ΕΛΛΑΔΑ

«Ήρθε να σπουδάσει και τον επιστρέψαμε νεκρό»: Συγκλονίζει ο Κοσμήτορας ΑΠΘ για τον Κύπριο φοιτητή

«Ήρθε να σπουδάσει και τον επιστρέψαμε νεκρό»: Συγκλονίζει ο Κοσμήτορας ΑΠΘ για τον Κύπριο φοιτητή
«Ένιωσα την ανάγκη να βρίσκομαι εκεί για να ζητήσω ένα συγνώμη για όλες τις εγκληματικές παραλείψεις, οι οποίες του στέρησαν τη νιότη», δήλωσε ο κοσμήτορας της Νομικής ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI

«Ήρθε στην Ελλάδα να τον σπουδάσουμε και εμείς τον επιστρέψαμε πίσω νεκρό» είπε ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Παναγιώτης Γκλαβίνης για τον 4ετή Κύπριο φοιτητή Κυπριανό Παπαϊωάννου, επιστρέφοντας από την κηδεία ενός εκ των θυμάτων του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Ειδικότερα, ο κοσμήτορας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ ανέφερε «επιστρέφω από την Κύπρο όπου χθες έγινε η κηδεία του τεταρτοετούς φοιτητή μας Κυπριανού Παπαϊωάννου. Ήταν μια εμπειρία που δεν περιγράφεται και δεν έχει προηγούμενο, όπως προηγούμενο δεν έχει και το συγκεκριμένο δυστύχημα».

Ο κύριος Γκλαβίνης αναφερόμενος στους συγγενείς των θυμάτων έκανε λόγο για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν οι συγγενείς του Κύπριου φοιτητή Noμικής ως τον μόνο εκπρόσωπο από την Ελλάδα που τίμησε έναν από τους δύο Κύπριους που έχασαν τη ζωή τους το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου.

Μίλησε για την αξιοπρέπεια και την βουβή αγανάκτηση που επέδειξε το πλήθος κόσμου που αποχαιρέτησε τον Κύπριο φοιτητή δηλώνοντας ότι «η βουβή διαμαρτυρία του κόσμου που παραβρέθηκε στην εξόδιο ακολουθία ήταν απέναντι σε αυτή την προχειρότητα και την ανευθυνότητα με την οποία δυστυχώς η Ελλάδα εξακολουθεί να πληγώνει την Κύπρο», όπως είπε.

Σε ελληνική σημαία το φέρετρο του Κυπριανού

Παράλληλα, όπως τόνισε ο κοσμήτορας «ο πατέρας Χριστόδουλος μας έστειλε το παιδί του εδώ να το σπουδάσουμε. Η περίπτωση αυτή δεν είναι η ίδια με τα άλλα τα παιδιά που και όλοι είχαν το ίδιο ατύχημα και τις ίδιες συνέπειες. Πρόκειται για έναν Κύπριο. Ήρθε στην Ελλάδα να τον σπουδάσουμε και εμείς τον επιστρέψαμε πίσω νεκρό. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία. Θα περίμενε λοιπόν κανείς μια αντίδραση. Εγώ την ανέμενα και αυτό το οποίο με συγκλόνισε, και πρέπει να το πω, είναι πάρα πολύ σημαντικό είναι ότι το φέρετρο του Κυπριανού ήταν πάνω σε μια ελληνική σημαία».

Μιλώντας για το πώς υποδέχθηκε η Κύπρος τον πολίτη τηςμ η σορός του οποίου μεταφέρθηκε αεροπορικώς από την Ελλάδαμ είπε χαρακτηριστικά: «Ήμουν ο μόνος από την Ελλάδα (στην εξόδιο ακολουθία) και θα μπορούσα να εισπράξω μια δυσαρέσκεια κατ’ ελάχιστον και δεν το εισέπραξα. Ήταν ένα περιστατικό το οποίο ξεσήκωσε ρίγη συγκίνησης σε όλο το νησί σε όλη την Κύπρο. Ήμουν στο αεροπλάνο με την οικογένεια από εδώ από τη Θεσσαλονίκη. Στην Κύπρο υποδέχθηκε την οικογένεια ο υπουργός Εξωτερικών και στην εξόδιο ακολουθία παρέστη σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της Κύπρου και η πολιτειακή ηγεσία της Κύπρου. Ήταν ο Πρόεδρος Δημοκρατίας, ήταν η Πρόεδρος της Βουλής, ήταν ο υπουργός των Εξωτερικών, ήταν ο διοικητής της Εθνοφρουράς. Ήταν οι πάντες».

Υπάρχουν κάποια όρια στην προχειρότητα

Όπως τόνισε ο ίδιος, με την ιδιότητα του Κοσμήτορα, αποχαιρέτησε τον Κυπριανό Παπαϊωάννου: «Αναλάβαμε μια υποχρέωση, ένα καθήκον να σπουδάσουμε αυτό το παιδί, ένιωσα την ανάγκη να βρίσκομαι εκεί για να ζητήσω ένα συγνώμη για όλες τις εγκληματικές παραλείψεις, οι οποίες του στέρησαν τη νιότη».

Συμπλήρωσε, δε, ότι «ο Κυπριανός έδειξε στη γενιά του, στα άλλα παιδιά που ήταν στο τρένο και επέζησαν πως υπάρχουν τελικά κάποια όρια στην προχειρότητα; Έδειξε τι θα πει υπευθυνότητα, τι θα πει καθήκον, τι θα πει ευθύνη. Προσωπικά, χθες, την ανέλαβα στο ακέραιο, καθόσον μας αφορούσε και πιστεύω πως αυτή η γενιά, η γενιά του τρένου, πρέπει να ηγηθεί ώστε κάποια πράγματα πλέον να αλλάξουν σε αυτή τη χώρα» ανέφερε.

Η γενιά των νέων παιδιών θα πρέπει να μας παραμερίσει γιατί προφανώς αποτύχαμε

Παράλληλα, ανέφερε ότι «η γενιά του Κυπριανού, η γενιά των παιδιών που πλήρωσε πολύ μεγάλο τίμημα στην 1η Μαρτίου, θα πρέπει να μας παραμερίσει, διότι προφανώς αποτύχαμε σε πολύ μεγάλο βαθμό και το πλήρωσε τώρα με τη ζωή του. Αυτά τα παιδιά θα πρέπει να μπορούν να φτιάξουν εδώ μια νέα Ελλάδα, μια Ελλάδα που έχουν στο μυαλό τους άνθρωποι που υπέστησαν αυτό το μεγάλο πλήγμα εκτός Ελλάδος, βάζοντας την ελληνική σημαία κάτω από το φέρετρο αυτού του παιδιού».

Ο ίδιος αναφέρθηκε πώς θα τιμήσει η σχολή της Νομικής τον Κύπριο φοιτητή σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Κύπρου μας που χρηματοδοτεί στη Νομική Σχολή, μια σχολή αφιερωμένη στο εθνικό ζήτημα.

Αναφερόμενος για το πώς θα στηρίξει η Σχολή τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που έχασαν12 συμφοιτητές τους στο τρομερό σιδηροδρομικό δυστύχημα σημείωσε ότι θα υπάρξει κάποια ψυχολογική υποστήριξη.

Κάνοντας μια τελευταία αναφορά στον άτυχο 23χρονο φοιτητή της Νομικής ο κ. Γκλαβίνης δήλωσε ότι ως Σχολή θα συνδράμει την οικογένειά του στη νομική υποστήριξη για τη διεκδίκηση της αποζημίωσης και θα θεσπίσει μία υποτροφία για έναν Κύπριο φοιτητή, αρχής γενομένης από του χρόνου, ο οποίος θα σπουδάζει στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης.

«Όλα αυτά βέβαια δεν πρόκειται να φέρουν πίσω τον Κυπριανό. Τα κάνουμε για μας προκειμένου να απαλύνουμε λίγο τον πόνο που έχει η συνείδησή μας» συμπλήρωσε ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης λέγοντας ότι ήταν ο άδικος χαμός, ο τρόπος με τον οποίο χάθηκε ξεσήκωσε ειδικότερα αυτή τη συγκίνηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ