ΕΛΛΑΔΑ

ΠΟΕΔΗΝ: Τα ασθενοφόρα διαθέτουν συστήματα τηλεματικής, τα τρένα όχι

ΠΟΕΔΗΝ: Τα ασθενοφόρα διαθέτουν συστήματα τηλεματικής, τα τρένα όχι
Στην τραγική λίστα από την σύγκρουση των τρένων, περιλαμβάνονται και δύο νοσηλεύτριες, μία εκ των οποίων είναι νεκρή και μία δεύτερη αγνοούμενη ακόμη ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI

Στην κατάσταση των τραυματιών από την μοιραία σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, αλλά και στην «ανυπαρξία της εταιρείας», αναφέρεται ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Μιχάλης Γιαννάκος.

Την ίδια ώρα, στην τραγική λίστα από την σύγκρουση των τρένων, περιλαμβάνονται και δύο νοσηλεύτριες, μία εκ των οποίων είναι νεκρή και μία δεύτερη αγνοούμενη ακόμη.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσηλευτών, αναφέρεται ακόμη στα ασθενοφόρα, τα οποία διαθέτουν συστήματα τηλεματικής. Όσο παράδοξο και εάν ακούγεται, τα ασθενοφόρα μας διαθέτουν σύστημα τηλεματικής, σε αντίθεση με τα τρένα. «Η τραγωδία έχει ευθύνες», τονίζει εμφατικά ο κ. Γιαννάκος και προσθέτει:

«Είναι δυνατόν τα τραίνα να μην έχουν σύστημα τηλεματικής σήμερα;Τα ασθενοφόρα στην ΑΤΤΙΚΗ και ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ έχουν σύστημα τηλεματικής. Δηλαδή ο συντονιστής σε μία οθόνη βλέπει που κινούνται ακριβώς τα ασθενοφόρα. Με χρωματικές ενδείξεις φαίνεται εάν είναι ελεύθερα, εάν διακομίζουν ασθενή, εάν πάνε για παραλαβή ασθενή. Φαίνεται το σημείο ακριβώς που βρίσκονται. Ακόμη και τα ασθενοφόρα των κέντρων υγείας της 6ης ΥΠΕ διαθέτουν σύστημα τηλεματικής.

Και δεν διαθέτουν τα τραίνα; Ντροπή. Εγκληματικές ευθύνες. Που είναι η εταιρεία των τραίνων, ο οργανισμός, η ρυθμιστική αρχή σιδηροδρόμων; Κρύβεται η εταιρεία χωρίς ακόμη να γνωρίζουμε επιβάτες και αγνοούμενους. Αυτή είναι η αγανάκτηση των συγγενών των αγνοούμενων».

Αναφορικά με την πορεία υγείας των τραυματιών στα νοσοκομεία και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, δίνει τις εξής πληροφορίες:

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΡΑΥΜΑΤΙΩΝ

Στο ΑΧΕΠΑ νοσηλεύονται 8 τραυματίες εκτός κινδύνου. Χθες πήραν εξιτήριο άλλοι πέντε τραυματίες.

Στο ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ πήραν και οι 4 νοσηλευόμενοι τραυματίες εξιτήριο. Στο ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ξεκίνησαν οι χειρουργικές επεμβάσεις στον 22χρονο που νοσηλεύεται στη Μονάδα για αποκατάσταση εγκαυμάτων.

Οι άλλοι δύο νοσηλευόμενοι τραυματίες είναι σε καλή κατάσταση. Στη μονάδα εγκαυμάτων του ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ μεταφέρθηκε ένας εγκαυματίας από τη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Λάρισας.

Στο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΛΑΡΙΣΑΣ νοσηλεύονται 10 τραυματίες στις κλινικές και 4 στη ΜΕΘ σε σταθερή κατάσταση. Στο ΓΕΝΙΚΟ της ΛΑΡΙΣΑΣ νοσηλεύονται 11 στις κλινικές και ένας τραυματίας σοβαρά στη ΜΕΘ.

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

Συγκινητική είναι η ανταπόκριση των πολιτών και φοιτητών να δώσουν αίμα σε όλη τη χώρα. Οι ανάγκες για τους τραυματίες του δυστυχήματος καλύφθηκαν. Ευχαριστούμε για την αλληλεγγύη. Καλό είναι οι πολίτες να προσέρχονται συνεχώς και το επόμενο διάστημα να δίνουν αίμα. Οι ανάγκες είναι τεράστιες και διαχρονικές.

Η ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΤΥΧΗ ΔΥΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΒΑΤΩΝ.

Στην τραγική μοίρα των δύο υγειονομικών που ταξίδευαν με το μοιραίο τρένο, αναφέρεται ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗ κ. Γιαννάκος, τονίζοντας:

«Πρόκειται για την συνάδελφο νοσηλεύτρια του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας όπου αναγνωρίσθηκε η σωρός της. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι επιβιβάστηκε στο τραίνο από το σταθμό της Λάρισας για να πάει Θεσσαλονίκη και από εκεί Αμερική στην οικογένεια της. Λίγο μετά την επιβίβαση συνέβη το μοιραίο.

Η συνάδελφος του ΑΧΕΠΑ επισήμως είναι ακόμη αγνοούμενη. Είχε εισιτήριο για το πρώτο βαγόνι.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ