ΕΛΛΑΔΑ

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Σε εξέλιξη η ταυτοποίηση των θυμάτων - 57 οι νεκροί

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Σε εξέλιξη η ταυτοποίηση των θυμάτων - 57 οι νεκροί
Μέχρι στιγμής από τα δείγματα που έχει λάβει η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών έχουν ταυτοποιηθεί 36 νεκροί INTIME/ ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σε εξέλιξη είναι η ταυτοποίηση των θυμάτων του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού στο σημείο, η οποία σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα το μεσημέρι.

Ο επίσημος απολογισμός είναι 57 νεκροί. Για νοσηλεία παραμένουν 38 επιβάτες, εκ των οποίων 31 σε απλές κλίνες και 7 σε ΜΕΘ.

Μέχρι στιγμής από τα δείγματα που έχει λάβει η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών έχουν ταυτοποιηθεί 36 νεκροί.

Ήδη έχουν ενημερωθεί 11 οικογένειες από τον Επικεφαλής της ομάδας αναγνώρισης της ΕΛΑΣ και τους ειδικούς ψυχολόγους της Αστυνομίας και η επώδυνη αυτή διαδικασία συνεχίζεται.

Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμος Β' Κωνσταντία Δημογλίδου από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων, στα εργαστήρια η διαδικασία ταυτοποίησης διεξάγεται 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και έχει διακοπεί οποιαδήποτε άλλη εργασία προκειμένου να διεκπεραιωθεί όλη η διαδικασία της ταυτοποίησης το ταχύτερο δυνατόν.

Παράλληλα, η ίδια διευκρίνισε ότι «γίνεται το λάθος από κάποιους να προσθέτουν αυτούς που είχαν δηλωθεί από τους συγγενείς ως αγνοούμενοι αμέσως μετά το δυστύχημα με τον αριθμό των νεκρών που έχουν ανασυρθεί. Όσοι είχαν δηλωθεί αρχικά συμπεριλαμβάνονται στους νεκρούς».

Ανάμεσα στους βαριά τραυματισμένους συγκαταλέγεται 23χρονος φοιτητής που είναι στη ΜΕΘ στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και είναι ο μόνος επιζών από το πρώτο βαγόνι του τρένου, με τον πατέρα του να παρακαλεί να προσευχηθούμε να γίνει καλά.

Στο Παπαγεωργίου βρίσκονται, ένας 22χρονος εγκαυματίας που χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε μονάδας εγκαυμάτων και μία κοπέλα πολυτραυματίας.

Ακόμα τρεις σοβαρά τραυματισμένοι είναι στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, ενώ συνολικά 6 είναι οι διασωληνωμένοι σε σοβαρή κατάσταση, και 10 έχουν χειρουργηθεί για την αποκατάσταση καταγμάτων τουλάχιστον.

Δύο από τους ασθενείς έχουν χάσει τους συντρόφους τους, η μία δεν γνωρίζει για την τραγική απώλεια, ενώ ο δεύτερος ασθενής γνωρίζει ότι η γυναίκα του έχει φύγει από τη ζωή.

Το μεσημέρι η ολοκλήρωση της επιχείρησης

Σε ό,τι αφορά την επιχείρηση, τα γερανοφόρα οχήματα έχουν μετακινήσει τα δύο βαγόνια, τόσο το πρώτο επιβατικό της δεύτερης θέσης, όσο και το βαγόνι – εστιατόριο διευκολύνοντας την επιχείρηση έρευνας.

Ταυτόχρονα, οι πυροσβέστες, από εχθές το απόγευμα, πραγματοποιούν σάρωση, τόσο στις άμορφες μάζες των βαγονιών, όσο και στο έδαφος.

«Σκοπός μας είναι, αφενός ο πιθανός εντοπισμός αγνοούμενων, και αφετέρου, η πιθανή συλλογή, ακόμη και μικρών δειγμάτων βιολογικού υλικού, που θα αξιοποιηθούν στη διαδικασία της βιολογικής ταυτοποίησης», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Πύραρχος Βασίλειος Βαθρακογιάννης.

Συγκροτείται Ειδική Επιτροπή για τα αίτια της τραγωδίας

Κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, ο υπουργός Επικρατείας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης ανακοινώσε την Παρασκευή (3/3) τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής για τη διερεύνηση και ανάδειξη των συστημικών προβλημάτων και δυσλειτουργιών που οδήγησαν στη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών.

Η απόφαση για τη σύσταση της επιτροπής είχε ανακοινωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στο μήνυμά του την ημέρα του δυστυχήματος. Είχε πει χαρακτηριστικα ο πρωθυπουργός: «Ζήτησα να προχωρήσει γρήγορα στη σύσταση ανεξάρτητης και υπερκομματικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που θα εξετάσει πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος. Αλλά θα εξετάσει και τις διαχρονικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των σιδηροδρομικών έργων».

Η Επιτροπή που θα συσταθεί είναι τριμελής και συμμετέχουν οι:

- Ιωάννης - Κωνσταντίνος Χαλκιάς, Επίτιμος Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ως Πρόεδρος.

- Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος, Καθηγητής Μεταφορών και Παραγωγής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ως μέλος.

- Βασίλειος Προφυλλίδης, Καθηγητής της Συγκοινωνιακής Τεχνικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ως μέλος.

Η Επιτροπή θα επιτελέσει το έργο της στο συντομότερο δυνατό χρόνο και θα καλέσει τεχνικό προσωπικό, εμπειρογνώμονες ή όποιο άλλο πρόσωπο κρίνει απαραίτητο, προκειμένου να τη συνδράμουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ