ΕΛΛΑΔΑ

Απεργία: Επεισόδια και στα Προπύλαια μετά το τέλος της πορείας

Απεργία: Επεισόδια και στα Προπύλαια μετά το τέλος της πορείας
Επεισόδια και στα Προπύλαια μεταξύ ΜΑΤ και ομάδας νεαρών Λευτέρης Παρτσάλης / CNN Greece

Επεισόδια σημειώνονται αυτή την ώρα, στα Προπύλαια, μετά το τέλος της απεργίας για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Ομάδα ατόμων εκτόξευσε μολότοφ προς τα ΜΑΤ που απάντησαν με τη ρίψη χημικών.

Λίγη ώρα νωρίτερα, επεισόδια σημειώθηκαν στο Σύνταγμα, με ομάδα νεαρών, που αποσπάστηκε από το κυρίως σώμα της πορείας, να εκτοξεύει μολότοφ και πέτρες κατά των αστυνομικών.

Οι αστυνομικοί «απάντησαν» με χρήση χημικών, με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα στο κέντρο της Αθήνας να γίνει ιδιαίτερα βαριά.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος και στη συνέχεια επεκτάθηκαν στην πάνω πλευρά της πλατείας, μπροστά από τη Βουλή.

Οι αστυνομικοί απώθησαν την ομάδα των νεαρών προς την πλατεία Ομονοίας μέσω της Πανεπιστημίου, με τους κουκουλοφόρους να συνεχίζουν να πετάνε πέτρες, μάρμαρα και άλλα αντικείμενα προς τους αστυνομικούς.

Στην οδό Πανεπιστημίου, συνεχίστηκαν οι συγκρούσεις της αστυνομίας με ομάδα ατόμων, που έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων και έβαλαν φωτιές σε κάδους.

Μικροεντάσεις σημειώθηκαν επίσης στην πλατεία Ομονοίας και στην οδό Πατησίων.

Και ενώ όλα έδειχναν πως η κατάσταση είχε εξαμολυνθεί και είχαν ανοίξει μερικώς οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας ξεκίνησε λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι νέος γύρος έντασης έξω από την Προπύλαια.

Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία μέχρι στιγμής έχουν γίνει 10 προσαγωγές ατόμων, 6 από τους προελέγχους και 4 από τα επεισόδια.

Επεισόδια και στη Θεσσαλονίκη

Επεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μετά το τέλος της απεργίας για το δυστύχημα στα Τέμπη.

Ομάδα ατόμων, ανακατέλαβε το κτήριο στον οδό Σιατίστης 12, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που στέγαζε την κατάληψη «Mundo Nuevo» με αποτέλεσμα σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα voria.gr, αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν χρήση χημικών για να τους απωθήσουν.

Σύμφωνα με τις ίδες πληροφορίες άτομα ου αντιεξουσιαστικού χώρου, μπήκαν στο κτήριο κόβωντας με τροχό τα μεταλλικά παραπετάσματα που απέτρεπαν την είσοδο σε αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι η κατάληψη είχε εκκενωθεί από αστυνομικές δυνάμεις στις 28 Νοεμβρίου 2022.

Μεγάλη διαδήλωση και στη Θεσσαλονίκη

Νωρίτερα, πλήθος κόσμου, με κεντρικό σύνθημα «Οι ζωές μας μετράνε», διαδήλωσε σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης συμμετέχοντας σε συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας με αφορμή το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Οι σημερινές κινητοποιήσεις περιλάμβαναν απεργιακές συγκεντρώσεις το πρωί στην Καμάρα από φοιτητές και μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, στο άγαλμα Βενιζέλου από εργατικά σωματεία που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ, ενώσεις γονέων και φοιτητικούς συλλόγους και έξω από το κτίριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού, από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, την Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης, το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεσσαλονίκης, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το ΜέΡΑ25 και τη ΛΑΕ-ΑΑ.

Η πορεία του ΠΑΜΕ κινήθηκε σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατέληξε στον ΟΣΕ όπου και διαλύθηκε.

Προηγουμένως, στον ίδιο χώρο, πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος. Εκεί κατέληξε και άλλη πορεία από εκπαιδευτικούς, φοιτητές και μέλη οργανώσεων καθώς και από εργαζόμενους σε ντελίβερι που ακολούθησαν κορνάροντας με τα μηχανάκια τους. Η συγκέντρωση των εργατικών σωματείων κατευθύνθηκε στη συνέχεια με πορεία στο ΥΜΑΘ όπου και κατέληξε αφού πρώτα εκπρόσωποι οργανώσεων, κόλλησαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στην καγκελόπορτα του υπουργείου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ