ΕΛΛΑΔΑ

Tα πέντε εργαλεία για την ενεργειακή αναβάθμιση και την πράσινη μετάβαση

Tα πέντε εργαλεία για την ενεργειακή αναβάθμιση και την πράσινη μετάβαση
Pexels

Η μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, την οποία βίωσε η Ελλάδα το 2022, έδωσε ώθηση στην ενεργειακή αναβάθμιση και την πράσινη μετάβαση της χώρας.

Εργαλεία για την επίτευξη αυτών των στόχων είναι τα νέα προγράμματα του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, όπως αυτό των 300.000 φωτοβολταϊκών έως 10kV στις στέγες νοικοκυριών, το πρόγραμμα επιδότησης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων, αλλά και τα προγράμματα αντικατάστασης των παλαιών θερμοσιφώνων με ηλιακούς νέας τεχνολογίας.

1. Ηλιακοί θερμοσίφωνες

Μέσα στον Απρίλιο άνοιξε η πλατφόρμα allazothermosifona.gov.gr για το νέο πρόγραμμα αντικατάστασης του παλαιού τύπου ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με σύγχρονους ηλιακούς.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα προβλέπει επιδότηση έως 60% και έως 1.000 ευρώ για την αντικατάσταση του θερμοσίφωνα.

Σημειώνεται, η διαδικασία το πρόγραμμα επιδότησης για αντικατάσταση των παλιών ενεργοβόρων θερμοσίφωνων και την αγορά και τοποθέτηση ηλιακών θα ακολουθεί το μοτίβο του «Εξοικονομώ» και του «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή». Δείτε περισσότερα με ένα κλικ εδώ.

2. «Πράσινες» επιδοτήσεις ΜμΕ

Σε δύο δράσεις είναι διαρθωμένο το δεύτερο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 που προκηρύχθηκε, «Πράσινη Μετάβαση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» συνολικού προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ, με την υποβολή αιτήσεων να έχει ανοίξει από τις 22 Μαρτίου.

Η πρώτη Δράση λέγεται «Πράσινος Μετασχηματισμός ΜμΕ» και η δεύτερη «Πράσινη Παραγωγική Επένδυση ΜμΕ». Δείτε περισσότερα με ένα κλικ εδώ.

3. Ενεργειακές κοινότητες

Το νέο πρόγραμμα ύψους 360 εκατ. ευρώ για σύνδεση φωτοβολταϊκών με μπαταρία και ισχύ πάνω από 10 MW από επαγγελματικές ενεργειακές κοινότητες και τη σύνδεση των έργων τους στην υψηλή τάση θα επιτρέπει στους συμμετέχοντες να παράγουν την ενέργεια που θα καταναλώνουν και να συμψηφίζουν με εικονικό συμψηφισμό.

Συγκεκριμένα, στόχος είναι να λυθεί το θέμα του κορεσμού των δικτύων, ενώ αναφέρεται πως το επιδοτούμενο σύστημα θα ισχύει και για τη χαμηλή και μέση τάση, αλλά εκεί είναι πιο κορεσμένα τα δίκτυα. Δείτε περισσότερα με ένα κλικ εδώ.

4. Πράσινα Ταξί

Σε λειτουργία τέθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2023, η ηλεκτρονική πλατφόρμα της δράσης «ΠΡΑΣΙΝΑ ΤΑΞΙ», για την υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους, με προθεσμία υποβολής των αιτήσεων μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Με το νέο πρόγραμμα δίνεται η δυνατότητα επιδότησης σε ιδιοκτήτες οχήματος ΤΑΞΙ, για αγορά ή χρονομίσθωση (leasing) αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος ΤΑΞΙ καθώς και για αγορά και εγκατάσταση «έξυπνου» σημείου επαναφόρτισης ηλεκτρικού οχήματος.

Η επιδότηση ή «οικολογικό bonus», όπως έχει χαρακτηριστεί, ανέρχεται σε ποσοστό 40%, με το μέγιστο ποσό να φθάνει τις 22.500 ευρώ. Επίσης, λαμβάνεται ειδική μέριμνα για τα ΑμεΑ, τις οικογένειες με 3 εξαρτώμενα τέκνα και άνω και τους νέους έως 29 ετών, με ξεχωριστή προσαύξηση σε κάθε κατηγορία. Δείτε περισσότερα με ένα κλικ εδώ.

5. Κινούμαι Ηλεκτρικά

Σε 17.801 ανέρχεται το σύνολο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που κυκλοφορούσαν στην Ελλάδα, έως τέλος Νοεμβρίου του 2022, καθώς όλο και περισσότεροι οδηγοί αξιοποιούν το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά», για την επιδότηση αγοράς ηλεκτρικού οχήματος.

Συγκεκριμένα, με τον πρώτο κύκλο της δράσης «Κινούμαι Ηλεκτρικά», οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν ήταν περίπου 19.000, από τις οποίες έως τέλος Νοεμβρίου είχαν εγκριθεί περίπου 15.000 και πληρωθεί 8.000. Ο συνολικός προϋπολογισμός ο οποίος έχει δεσμευτεί για τις εγκεκριμένες αιτήσεις έως σήμερα είναι 18,5 εκατ. ευρώ. Δείτε περισσότερα με ένα κλικ εδώ.

Αυτή τη στιγμή η επιτάχυνση του πράσινου μετασχηματισμού της οικονομίας, για την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση του κόστους ενέργειας, είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

«Στο επόμενο διάστημα επιταχύνουμε τον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας, ως τη μοναδική αξιόπιστη λύση για να προστατεύσουμε το Περιβάλλον και συγχρόνως να μειώσουμε το κόστος ενέργειας για όλους» ανέφερε ο υπουργός τον προηγούμενο μήνα.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του CNN Greece «Ενεργειακή κρίση, ένας χρόνος μετά»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ