ΕΛΛΑΔΑ

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα την Τετάρτη - Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ - Ποιοι συμμετέχουν

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα την Τετάρτη - Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ - Ποιοι συμμετέχουν
Δρομολόγια θα πραγματοποιηθούν μόνο από τις γραμμές 2 και 3 του Μετρό μεταξύ 12:00-16:00, ενώ στη γραμμή 1 και στο Τραμ από τις 11:00 έως 17:00 INTIME / ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

«Παραλύει» η χώρα την Τετάρτη (8/3), καθώς κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών. Στην απεργία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Δημόσιοι υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί, γιατροί, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κατεβαίνουν στους δρόμους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την τραγωδία στα Τέμπη.


Στην απεργία θα συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι σε Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ, όπως ανακοίνωσαν τα έξι σωματεία τους, τονίζοντας ότι «κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, απαιτώντας να αποδοθούν πραγματικές ευθύνες όσο ψηλά και εάν βρίσκονται, για να μην περάσει το έγκλημα των Τεμπών στη λήθη και για να ανατραπεί η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, που βάζει την προστασία της ανθρώπινης ζωής στο ζύγι του κόστους».

Τα Μέσα σταθερής τροχιάς θα λειτουργήσουν από τις 11:00 το πρωί έως τις 17:00 (μετρό γραμμή 1 & τραμ 11:00 - 17:00, μετρό γραμμή 2 & 3 12:00 - 16:00) προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαδηλωτές να συμμετάσχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις, ενώ χειρόφρενο τραβούν αστικά λεωφορεία και τρόλεϊ.

Αναλυτικά πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς:

Γραμμή 1 «Πειραιάς – Κηφισιά»: Οι σταθμοί της Γραμμής θα ανοίξουν για το επιβατικό κοινό στις 11 το πρωί, οπότε και θα αρχίσουν να αναχωρούν οι πρώτοι συρμοί από τους τερματικούς και ενδιάμεσους σταθμούς.

Οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρήσουν:

από Κηφισιά και Πειραιά στις 16:35,
από Μοναστηράκι προς Κηφισιά στις 16:51 και προς Πειραιά στις 17:09,
από Ομόνοια προς Κηφισιά στις 16:54 και προς Πειραιά στις 17:07,
από Αττική προς Κηφισιά στις 16:59 και προς Πειραιά στις 17:02.
Γραμμές 2 & 3 Μετρό: Οι σταθμοί θα ανοίξουν για το επιβατικό κοινό στις 12:00, ενώ οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρήσουν:

από Ανθούπολη προς Ελληνικό στις 15:46,
από Ελληνικό προς Ανθούπολη στις 15:42,
από Δημοτικό Θέατρο προς Δ. Πλακεντίας στις 15:40,
από Δημοτικό Θέατρο προς Αεροδρόμιο στις 15:07,
από Αεροδρόμιο προς Δημοτικό Θέατρο στις 15:10,
από Δ. Πλακεντίας προς Δημοτικό Θέατρο στις 15:42 και
από το Σύνταγμα προς όλες τις κατευθύνσεις στις 16:00
Δρομολόγια του Μετρό προς και από το Αεροδρόμιο θα εκτελούνται μεταξύ 12:00 – 16:00.

Τραμ: Αναχώρηση συρμών από το Αμαξοστάσιο Ελληνικού στις 11:00, πλήρης αποκατάσταση δρομολογίων στις 12:15 και σταδιακή απόσυρση συρμών από τις 15:45.

Σε ό,τι αφορά την Hellenic Train, τα πρωτοβάθμια Σωματεία εργαζομένων συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με μία νέα 48ωρη απεργία την Τρίτη 7 και την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, «δίνουμε μάχη για την ασφαλή κυκλοφορία των τρένων αλλά και για να λάμψει η αλήθεια και να βρεθούν οι ένοχοι του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται».

Η ανακοίνωση του ΟΑΣΘ για τα λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, ο ΟΑΣΘ ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΘ αποφάσισε να συμμετάσχει με στάση εργασίας στην αυριανή απεργία που προκήρυξε το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Η στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί από τις 11 το πρωί έως τις 4 το μεσημέρι της Τετάρτης 8 Μαρτίου.

Κανονικά θα εκτελούνται τα δρομολόγια των ειδικά διασκευασμένων οχημάτων εξυπηρέτησης των Ατόμων με Αναπηρίες.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Δεμένα θα μείνουν και τα πλοία στα λιμάνια, αφού η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) συμμετέχοντας στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων της χώρας για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη, αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης Παν-Πειραϊκής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Η κινητοποίηση αρχίζει την ώρα 00.01 της 08-03-2023 ημέρα Τετάρτη και λήγει στις 24.00 της ίδιας ημέρας και θα αφορά σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Σε ανακοίνωσή της η ΠΝΟ αναφέρει ότι η «στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων της χώρας για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη, αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης Παν-Πειραϊκής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων...» απαιτώντας την πλήρη διαλεύκανση όλων των πτυχών της σύγκρουσης των δύο τρένων και τη λήψη όλων εκείνων των μέτρων που απαιτούνται για ασφαλείς χερσαίες και θαλάσσιες μεταφορές και συγκοινωνίες.

Απεργία εκπαιδευτικών, στάση εργασίας των φαρμακείων Αττικής

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) που συμμετέχει την Τετάρτη στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ και τη συγκέντρωση στις 12:30 στην πλατεία Κλαυθμώνος αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Στις 8 του Μάρτη απεργούμε και συμμετέχουμε στις συγκεντρώσεις. Συνεχίζουμε τις πολύμορφες πρωτοβουλίες μέσα και έξω από τις τάξεις. Είμαστε παρόντες και διεκδικούμε ασφάλεια στις μεταφορές, δικαίωμα στη μόρφωση και στην υγεία με κοινωνικό κράτος στην υπηρεσία των πολιτών».

Την ίδια ώρα, στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν τα Φαρμακεία Αττικής μεταξύ των ωρών 11:00 το πρωί έως τις 15:00 το μεσημέρι, ενώ σε 24ωρη απεργία θα προχωρήσουν τα Φραμακεία Πειραιά

«Ο ΦΣΑ συμμετέχει στην αυριανή 8/3 κινητοποίηση για το τραγικό δυστύχημα με στάση εργασίας από 11 πρωί έως 3 μεσημέρι» έγραψε σε ανακοίνωσή του ο ΦΣΑ.

Κλειστά θα παραμείνουν τα Φαρμακεία Πειραιά καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας: «Ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού προς τους νεκρούς της τραγωδίας των Τεμπών και τις οικογένειες τους, στηρίζουμε τις αποφάσεις των τοπικών Φαρμακευτικών Συλλόγων για τη συμμετοχή τους αύριο στο εθνικό πένθος, κατά τον τρόπο που αυτοί έχουν επιλέξει, και προτρέπουμε τους συναδέλφους μας να συμμετέχουν μαζικά».

ΣΤΑ.ΣΥ: «Να μην περάσει το έγκλημα των Τεμπών στη λήθη»

Στην ανακοίνωση των εργαζομένων επισημαίνεται: «Οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑ.ΣΥ., βαθιά συγκλονισμένοι από τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, απαιτώντας να αποδοθούν πραγματικές ευθύνες όσο ψηλά και εάν βρίσκονται, για να μην περάσει το έγκλημα των Τεμπών στη λήθη και για να ανατραπεί η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, που βάζει την προστασία της ανθρώπινης ζωής στο ζύγι του κόστους.

Διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε για προσλήψεις μόνιμου και τακτικού προσωπικού στη ΣΤΑ.ΣΥ., την προμήθεια όλων των αναγκαίων ανταλλακτικών και την αποκατάσταση όλων των συρμών.

Θεωρούμε ότι η Διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ. πρέπει να σταματήσει να αναζητά τρόπους ποινικοποίησης των αγώνων μας και να επιζητήσει τον διάλογο με τους εργαζόμενους, να λάβει σοβαρά υπόψη τις παρατηρήσεις μας και να προωθήσει το συντομότερο δυνατό λύσεις, ώστε να ενισχυθεί στο μέγιστο βαθμό η ασφάλεια των συγκοινωνιών των Μέσων Σταθερής Τροχιάς».

Σημειώνεται ότι και τα πρωτοβάθμια Σωματεία εργαζομένων της Hellenic Train συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με μία νέα 48ωρη απεργία την Τρίτη 7 και την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023.

ΑΔΕΔΥ: Να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες

Την ίδια ώρα, η ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσε πως στόχος της 24ωρης απεργίας είναι «να απαιτήσουμε - μαζί με όλους τους εργαζόμενους και τον λαό - να μπει τέρμα στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το δολοφονικό έγκλημα των Τεμπών».

Στην κινητοποίηση συμμετέχει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) και καλεί όλα τα σωματεία μέλη του να συμμετέχουν μαζικά στις συγκεντρώσεις στις 13:00 στην Πλατεία Συντάγματος.

Την Τετάρτη δε θα κυκλοφορήσουν στην Αθήνα λεωφορεία και τρόλεϊ, καθώς το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ συμμετέχει με 24ωρη απεργία στην κινητοποίηση που διοργανώνει η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθηνών (ΕΚΑ).

Το σωματείο ζητά ασφαλή και σύγχρονη δημόσια συγκοινωνία και τη λήψη μέτρων για την ασφάλεια εργαζόμενων και επιβατών.

Κατά το χρονικό διάστημα λειτουργίας των Γραμμών 2 και 3 του Μετρό, με εντολή της ΕΛ.ΑΣ. οι σταθμοί «ΣΥΝΤΑΓΜΑ», «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ», «ΟΜΟΝΟΙΑ», «ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ» και «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» θα παραμείνουν κλειστοί και οι συρμοί θα διέρχονται από αυτούς δίχως να πραγματοποιούν στάση.

ΓΣΕΕ: Θέλουμε απαντήσεις στο πώς δεν θα ξαναζήσει η χώρα τέτοιες τραγωδίες

Να χυθεί άπλετο φως στα αίτια του δυστυχήματος στα Τέμπη και να αποδοθούν ευθύνες ζητά η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας. Η ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι στις εργασίες του 38ου συνεδρίου της κεντρικό θέμα θα αποτελέσει η εκπόνηση πλαισίου θέσεων για τη διερεύνηση και απόδοση ευθυνών και μέτρων, «για να μην ξαναθρηνήσουμε ζωές» σημειώνοντας ότι «το πλαίσιο αυτό θα υποστηριχθεί και από απόφαση για απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις».

Συγκεκριμένα, η ΓΣΕΕ αναφέρει σε ανακοίνωσή της τα εξής: «Αύριο, 8 Μάρτη, μία σειρά Εργατικών Κέντρων και Σωματεία έχουν κηρύξει απεργιακές κινητοποιήσεις.

Μεθαύριο, 9 Μάρτη, είναι προγραμματισμένο το 38ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, γεγονός το οποίο αφενός δεν βοηθά στην ενεργή εμπλοκή της, αφετέρου οι ”καλοθελητές” κάθε απόφαση θα την ενέτασσαν σε εκλογικές σκοπιμότητες ή σε συνδικαλιστική υποκρισία.

Είμαστε στο πλευρό όλων όσοι αγωνίζονται, για να χυθεί άπλετο φως στα αίτια του δυστυχήματος και να αποδοθούν ευθύνες σε όλους όσοι - όσο ψηλά και αν βρίσκονται - εμπλέκονται.

Στις εργασίες του συνεδρίου, κεντρικό θέμα θα αποτελέσει η εκπόνηση πλαισίου θέσεων για τη διερεύνηση και απόδοση ευθυνών και μέτρων, για να μην ξαναθρηνήσουμε ζωές. Το πλαίσιο αυτό θα υποστηριχθεί και από απόφαση για απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις.

Είναι αδιανόητο να παρουσιαστούν επαναλήψεις φαινομένων του παρελθόντος, δηλαδή αδιαφάνεια, συγκαλύψεις, μεταθέσεις ευθυνών, καθυστερήσεις, που οδηγούν στη λήθη και η κοινωνία να έχει την πικρή γεύση της ατιμωρησίας των όποιων ισχυρών.

Τα συνδικάτα είναι και θα είναι εδώ και όλες οι δυνάμεις τους θα πρέπει να υπηρετούν τη δική τους αυτόνομη στρατηγική, μακριά από εντάξεις στις κομματικές σκοπιμότητες και αντιπαραθέσεις. Θέλουμε απαντήσεις στα γιατί. Θέλουμε απαντήσεις στο πώς δεν θα ξαναζήσει η χώρα τέτοιες τραγωδίες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ