ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη: «Στείλε όσα ασθενοφόρα υπάρχουν», είπε ο γιατρός που έφτασε πρώτος

Τέμπη: «Στείλε όσα ασθενοφόρα υπάρχουν», είπε ο γιατρός που έφτασε πρώτος
«Τα τηλέφωνα από τους επιζώντες ήταν τόσα πολλά που καταλάβαμε ότι δεν ήταν μια απλή σύγκρουση τρένων, με ελάχιστους τραυματίες» λέει ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Θεσσαλίας, Γιάννης Γούλας (AP Photo/Giannis Papanikos)

«Στείλε όσα ασθενοφόρα υπάρχουν. Υπάρχει σύγκρουση μεταξύ δύο αμαξοστοιχιών», είπε ο γιατρός του ασθενοφόρου στο κέντρο του ΕΚΑΒ που έφτασε πρώτος στην τραγωδία στα Τέμπη, αναφέρει ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Θεσσαλίας, Γιάννης Γούλας. Και συνεχίζει: «Δεν ξέραμε ακριβώς πόσοι ήταν οι τραυματίες, τα θύματα ή οι εγκλωβισμένοι και για αυτό στείλαμε ασθενοφόρα από όλη την περιοχή της Θεσσαλίας».

«Ένα από τα πρώτα τηλεφωνήματα τα οποία ήρθαν στο τηλεφωνικό κέντρο στο ΕΚΑΒ Θεσσαλίας, στη Λάρισα όπου εδρεύει, έκαναν λόγο για εκτροχιασμό τρένου» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Γιάννης Γούλας.

Σχετικά με το πώς έγινε γνωστή η είδηση της φονικής σύγκρουσης των δύο τρένων το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου επισήμανε ότι δέχτηκαν, σχεδόν ταυτόχρονα ενημέρωση και από το 112 όσο και από τον αριθμό 166.

«Τα τηλεφωνήματα ήταν κυρίως από τους επιβάτες, οι οποίοι είχαν βγει εκτός των βαγονιών και δεν είχαν συνειδητοποιήσει τι ακριβώς είχε συμβεί και έπαιρναν τηλέφωνο και έκαναν λόγο για εκτροχιασμό. Κάποιοι μίλαγαν ότι βρισκόταν σε κάποια τούνελ» δήλωσε ο κ. Γούλας, περιγράφοντας με αυτό τον τρόπο την σύγχυση που υπήρξε τα πρώτα λεπτα μετά την σύγκρουσης της εμπορικής και της επιβατικής αμαξοστοιχίας στην περιοχή του Ευαγγελισμού, στα Τέμπη.

«Γνωρίζαμε ότι η φορά του ατυχήματος που θα έπρεπε να πάμε εμείς για να τους συναντήσουμε είναι από τη Λάρισα προς τη Θεσσαλονίκη» σημείωσε ο κ. Γούλας και πρόσθεσε ότι τα τηλέφωνα από τους επιζώντες ήταν τόσα πολλά που κατάλαβαν ότι δεν ήταν μια απλή σύγκρουση τρένων, με ελάχιστους τραυματίες.

«Ενεργοποιήθηκε κατευθείαν ο μηχανισμός και στα πρώτα λεπτά είχαμε την εικόνα ακριβώς του τι γίνεται στον τόπο του συμβάντος» είπε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι στο πρώτο ασθενοφόρο που έφτασε υπήρχε μονάδα και γιατρός που έκανε έκκληση λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στείλε όσα ασθενοφόρα υπάρχουν. Υπάρχει εκτροπή, υπάρχει σύγκρουση μεταξύ δύο αμαξοστοιχιών, υπάρχει φωτιά σε κάποια βαγόνια».

«Υπήρχε θόρυβος, ένταση, πόνος»

Δέκα ημέρες μετά την αδιανότητη τραγωδία ο κ. Γούλας εξιστόρησε το πώς έγινε η διαχείριση των τραυματιών και των θυμάτων, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική. Στο σημείο της σύγκρουσης υπήρχε πάρα πολύ θόρυβος, ένταση, πόνος, κατά τον ίδιο.

«Υπήρχαν άνθρωποι οι οποίοι έφευγαν κατά δεκάδες μέσα από τα βαγόνια και ερχόταν προς τους διασώστες. Ζήταγαν βοήθεια, ζήταγαν να τους βοηθήσουμε να τους μεταφέρουμε στα νοσοκομεία», ανέφερε ο ίδιος και εξήγησε ότι «εάν δεν πήγαιναν τα ασθενοφόρα εγκαίρως αυτή την στιγμή θα μιλούσαμε για μια δεύτερη τραγωδία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ