ΕΛΛΑΔΑ

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που εξέδιδε παράνομα άδειες οδήγησης

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που εξέδιδε παράνομα άδειες οδήγησης
Οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν σε 11 συλλήψεις INTIME / ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στο στόχαστρο των αρχών βρέθηκε εγκληματική οργάνωση, που δραστηριοποιούταν στην παράνομη έκδοση αδειών οδήγησης, με την Ελληνική Αστυνομία να προχωρά σε «μπαράζ» συλλήψεων.

Ειδικότερα, η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας προχώρησαν στη σύλληψη του προϊσταμένου και 3 υπαλλήλων της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Περιφερειακής Ενότητας και 7 ιδιωτών, ιδιοκτητών και υπαλλήλων σχολών οδηγών, ενώ στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται ακόμα 199 άτομα.

Σημειώνεται ότι, οι δράστες κατηγορούνται για παράνομη έκδοση αδειών οδήγησης και πιστοποιητικών διαφόρων τύπων, χωρίς να τηρείται η απαιτούμενη από το νόμο διαδικασία, με το παράνομο οικονομικό όφελος που αποκόμισε η οργάνωση υπερβαίνει το ποσό των 292.000 ευρώ.

Τα αδικήματα που τους βαρύνουν, κατά περίπτωση, είναι η σύσταση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ψευδή βεβαίωση και νόθευση σε βαθμό κακουργήματος, δωροδοκία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση, δωροληψία υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, παράβαση καθήκοντος κατά συναυτουργία και κατά συρροή, καθώς και για βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων.

Προηγήθηκε καταγγελία, σύμφωνα με την οποία, σε πόλη στην περιφέρεια υπάλληλοι της τοπικής Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών και ιδιοκτήτες σχολών οδηγών με τους συνεργάτες τους, εφοδιάζουν έναντι παράνομου οικονομικού ωφελήματος, υποψήφιους οδηγούς με άδειες οδήγησης κάθε κατηγορίας, καθώς και διαφόρων τύπων πιστοποιητικά, ακολουθώντας παράτυπη διαδικασία κατά τη θεωρητική και πρακτική εξέταση.

Για να πετύχουν τον σκοπό τους, ακολουθούσαν συγκεκριμένο τρόπο δράσης (modus operandi) και συγκεκριμένα στη θεωρητική εκπαίδευση και ανάλογα με την άδεια οδήγησης:

  • υποδείκνυαν στους εξεταζόμενους τις σωστές απαντήσεις,
  • επέλεγαν απευθείας οι ίδιοι τις σωστές απαντήσεις,
  • μοίραζαν τις σωστές απαντήσεις σε μικρά τεμάχια χαρτιού, τα οποία ήταν επιμελώς κρυμμένα στα φύλλα εξέτασης των υποψηφίων,
  • αντικαθιστούσαν το φύλλο εξέτασης των υποψηφίων με άλλο που περιείχε τις σωστές απαντήσεις,
  • παρείχαν τη δυνατότητα στους υποψηφίους να μην παρουσιαστούν στη γραπτή δοκιμασία και να θεωρηθούν επιτυχόντες.

Η αστυνομική επιχείρηση για την εξάρθρωση της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023, ενώ σε συρτάρι γραφείου αίθουσα εξέτασης εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν κομμάτια χαρτιού και φύλλα τύπου Α4 που περιείχαν απαντήσεις ερωτήσεων θεμάτων εξέτασης και δύο σακούλες με όμοιο περιεχόμενο.

Εκτιμάται ότι το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2022, κυμαίνεται από 292.800 έως 610.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή και παραπέμφθηκαν σε Ανακριτή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ