση της τουρκικής Προεδρίας.

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Νίκο Δένδια για να του μεταφέρει την αλληλεγγύη και τα συλλυπητήρια της τουρκικής κυβέρνησης. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ευχαρίστησε τον ομόλογό του για τη συμπαράσταση του, με τους δύο υπουργούς να «ανταλλάσσουν» ρόλους, αφού πριν από λίγες ημέρες, ο κ. Δένδιας ήταν εκείνος που επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές της ανατολικής Τουρκίας για να εκφράσει την αλληλεγγύη του και την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει με όσα μέσα διαθέτει.

Δείτε όλες τις τελευταίες εξελίξεις για τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη στο liveblog του CNN Greece

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ανέφερε ότι: «μάθαμε με λύπη ότι πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τραυματίστηκαν σε δυστύχημα με τρένα που έλαβε χώρα χθες το βράδυ στη γειτονική μας Ελλάδα. Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στους συγγενείς όσων έχασαν τις ζωές τους στο τραγικό αυτό δυστύχημα, στον ελληνικό λαό και την ελληνική κυβέρνηση, και ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες»

Μηνύματα συμπαράστασης για την τραγωδία που συγκλονίζει την Ελλάδα έστειλαν και δύο από τους μεγαλύτερους αθλητικούς συλλόγους των γειτόνων, η Αναντολού Εφές και η Φενέρμπαχτσε. «Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στον ελληνικό λαό μετά το τραγικό δυστύχημα με τη σύγκρουση των τρένων. Οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες των θυμάτων και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Φενέρ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ