ΕΛΛΑΔΑ

Μετά από 18 έτη αποφυλακίστηκε Νεοϋορκέζος που καταδικάστηκε άδικα

Μετά από 18 έτη αποφυλακίστηκε Νεοϋορκέζος που καταδικάστηκε άδικα
Ο τότε 14χρονος Τόμας κατηγορήθηκε άδικα από αστυνομικούς, που χρησιμοποίησαν φωτογραφία κάποιου άλλου με το ίδιο όνομα για να τον συλλάβουν AP Photo/Mark Lennihan

Αφέθηκε ελεύθερος μετά από 18 έτη φυλάκισης ένας Νεοϋορκέζος που καταδικάστηκε άδικα για δολοφονία, την οποία δεν διέπραξε, με τον ίδιο να δηλώνει κατά την αποφυλάκισή του την Πέμπτη (9/3), πως περίμενε πολύ καιρό την ώρα που θα αποκαλυφθεί η αλήθεια.

Ειδικότερα, ο 35χρονος νεαρός αφροαμερικανός Σέλντον Τόμας, καταδικάστηκε σε ηλικία 14 ετών, το 2004, στο Μπρούκλιν για τη δολοφονία άλλου εφήβου.

Ωστόσο, ο πραγματικός δράστης του φόνου παραμένει άγνωστος και ελεύθερος.

Ο Σέλντον Τόμας είναι πλέον ελεύθερος, καθώς δικαστής της Νέας Υόρκης έκανε δεκτό το αίτημα της εισαγγελίας να ακυρωθεί η καταδικαστική απόφαση.

Κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας στη Νέα Υόρκη, ο Τόμας κατέθεσε πως συγχωρεί τους ερευνητές, τη βασική μάρτυρα κατηγορίας, τους εισαγγελείς και ευχαριστεί τον δικαστή που τον αθώωσε, «περίμενα πολύ καιρό», κατέληξε.

Σε δελτίο τύπου, που δημοσιοποίησε ο εισαγγελέας Έρικ Γκονσάλες γνωστοποίησε πως, η περαιτέρω διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης κατέδειξε ότι, ο νεαρός κατηγορήθηκε άδικα από αστυνομικούς, που χρησιμοποίησαν φωτογραφία άλλου αφροαμερικανού με το ίδιο όνομα για να τον συλλάβουν.

«Ο κατηγορούμενος συνελήφθη χάρη σε μάρτυρα που είπε πως ήταν κάποιος άλλος (βάσει φωτογραφίας), που είχε το ίδιο ονοματεπώνυμο, σφάλμα που εκ των υστέρων αποκρύφτηκε και δικαιολογήθηκε στην ποινική διαδικασία», ανέφερε ο κ. Γκονσάλες.

Η μάρτυρας υπέδειξε τον Σέλντον Τόμας όταν της επιδείχθηκε φωτογραφία κάποιου άλλου Σέλντον Τόμας, που αστυνομικοί ανέσυραν εσκεμμένα και με δόλο από βάση δεδομένων.

Με βάση τη λάθος ταυτοποίηση, ο κ. Τόμας συνελήφθη στο σπίτι του και στη συνέχεια υπεδείχθη από την ίδια μάρτυρα. Η ταυτοποίηση οδήγησε στην προσαγωγή για φόνο και στην καταδίκη του σε 25 χρόνια κάθειρξη.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αρχείο Αθωώσεων (National Registry of Exonerations), που τηρείται από αμερικανικό πανεπιστήμιο, περίπου 2.500 άνθρωποι που αθωώθηκαν μετά τις καταδίκες τους από την αμερικανική δικαιοσύνη τα τελευταία 30 χρόνια πέρασαν κατά μέσο όρο 13,9 χρόνια στη φυλακή άδικα. Μέγιστη διάρκεια άδικης φυλάκισης: 47 χρόνια και δυο μήνες.

Αντίστοιχο παράδειγμα, αποτελεί η αθώωση 60χρονου αφροαμερικανού τον Νοέμβριο του 2021, στην πολιτεία Μιζούρι μετά από 43 έτη φυλάκισης λόγω δικαστικού λάθους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ