ΕΛΛΑΔΑ

Επεισόδια στο Σύνταγμα: 5 συλλήψεις και 7 τραυματίες αστυνομικοί στο συλλαλητήριο

Επεισόδια στο Σύνταγμα: 5 συλλήψεις και 7 τραυματίες αστυνομικοί στο συλλαλητήριο
Πάνω από 200 άτομα που βρίσκονταν στη συγκέντρωση και στην πορεία για τα Τέμπη, εκτόξευσαν μάρμαρα, πέτρες και μολότοφ κατά των αστυνομικών ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

Ανακοίνωση εξέδωσε το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ για τα επεισόδια που έγιναν νωρίτερα στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης και πορείας διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν περίπου 10.000 άτομα με πρωτοβουλία διάφορων σωματείων, οργανώσεων και συλλογικοτήτων για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, μια ομάδα πάνω από 200 άτομα που βρίσκονταν μέσα και στην περίμετρο της συγκέντρωσης και στη συνέχεια της πορείας, εκτόξευσαν μάρμαρα, πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.

Τα άτομα αυτά, όπως σημειώνει η Αστυνομία, ενώ βρίσκονταν στο τέλος της πορείας και συγκεκριμένα στην οδό Πανεπιστημίου, συνέχισαν τις επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών προκαλώντας παράλληλα φθορές σε κτίρια και οχήματα.

«Οι αστυνομικές δυνάμεις για να αποκρούσουν τις επιθέσεις, πραγματοποίησαν περιορισμένη χρήση των αναγκαίων ενδεδειγμένων μέσων και προχώρησαν σε 6 προσαγωγές ατόμων, από τα οποία τα 5 συνελήφθησαν» αναφέρει το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ στην ανακοίνωση.

Τέλος, όπως σημειώνεται από την ΕΛΑΣ, από τις παραπάνω επιθέσεις τραυματίστηκαν 7 αστυνομικοί, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Χημικά και μολότοφ στο Σύνταγμα

Ένταση επικράτησε στο κέντρο της Αθήνας, όταν ομάδα αγνώστων με καλυμμένα χαρακτηριστικά επιτέθηκαν στην αστυνομία με μολότοφ και πέτρες στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος.

Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου - λάμψης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος των διαδηλωτών που συμμετείχε στη μεγάλη κινητοποίηση πρόλαβαν να απομακρυνθούν πριν ξεκινήσουν τα επεισόδια.

Ένταση και στη Θεσσαλονίκη

Επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ δυνάμεων ΜΑΤ και διαδηλωτών για το φονικό δυστύχημα των Τεμπών, στο Λευκό Πύργο, νωρίτερα την Κυριακή (5/3).

Σύμφωνα με το voria.gr, τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν οι αστυνομικοί επιχείρησαν να πάρουν τα στοιχεία αυτών που ήταν στον Λευκό Πύργο και είχαν αναρτήσει πανό σχετικά με το συμβάν.

Όταν εκείνοι αρνήθηκαν, οι αστυνομικοί απώθησαν βίαια τους διαδηλωτές και έκαναν χρήση χημικών.

Δύο άτομα που καταγγέλλουν ότι τραυματίστηκαν κατά τη συμπλοκή μεταφέρονται με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο εφημερεύον νοσοκομείο.

«Είναι ντροπή την ώρα που το αίμα ακόμα δεν έχει στεγνώσει η αστυνομία να αντιμετωπίσει έτσι μία λαϊκή κινητοποίηση», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, αφού βγήκε από τον Λευκό Πύργο μαζί με άλλους διαδηλωτές από όπου όπως καταγγέλλει τους απαγορευόταν η έξοδος.

«Αφού συμφωνήθηκε οι διαδηλωτές να αποχωρήσουν στις 11:15, μετά και το κατέβασμα του πανό, η αστυνομία απαγόρευσε την έξοδο από όποιον ήταν μέσα ζητώντας τα στοιχεία όσων συμμετείχαν στην κινητοποίηση, κλείνοντας, μάλιστα, την είσοδο και την έξοδο και για το κοινό», συμπλήρωσε ο βουλευτής.

Ο ίδιος τονίζει πως τους απειλούσαν με συλλήψεις αλλά και τους χτυπούσαν στα πόδια εμποδίζοντάς τους να βγουν τη συμφωνημένη ώρα της λήξης της κινητοποίησης.

«Δεν κάναμε το παραμικρό επεισόδιο. Είναι ντροπή την ώρα που το αίμα ακόμα δεν έχει στεγνώσει η αστυνομία να αντιμετωπίσει έτσι μία λαϊκή κινητοποίηση», τονίζει.

Νωρίτερα πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Η συγκέντρωση της Αθήνας ξεκίνησε στις 11:00 το πρωί της Κυριακής στην πλατεία Συντάγματος και σε αυτή συμμετέχουν μαθητές, φοιτητές και πολίτες που ζητούν απαντήσεις στα αίτια του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη και απόδοση ευθυνών.

Μαζί τους οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ και στην Hellenic Train, οι οποίοι βρίσκονται ξανά σε απεργία, εργαζόμενοι από δεκάδες κλάδους, ενώ στη συγκέντρωση βρίσκονται και αρκετά κόμματα της αντιπολίτευσης.

Την κήρυξη 24ωρης απεργίας για σήμερα Κυριακή 5/3 αποφάσισε το Σωματείο Ηλεκτροδηγών και λοιπών εργαζομένων κίνησης ΣΤΑΣΥ ΑΕ στις Γραμμές 1, 2 και 3 του Μετρό, απευθύνοντας κάλεσμα για συμμετοχή στο παλλαϊκό συλλαλητήριο.

Την ίδια ώρα για ακόμη μία μέρα ακινητοποιημένα παραμένουν τα τρένα, λόγω της 48ωρης απεργίας των Σωματείων Εργαζομένων στον σιδηρόδρομο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ