ΕΛΛΑΔΑ

Λέκκας για Τέμπη: Κλάσματα δευτερολέπτων απέτρεψαν μεγαλύτερη τραγωδία

Λέκκας για Τέμπη: Κλάσματα δευτερολέπτων απέτρεψαν μεγαλύτερη τραγωδία
Ο κ. Ευθύμιος Λέκκας αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους θα είχαμε ακόμη χειρότερες συνέπειες εάν το σιδηροδρομικό δυστύχημα είχε σημειωθεί στις σήραγγες CNN Greece / Αλέξανδρος Γαστεράτος

Την εκτίμηση πως κλάσματα δευτερολέπτων απέτρεψαν μία ακόμη μεγαλύτερη τραγωδία, εξέφρασε ο καθηγητής Γεωλογίας και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας αναφέροντας πως «εάν οι συρμοί συγκρούονταν στις παρακείμενες σιδηροδρομικές σήραγγες, η κατάσταση θα ήταν ακόμα πιο τραγική».

Μεταξύ άλλων, ο καθηγητής γεωλογίας πρόσθεσε πως «η διαχείριση των καταστροφών τα τελευταία χρόνια, αντί να βελτιώνεται με τη χρήση σύγχρονων συστημάτων, δυστυχώς επιδεινώνεται».

Παράλληλα, ο κ. Ευθύμιος Λέκκας αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους θα είχαμε ακόμη χειρότερες συνέπειες, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως η πυρκαγιά θα είχε τέτοια έκταση, ώστε να μην υπάρχει κανένα περιθώριο για επιζώντες.

«Εάν οι συρμοί συγκρούονταν στις παρακείμενες σιδηροδρομικές σήραγγες, η υφιστάμενη κατάσταση θα ήταν ακόμα πιο τραγική για τους ακόλουθους λόγους:

  1. η τεράστια κινητική ενέργεια που είχαν οι δύο αντίθετα κινούμενοι συρμοί και η οποία εν μέρει έχει απορροφηθεί από τον εκτροχιασμό μεγάλου αριθμού βαγονιών, θα είχε εκτονωθεί με μία άνευ προηγουμένου παραμόρφωση όλων των βαγονιών και των δύο συρμών σε όλο το μήκος των αμαξοστοιχιών,
  2. η επακολουθείσα πυρκαγιά θα καταλάμβανε όλο το μήκος σχεδόν της σήραγγας, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες και η αποπνικτική ατμόσφαιρα δε θα έδιναν κανένα περιθώριο για επιζώντες,
  3. θα υπήρχε αδυναμία διείσδυσης και επέμβασης των διασωστικών συνεργείων για τον απεγκλωβισμό τυχόν επιζώντων για πολλές ώρες,
  4. πιθανότατα θα υπήρχε κατάρρευση της στοάς σε μεγάλο μήκος, λόγω των τεράστιων κρουστικών δυνάμεων και των υψηλών θερμοκρασιών.

Είναι κοινά παραδεκτό ότι η διαχείριση των καταστροφών τα τελευταία χρόνια, αντί να βελτιώνεται με τη χρήση σύγχρονων συστημάτων, δυστυχώς επιδεινώνεται λόγω της πολυπλοκότητας και της τρωτότητας που υφίσταται σε όλα τα επιμέρους συστήματα.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ