ΕΛΛΑΔΑ

Λέκκας για Ναυάγιο Ζακύνθου: «Κατολίσθηση ακόμη και με σεισμό 3,5 Ρίχτερ»

Λέκκας για Ναυάγιο Ζακύνθου: «Κατολίσθηση ακόμη και με σεισμό 3,5 Ρίχτερ»
Στιγμιότυπο από την παραλία «Ναυάγιο» της Ζακύνθου Eurokinissi / ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

«Υπάρχει πιθανότητα ακόμη και με έναν μικρό σεισμό ή μία έντονη βροχόπτωση να γίνει κατολίσθηση, όπως το 2018, όπου κινδύνευσαν τουρίστες. Ακόμη και με έναν σεισμό της τάξης των 3,5 Ρίχτερ μπορεί να έχουμε καταπτώσεις», προειδοποιεί ο καθηγητής, Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας για το Ναυάγιο της Ζακύνθου.  

Ο κ. Λέκκας μίλησε στον ΑΝΤ1 γιατί δεν πρέπει να επιτραπεί η πρόσβαση στην παραλία «Ναυάγιο» της Ζακύνθου και εξήγησε σε όσους έχουν αντίθετη γνώμη ότι, αυτό γίνεται στο πλαίσιο των επανεκτιμήσεων του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), αναφορικά με τη σεισμική δραστηριότητα και τα κατολισθητικά φαινόμενα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αυτοψία που διενεργήθηκε στις 8 Μαρτίου 2023 από επιστημονικό κλιμάκιο του ΟΑΣΠ, υπό την καθοδήγηση του προέδρου του, καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα, διαπιστώθηκε εκτεταμένος κατολισθητικός κίνδυνος λόγω διάβρωσης στα περιμετρικά πρανή.

Με βάση τα ευρήματα της αυτοψίας, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, του υπουργείου Νησιωτικής Πολιτικής, του υπουργείου Τουρισμού, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, υπό τον συντονισμό της Προεδρίας της Κυβέρνησης, για την εφαρμογή της απαγόρευσης πρόσβασης στο Ναυάγιο για τη φετινή τουριστική περίοδο.

Ο κ. Λέκκας υπενθύμισε ότι «το 2018, είχαμε διακρίνει στην παραλία, είχαμε διαχωρίσει την παραλία σε τρεις ζώνες, μία ζώνη που θα είναι απαγορευμένη ζώνη, που δεν πρέπει να την πλησιάζουν επισκέπτες γιατί κινδυνεύουν άμεσα από κατολισθήσεις, μία ενδιάμεση ζώνη, στην οποία γίνεται με επιτήρηση η παραμονή και μία κατάλληλη προς τη θάλασσα για μπορούν οι τουρίστες να απολαμβάνουν το τοπίο με ασφάλεια».

«Η παραλία θα είναι προσβάσιμη από τη θάλασσα και θα μπορούν όλοι να κάνουν το μπάνιο τους από τα πλοία. Υπάρχει επαγρύπνηση καθώς είναι περίοδος έντονης σεισμικότητας. Θα πρέπει να υπάρχει επιτήρηση με άξονα πάντα την προστασία του φυσικού τοπίο» τόνισε ο κ. Λέκκας.

Τέλος ο καθηγητής, τόνισε πως πολλές παραλίες του Ιονίου σαν το Ναυάγιο, όπως το Πόρτο Κατσίκι και το Μύρτο, παρακολουθούνται εξίσου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ