ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη: Η ώρα της απολογίας για τους τρεις κατηγορούμενους - Οργή συγγενών για τις αποζημιώσεις

Τέμπη: Η ώρα της απολογίας για τους τρεις κατηγορούμενους - Οργή συγγενών για τις αποζημιώσεις
Πολίτες ανάβουν κεριά στη μνήμη των θυμάτων της σύγκρουσης τρένων, έξω από το σιδηροδρομικό σταθμό της Λάρισας AP Photo / Vaggelis Kousioras

Ενώπιον του ειδικού εφέτη ανακριτή στη Λάρισα θα βρεθούν την Παρασκευή (17/3) οι τρεις σιδηροδρομικοί, που κατηγορούνται ότι συντέλεσαν με τις πράξεις τους στην αδιανόητη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη στις 28 Φεβρουαρίου, ενώ την ίδια ώρα οι συγγενείς θυμάτων μπροστά στον αβάσταχτο πόνο για την απώλεια των δικών τους ανθρώπων εμφανίζονται οργισμένοι με την απόφαση για τις αποζημιώσεις που ανακοίνωσε η Hellenic Train.

Συγκεκριμένα η εταιρεία σημείωνε σε ανακοίνωσή της ότι παρά το γεγονός ότι δεν ευθύνεται για το δυστύχημα, αλλά τόσο για λόγους ιδιαίτερης κοινωνικής ευαισθησίας και λαμβάνοντας υπόψη την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και Πρακτική σε ανάλογα σιδηροδρομικά δυστυχήματα, θα καταβάλει τις αποζημιώσεις ως εξής:

  • 42.000 ευρώ προκαταβολή στις οικογένειες των θανόντων

  • 10.000 ευρώ στους τραυματισμένους που νοσηλεύονται ακόμα

  • 5.000 ευρώ στους τραυματισμένους που πήραν εξιτήριο

  • 300 ευρώ για τις αποσκευές νεκρών και τραυματισμένων

Οι απολογίες των τριών κατηγορούμενων

Κατά πληροφορίες, οι απολογίες των τριών –του επιθεωρητή κυκλοφορίας και των δύο σταθμαρχών της Λάρισας που φέρονται να εγκατέλειψαν νωρίτερα από το προβλεπόμενο τα πόστα τους, έχουν οριστεί για την προσεχή Παρασκευή, ωστόσο αναμένεται να λάβουν προθεσμία.

Και οι τρεις κατηγορούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με βαρύτατες κατηγορίες για λάθη και παραλείψεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Ο επιθεωρητής κυκλοφορίας διώκεται ποινικά για τη διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών –ένα αδίκημα που τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος με ποινές από 10 χρόνια έως και ισόβια.

Παράλληλα βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για ανθρωποκτονίες από αμέλεια κατά συρροήν και σωματικές βλάβες με τον ίδιο χαρακτηριστμό.

Οι δύο σταθμάρχες που βάσει προγράμματος θα έπρεπε να βρίσκονται στις θέσεις τους μέχρι τις 23:00 το μοιραίο βράδυ της ημέρας του δυστυχήματος, αλλά έφυγαν νωρίτερα, αντιμετωπίζουν τις ίδιες κατηγορίες με τον επιθεωρητή κυκλοφορίας αλλά και τον σταθμάρχη Λάρισας Βασίλη Σαμαρά, ο οποίος έχει προφυλακιστεί.

Με ταχύτατους ρυθμούς και μεθοδικότητα συνεχίζονται και οι έρευνες για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες ανώτερων υπαλλήλων του ΟΣΕ –και πιο συγκεκριμένα εκείνους που υπέγραψαν τις βάρδιες του επιθεωρητή κυκλοφορίας.

Στο «μικροσκόπιο» αναμένεται να μπει και πιστοποίηση ικανότητας του μοιραίου σταθμάρχη, ο οποίος είχε μόλις πριν μερικές ημέρες ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του και δεν είχε επαρκή εμπειρία για να ρυθμίζει την κυκλοφορία των τρένων σε έναν τόσο κομβικό σταθμό.

Σημειωτέον ότι παράλληλα «τρέχει» και η έρευνα της Οικονομικής Εισαγγελίας για τις συμβάσεις έργων του ΟΣΕ που δεν υλοποιήθηκαν αλλά και αυτή της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, που αναζητά μίζες από εργολαβίες και έργα στον ΟΣΕ.

Όπως έχει γίνει γνωστό, οι έρευνες αυτές θα έχουν βάθος 15ετίας.

Οργή συγγενών για τις αποζημιώσεις

Αβάσταχτος είναι ο πόνος στενών συγγενών που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και όπως οι ίδιοι λένε, οι αποζημιώσεις που ανακοίνωσε ότι θα δόσει η Hellenic Train, δεν μπορούν να τον απαλύνουν.

Οι συγγενείς μιλούν για απαράδεκτη κοστολόγηση της ανθρώπινης ζωής ενώ οι δικηγόροι τους τούς αποτρέπουν από το να δεχθούν την αποζημίωση προσθέτοντας ότι πρέπει να αναζητηθούν ποινικές ευθύνες και σε πολιτικά πρόσωπα.

«Είναι άκομψο όλο αυτό που έγινε με αυτή την ανακοίνωση δεν θέλουμε τα λεφτά τους, είναι δολοφόνοι. Λεφτά από δολοφόνους δεν θέλουμε.
Είναι γελεοίο τώρα, βγάλανε κοστολόγιο τις ανθρώπινες ζωές. Τις εκτίμησαν 42.000 ευρώ, δεν τρέπονται», θα πει πατέρας του Δημήτρη Ασλανίδη μιλώντας στο Mega.

«Τις αποζημιώσεις να τις δώσουν στους πολιτικούς. Εμείς τα παιδιά μας θέλουμε πίσω. Κοστολογήσανε οι Ιταλοί μαφιόζοι με τους δικούς μας μαφιόζους, πόσο κοστίζει μια ζωή. Είναι δυνατόν; Έτσι θα ξεπλυθούν νομίζουνε;», προσθέτει ο ίδιος μιλώντας στον Alpha.

«Δεν τα θέλω τα λεφτά τους με τίποτα. Κανένας δεν έχει επικοινωνήσει μαζί μας. Ποιος έχει τα κότσια; Αν θέλανε οι πολιτικοί πραγματική συγγνώμη να πηγαίναν στην πόρτα των 57 και να ζητούσαν συγγνώμη. Είναι μαζική δολοφονία.

Πρέπει οι εισαγγελείς να ξεκινήσουν. Αν ήμασταν σε σοβαρή χώρα ήδη θα είχαν περάσει χειροπέδες σε όλο το υπουργείο Μεταφορών. Μου έρχεται η εικόνα πώς καήκαν ζωντανά αυτά τα παιδιά και τρελαίνομαι.

Και βγάλαν και δήθεν μέτρα στήριξης. Από την τσέπη τους τα πληρώνουν; Να δεσμευτούν οι περιουσίες των υπουργών των τελευταίων 15 ετών και όχι να παίρνουν τα λεφτά του κόσμου. Ακούει κανένας εισαγγελέας να πάει να τους μαζέψει.

Δεν έχω σκοπό να μιλήσω με την εταιρεία. Με δολοφόνους δεν μιλάω».

Αδελφή Ιφιγένειας: «Θα δώσω στο μωρό μου το όνομά της»

Τα χρήματα που θα δοθούν ως αποζημίωση δεν φέρνουν πίσω την αδελφή μου συμφωνεί και η αδελφή της Ιφιγένειας Μήτσκα, που έχασε τη ζωή της στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

«Το μωρό μου είναι δύο μηνών. Δυστυχώς θρηνούμε ακόμη για την Ιφιγένεια και δεν θα σταματήσουμε να θρηνούμε. Ως οικογένεια αυτό που ζητάμε είναι να τιμωρηθούν όλοι για να δικαιωθεί η ψυχή της Ιφιγένειας, να ηρεμήσει… Το κενό της δεν το καλύπτει τίποτα δυστυχώς… Θα τη θυμόμαστε…» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Και συνέχισε: «Η Ιφιγένεια ήταν το πιο γλυκό χαμόγελο των Γιαννιτσών. Είχαμε έναν χρόνο διαφορά. Έχω ακόμα έναν αδελφό. Για το δυστύχημα μάθαμε από τον αδελφό του συντρόφου της Ιφιγένειας μία ώρα μετά. Μας είπε ότι το τρένο που βρίσκονταν η Ιφιγένεια και ο σύντροφός της εκτροχιάστηκαν, ότι έμαθε τα νέα για τον αδελφό του, αλλά για την Ιφιγένεια δεν ήξερε και την ψάχνουν» πρόσθεσε η νεαρή κοπέλα, αποκαλύπτοντας ότι έμαθαν για τον θάνατό της τρεις ημέρες μετά.

«Η ζωή μας δεν έχει αλλάξει, πονάει πολύ. Το μόνο που μας δίνει χαμόγελο είναι η μπέμπα, την οποία θα βαφτίσουμε Ιφιγένεια» κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ