ΕΛΛΑΔΑ

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: 57 οι νεκροί - 56 αγνοούμενοι έχουν δηλωθεί στην ΕΛ.ΑΣ.

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: 57 οι νεκροί - 56 αγνοούμενοι έχουν δηλωθεί στην ΕΛ.ΑΣ.
Εκτιμάται ότι μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής (3/3) θα ολοκληρωθεί η επιχείρηση έρευνας CNN Greece / Αλέξανδρος Γαστεράτος

Στους 56 ανέρχονται μέχρι το βράδυ της Πέμπτης (2/3) οι αγνοούμενοι του σιδηροδρομικού δυστυχήματος Τέμπη που έχουν δηλωθεί στην ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση των εκπροσώπων τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας, οι νεκροί ανέρχονται σε 57.

«Μέχρι στιγμής έχουν δηλωθεί επίσημα στην ΕΛΑΣ ως αγνοούμενοι 56 επιβάτες. Τονίζεται το μέχρι στιγμής, καθώς υπάρχει ενδεχόμενο κάποιος να επέβαινε στο τρένο και να μην έχει δηλωθεί ως αγνοούμενος από οικείους ή συγγενείς. Αυτήν την ώρα ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών που έχουν ανασυρθεί είναι 57 δηλαδή ένας περισσότερος από αυτούς που έχουν δηλωθεί στον κατάλογο» αναφέρθηκε. Επισημάνθηκε ότι όλες οι σοροί ταυτοποιούνται με τη μέθοδο DNA.

Ακόμα έγινε γνωστό ότι «παραμένουν για νοσηλεία 48 επιβάτες, έξι από αυτούς σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Μια επιβάτης με σοβαρά εγκαύματα διακομίστηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Παπανικολάου που διαθέτει ειδική μονάδα εγκαυμάτων.

Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η διαδικασία ταυτοποίησης των θυμάτων που έχουν μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Για τη διαδικασία βιολογικής ταυτοποίησης μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί 55 δείγματα από τις σορούς, 52 δείγματα από συγγενείς των επιβατών, καθώς και 26 δείγματα από ανθρώπινα μέλη. Η συγκεκριμένη διαδικασία γίνεται από τα ειδικά εγκληματολογικά εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας κατά προτεραιότητα προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτή η επώδυνη διαδικασία.

Μέχρι στιγμής από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών έχουν πραγματοποιηθεί 24 ταυτοποιήσεις σορών, είκοσι με τη μέθοδο ανάλυσης DNA, δύο με τη μέθοδο ανάλυσης DNA και δακτυλικών αποτυπωμάτων και δύο μόνο με τη μέθοδο ανάλυσης δακτυλικών αποτυπωμάτων. Αν και κατά κανόνα η διαδικασία του DNA διαρκεί πολλές ημέρες, έχουν καταβληθεί προσπάθειες να ολοκληρωθεί μέχρι αύριο.

Οι οικείοι και οι συγγενείς των θυμάτων, όταν θα ολοκληρώνεται η ταυτοποίηση, θα ενημερώνονται από τον επικεφαλής της Ομάδας Αναγνώρισης της Ελληνικής Αστυνομίας και τον ειδικό ψυχολόγο της Αστυνομίας και θα προχωρά η διαδικασία παραλαβής της σορού. Η παράδοση στους συγγενείς θα γίνεται όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία στο σύνολό της.

Η διαδικασία ενημέρωσης των συγγενών και των οικείων των ταυτοποιημένων σορών έχει ξεκινήσει ήδη με την ενημέρωση των πρώτων τεσσάρων οικογενειών. Υπενθυμίζεται ότι στη διάθεση των συγγενών θυμάτων και τραυματιών βρίσκονται τρία ξενοδοχεία στην πόλη της Λάρισας».

Όπως αναφέρθηκε οι συνθήκες κάτω από τις οποίες επιχειρούν οι δυνάμεις παραμένουν δύσκολες καθώς κομμάτια του συρμού έχουν μεταμορφωθεί σε άμορφες μάζες.Κατά την επίσημη ενημέρωση εκτιμάται ότι μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής (3/3) θα ολοκληρωθεί η επιχείρηση έρευνας.

Παράλληλα, το Πυροσβεστικό Σώμα με ανάρτησή του στο Twitter εξέφρασε την ανείπωτη θλίψη απέναντι στο δυστύχημα, αναφέροντας χαρακτηριστικά «Μικροί μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής. Βουβοί μπροστά στην ανείπωτη θλίψη. Δυνατοί μπροστά στο καθήκον».

Ρουμπίνη Λεοντάρη: Στις 14 οι απανθρακωμένοι σοροί την Πέμπτη (2/3)

Με τη λίστα των νεκρών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, να μεγαλώνει η προϊσταμένη της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Λάρισας, Ρουμπίνη Λεονταρή νωρίτερα μιλώντας στον Realfm, ανέφερε ότι έχουν μεταφερθεί σήμερα στο νεκροτομείο 14 απανθρακωμένες σοροί. Ακόμη 7 απανθρακωμένες σοροί είχαν μεταφερθεί την Τετάρτη στο νεκροτομείο.

Η Ρουμπίνη Λεονταρή τόνισε, επίσης, ότι οι σάκοι με ανθρώπινα μέλη που βρίσκονται στο νεκροτομείο έχουν ξεπεράσει τις 10. «Έχει ληφθεί από το κάθε μέλος DNA, οπότε κάποιο μέλος που μπορεί να ανήκει σε μια σορό διαμελισμένη, θα αποδοθεί στη σορό, κάποια μέλη που δεν θα ανήκουν σε σορό, θα έχουμε το DNA τους» ανέφερε, εξηγώντας τη διαδικασία ταυτοποίησης.

Θεωρείται βέβαιο όμως ότι τα θύματα είναι περισσότερα και ο συνολικός αριθμός θα ανακοινωθεί αφού ολοκληρωθεί η έρευνα σε όλα τα βαγόνια και η διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης μέσω του DNA από το ειδικό κλιμάκιο της αστυνομίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ