ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη: Τα νέα πρόσωπα που ερευνώνται - Θρίλερ με την αγνοούμενη

Τέμπη: Τα νέα πρόσωπα που ερευνώνται - Θρίλερ με την αγνοούμενη
Το πρωί θα συγκληθεί η Ολομέλεια Εφετών της Λάρισας προκειμένου να αποφασίσει για το εάν θα ανατεθεί σε εφέτη ειδικό ανακριτή η δικογραφία AP/Giannis Papanikos

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η πολύπλευρη έρευνα των Αρχών, για να διαπιστωθούν τα αίτια που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών την προηγούμενη Τρίτη, που είχε ως αποτέλεσμα 57 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. 

Νέα πρόσωπα στις έρευνες

Νέα πρόσωπα μπαίνουν στο μικροσκόπιο των Αρχών για την τραγωδία, μετά την απολογία του σταθμάρχη της Λάρισας. Συγκεκριμένα, ο επιθεωρητής του σταθμού Λάρισας, ο οποίος επέλεξε και τοποθέτησε στην επίμαχη βάρδια τον 59χρονο σταθμάρχη, κλήθηκε ξανά σήμερα, Τετάρτη, από την ανακρίτρια.

Η έρευνα της ανακρίτριας είναι αρκετά λεπτομερής, ωστόσο ο επιθεωρητής άφησε πολλά κενά στα στοιχεία που προσκόμισε και κλήθηκε ξανά για να καταθέσει, ενώ κανονικά σήμερα θα απολογούταν ο δεύτερος σταθμάρχης.

Τα κενά έχουν να κάνουν με τις βάρδιες και το ποιος τελικά ήταν ή δεν ήταν στον σταθμό το μοιραίο βράδυ. Παρουσιάστηκαν δύο διαφορετικά προγράμματα βαρδιών για εκείνο το βράδυ.

Σύμφωνα με το ένα πρόγραμμα, ο ένας εκ των δύο εργαζομένων, ο υπεύθυνος προγράμματος δεν πήγε καθόλου στη βάρδια, ενώ σύμφωνα με το δεύτερο πρόγραμμα, ο υπάλληλος πήγε κανονικά στη βάρδιά του και σχόλασε πριν τις 11 το βράδυ, επομένως ο 59χρονος σταθμάρχης έμεινε μόνος του την ώρα του τραγικού δυστυχήματος.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η δικογραφία συνεχώς εμπλουτίζεται με νέες καταθέσεις, ενώ τα νέα πρόσωπα που φέρεται να εμπλέκονται στην τραγωδία ενδέχεται να κληθούν ακόμη και σήμερα για ανωμοτί κατάθεση.

Σύγκλιση της ολομέλειας Εφετών Λάρισας

Σημειώνεται πως την Παρασκευή το πρωί θα συγκληθεί η Ολομέλεια Εφετών της Λάρισας προκειμένου να αποφασίσει για το εάν θα ανατεθεί σε εφέτη ειδικό ανακριτή η δικογραφία για την τραγωδία των Τεμπών.

Τη σύγκλιση της Ολομέλειας των 21 Εφετών έχει ζητήσει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών της Λάρισας, Σταμάτης Δασκαλόπουλος, προκειμένου η υπόθεση να αναβαθμιστεί ποινικά.

Μέχρι τότε πάντως η δικαστική λειτουργός συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς τις έρευνες της και τη συγκέντρωση στοιχείων ενώ κατά πληροφορίες έχουν ήδη μπει στο κάδρο τρία ακόμα πρόσωπα που τις επόμενες μέρες ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικές ευθύνες.

Γεραπετρίτης: Κανονικά λειτουργούσε το κέντρο τηλεδιοίκησης στη Λάρισα

Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας και Μεταφορών - Υποδομών, Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα, είπε πως «το κέντρο τοπικής τηλε-διοίκησης Λάρισας το μοιραίο βράδυ λειτουργούσε κανονικά», αποκάλυψε .

«Θα μπορούσε να είχε υπάρξει αυτόματη χάραξη της πορείας που θα προλάμβανε το δυστύχημα», επεσήμανε και πρόσθεσε:

«Ουδέποτε ήταν εκτός λειτουργίας εκείνη την κρίσιμη βραδιά. Πράγματι, το συγκεκριμένο κέντρο είχε μεγάλες δυσκολίες διαχρονικά».

Σε αυτό το σημείο, ο υπουργός επικαλέσθηκε δύο μεγάλες πυρκαγιές που το είχαν θέσει εκτός λειτουργίας.

Όμως, κατέληξε, «πλήρως λειτουργούσε από τον Νοέμβριο του 2022».

Νωρίτερα, ο κ. Γεραπετρίτης είχε σημειώσει ότι σύστημα τηλε-ειδοποίησης δεν υφίστατο ποτέ και για αυτόν τον λόγο προχωρά η αναβάθμισή του.

Ετούτη τη στιγμή έχει αναπτυχθεί το έργο στο 70% -η παράδοση είναι στο 90%- δυστυχώς στο συγκεκριμένο σημείο, Λάρισα-Πλατύ, δεν έχει αναπτυχθεί το έργο, όπως συμπλήρωσε.

«Είμασε εδω απολογούμενοι στην ελληνική κοινωνία, γιατί δεν προλάβαμε να ολοκληρώσουμε το σύστημα», τόνισε λέγοντας πως η Ελλάδα θα είναι από «τις πρώτες χωρες που θα εγκαταστήσουμε τέτοια συστηματα καθολικής τηλεδιοίκησης σε 52 σταθμούς και 3 κέντρα όπως αφορά η συμβαση που έχει υπογραφεί».

«Το 2017 το σύστημα είχε εγκατασταθεί σε 17 σταθμούς και κανένα κέντρο τηλεδιοίκησης, ενώ σήμερα έχει παραδοθεί για 36 συνολικά από τους 52 σταθμούς», πρόσθεσε.

Σοβαρά προβλήματα στο σύστημα τηλεδιοίκησης

Κάνοντας την ιστορική αναδρομή για το σύστημα τηλεδιοίκησης, έγκαιρης προειδοποίησης κ.λπ., σημείωσε ότι η σύμβαση, η οποία ξεκίνησε στο τέλος του 2014, αναπτύχθηκε έως το 2017 μερικώς.

Είχε υπάρξει παράδοση του 32% του παραδοτέου, στο οποίο δυστυχώς, όμως, «υπήρχαν σοβαρότατα σφάλματα, κατ' αποτέλεσμα ένα ποσοστό όχι πάνω από 18% ήταν αυτό που ήταν γνήσια λειτουργικό τα δύο αυτά χρόνια. Το υπόλοιπο χρειαζόταν να ανακατασκευασθεί. Το 2017 σταματά στην πραγματικότητα η εφαρμογή της σύμβασης γιατί προέκυψαν σοβαρότατα λάθη στην εφαρμογή».

Ακολούθως, η αρμόδια αρχή δημοσιονομικού ελέγχου για ευρωπαϊκούς πόρους διαπιστώνει σοβαρά σφάλματα, διακόπτεται η υλοποίηση της σύμβασης και «από το 2017 ως το 2019 δεν έχουμε καμία απολύτως παράδοση. Τον Νοέμβριο του 2019 αλλάζει η διοίκηση στην ΕΡΓΟΣΕ, που είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου, και από τότε «γίνεται μία προσπάθεια ανάταξης της σύμβασης».

14 τραυματίες, 7 σε ΜΕΘ και 4 διασωληνωμένοι

«Στα νοσοκομεία μας νοσηλευτήκαν άνω των 80 επιβατών που επέβαιναν στο μοιραίο τρένο στα Τέμπη. Αυτή την στιγμή, νοσηλεύονται 13 τραυματίες εκ των οποίων οι επτά είναι σε ΜΕΘ και εξ αυτών οι τέσσερις παραμένουν διασωλημένοι» ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ενημερώνοντας την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο υπουργός, παράλληλα ευχαρίστησε στο προσωπικό του ΕΚΑΒ και τους διασώστες που από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο σημείο του δυστυχήματος όπως και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων της Λάρισας, της Κατερίνης αλλά και της Θεσσαλονίκης, που όπως σημείωσε, «λειτούργησαν με αλτρουισμό και αυταπάρνηση προσέφεραν τις υπηρεσίες τους».

Στο σημείο, ανέφερε ο κ. Πλεύρης, «από την πρώτη στιγμή που ενημερωθήκαμε βρέθηκαν πάνω από 30 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, ήταν πάνω στην αλλαγή της βάρδιας και όλο το προσωπικό παρέμεινε, λειτουργώντας με πλήρη αυταπάρνηση κάτι που όλοι συμφωνούμε ότι διακρίνει όλο το προσωπικό του ΕΣΥ».

Επισήμανε επίσης ότι ο διοικητής της ΥΠΕ άμεσα έθεσε σε έκτακτη εφημερία το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, που δεν ήταν σε εφημερία, «πραγματικά άμεσα μπόρεσε να λειτουργήσει υποδειγματικά ως προς την αντιμετώπιση των περιστατικών», όπως σημείωσε.

Ο υπουργός Υγείας, προχώρησε σε αυτή την ενημέρωση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, στο πλαίσιο της συζήτησης του σχεδίου νόμου για τη «Σύσταση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία ”Ογκολογικό Κέντρο Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ” και άλλες διατάξεις».

Ταυτοποιήθηκαν 56 νεκροί – Τι συμβαίνει με το DNA που εξετάστηκε για την αγνοούμενη

Εντωμεταξύ, ολοκληρώθηκε η εργαστηριακή εξέταση των βιολογικών υλικών καθώς και η ανάλυση των εργαστηριακών αποτελεσμάτων που αφορούσαν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, συνολικά ταυτοποιήθηκαν 56 νεκροί, οι οποίοι προέκυψαν μέσω της συγκριτικής ανάλυσης 58 βιολογικών υλικών που ελήφθησαν από συγγενείς θυμάτων ή προσωπικά αντικείμενα αυτών, καθώς και 108 δειγμάτων που ελήφθησαν από σορούς ή σωματικά μέλη.

Σημειώνεται ότι, και τα 108 ληφθέντα δείγματα σορών ή σωματικών μελών αντιστοιχούν στους 56 νεκρούς, ενώ μόνο για μία περίπτωση βιολογικού υλικού, που ελήφθη από συγγενή αγνοούμενης, δεν προέκυψε αντιστοίχιση καθώς δεν ανευρέθη σχετικό δείγμα.

Το τελευταίο μη ταυτοποιημένο δείγμα που υπήρχε στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, αφορούσε στην περίπτωση αγνοούμενου αλλοδαπού, ο αδελφός του οποίου εντοπίσθηκε μέσω αστυνομικής συνεργασίας στην Ολλανδία. Ακολούθησε σχετικό αίτημα για την αποστολή στη χώρα μας του γενετικού του τύπου, από την επακόλουθη εξέταση του οποίου, κατέστη δυνατή η διακρίβωση της ταυτότητας του προαναφερόμενου αγνοούμενου.

«Δεν βρέθηκε η κοπέλα που αναζητείται, δεν έχουμε σορό, είπε η ιατροδικαστής Ρουμπίνη Λεονταρή, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης σε τηλεοπτική εκπομπή.

Η κ. Λεονταρή μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι πολλοί συγγενείς αμφισβήτησαν την ταυτοποίηση DNA που έγινε στα αγαπημένα τους πρόσωπα και ζήτησαν εκ νέου εξέταση DNA.

Η ιατροδικαστική υπηρεσία Λάρισας ανήκει στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Εγώ, από τις 4 παρά τέταρτο το πρωί, συνοδεία του τμήματος ασφαλείας Λάρισας, πήγα στον χώρο όπου ήδη άρχισαν να φθάνουν οι πρώτες σοροί.

«Η κάθε οικογένεια έχει το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει, με το ερώτημα φυσικά στον κ. Εισαγγελέα ή στην κ. Ανακρίτρια.

Το DNA δεν αφορούσε την ιατροδικαστική υπηρεσία Λάρισας. Πρέπει να πω ότι είχε έρθει η ομάδα διαχείρισης απωλειών ζωής σε μαζικές καταστροφές, είναι μία ειδική ομάδα που δούλευε βάσει πρωτοκόλλου, από την Αθήνα ήρθε στη Λάρισα, η οποία είχε την «μεγάλη» αρμοδιότητα στην όλη κατάσταση.

Εμείς παραλαμβάναμε το υλικό για το DNA και το αποδίδαμε αμέσως στην συγκεκριμένη ομάδα, η οποία δούλευε πολύ μεθοδικά, μικροχειρουργικά. Παραλάμβανε το υλικό, κάθε 3-4 ώρες είχε δοθεί εντολή να φεύγει αυτοκίνητο από τη Λάρισα και να μεταφέρει το υλικό στο αρμόδιο τμήμα DNA στην Αθήνα, ώστε να γίνονται γρήγορα οι ταυτοποιήσεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ