ΕΛΛΑΔΑ

Πρόεδρος Εργαζομένων ΟΣΕ: Παραλείψεις ετών οδήγησαν στην τραγωδία στα Τέμπη

Πρόεδρος Εργαζομένων ΟΣΕ: Παραλείψεις ετών οδήγησαν στην τραγωδία στα Τέμπη
Ο πρόεδρος του σωματείου τόνισε πως «έχει γίνει ένα ατύχημα το οποίο είναι (αποτέλεσμα) παραλείψεων ετών» IN TIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τα προβλήματα και τις ελλείψεις που οδήγησαν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη το βράδυ της Τρίτης (27/2) περιέγραψε ο Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων του ΟΣΕ, Νίκος Τσικαλάκης, σε δηλώσεις που παραχώρησε στο δελτίο ειδήσεων του Alpha την Πέμπτη (2/3).

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσικαλάκης δήλωσε ότι «εάν δεν υπήρχαν ελλείψεις, θα λειτουργούσαν τα συστήματα ασφάλειας σωστά και θα είχαν προλάβει την περίπτωση του ανθρώπινου παράγοντα». Στο ίδιο πνεύμα, συμπλήρωσε πως «έχει γίνει ένα ατύχημα το οποίο είναι (αποτέλεσμα) παραλείψεων ετών».

Αναφορικά με τα προβλήματα που έχει ο σιδηρόδρομος, ο πρόεδρος του σωματείου σημείωσε πως «υπάρχει σοβαρή έλλειψη προσωπικού, καθώς φεύγουν με συνταξιοδοτήσεις συνέχεια και δεν υπάρχουν προσλήψεις», ενώ πρόσθεσε ότι «υπάρχει υποχρηματοδότηση», ενώ από την άλλη «δεν υπάρχει έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων».

Παράλληλα, ενημέρωσε ότι πρόκειται να προγραμματιστούν συναντήσεις του σωματείου τόσο με τον αρμόδιο υπουργών Υποδομών και Μεταφορών, όσο και με τα υπόλοιπα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου, «για να έχουμε δεσμεύσεις των κομμάτων για την επόμενη μέρα».

Τι πήγε λάθος;

Ο κ. Τσικαλάκης ανέφερε πως «τα (καινούρια) συστήματα κυκλοφορίας μειώνουν στο ελάχιστο ένα πρόβλημα που μπορεί να δημιουργήσει ο ίδιος ο άνθρωπος. Η μη εγκατάσταση αυξάνει τον κίνδυνο του ανθρώπινου λάθους».

Επιπλέον, τόνισε πως μεταξύ οι ελλείψεις αφορούν «μια ομάδα συστημάτων τα οποία πρέπει να λειτουργήσουν, για να λειτουργήσει με ασφάλεια το τρένο. Θα πρέπει να υπάρχει σηματοδότηση, να υπάρχει τηλεδιοίκηση, να υπάρχει ACTS».

Ερωτώμενος σχετικά με τον εξοπλισμό δήλωσε ότι «κάποια δεν τα έχουμε καθόλου, κάποια τα έχουμε και είναι απαρχαιωμένα, κάποια δεν μπήκαν ποτέ σε χρήση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ