ΕΛΛΑΔΑ

Στάσεις εργασίας των υγειονομικών για τη μετάθεση ιατρού από τον «Ευαγγελισμό»

Στάσεις εργασίας των υγειονομικών για τη μετάθεση ιατρού από τον «Ευαγγελισμό»
Είσοδος του Γενικού Νοσοκομείου Ευαγγελισμός ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Σωρεία αντιδράσεων έχει προκαλέσει η μετάθεση παθολόγου ιατρού από το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» με την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) να διεκδικεί την ανάκληση της απόφασης προκηρύσσοντας τρίωρες στάσεις εργασίας την Τετάρτη (22/3) και την Πέμπτη (23/3) στις 08:00.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες έχουν προγραμματίσει κινητοποιήσεις στην πύλη του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και τις δύο ημέρες στις 08:00.

Για διευκόλυνση συμμετοχής η ΕΙΝΑΠ ανακοίνωσε την πραγματοποίηση στάσεων εργασίας την Τετάρτη 12:00 με 15:00 και την Πέμπτη 08:00 με 11:00. Το διήμερο κινητοποιήσεων γίνεται με στόχο να ανακληθεί η μετακίνηση ιατρού, την οποία η ΕΙΝΑΠ χαρακτηρίζει «έκνομη» και «τιμωρητική».

Η ανακοίνωση της ΕΙΝΑΠ

«Ενημερωθήκαμε ότι η συνάδελφος παθολόγος Αργυρή Ερωτοκρίτου, επιμελήτρια Β΄ εκλεγμένη μάλιστα στο ΓΣ της ΟΕΝΓΕ, μόλις διορίστηκε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός και τοποθετήθηκε στην Ε΄ παθολογική κλινική (13/03/23), την επόμενη κιόλας μέρα έλαβε εντολή Διοίκησης που την τοποθετεί (επ’ αόριστoν) στα εξωτερικά ιατρεία της Πολυκλινικής. Πρόκειται για σαφώς έκνομη ενέργεια από μέρους του Διοικητή του Ευαγγελισμού, εφόσον η θέση την οποία κατέλαβε η συνάδελφος Ερωτοκρίτου, είναι θέση παθολόγου στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός και όχι στη διασυνδεόμενη Πολυκλινική Αθηνών.

Αποτελεί πάγια τακτική των Διοικήσεων νοσοκομείων ή Υ.Πε. η μετακίνηση εργαζόμενων ως «μπαλώματα» σε τμήματα που παραμένουν υποστελεχωμένα χρόνια, ως αποτέλεσμα της πολιτικής όλων όσων έχουν κυβερνήσει. Η υποτιθέμενη «λύση» των μετακινήσεων το μόνο που προσφέρει είναι μετακύληση της δυσλειτουργίας από το ένα τμήμα – νοσοκομείου στο άλλο. Ο κ. Γρηγορόπουλος προχωρεί ένα βήμα παραπέρα. Υλοποιεί μια τιμωρητική τακτική προς παραδειγματισμό σε βάρος μιας συναδέλφου με συστηματική συνδικαλιστική παρουσία.

Είναι επιπλέον εμπαιγμός, τη στιγμή που πολλοί συνάδελφοί μας υπό το βάρος της εντατικοποίησης της εργασίας έχουν παρουσιάσει διάφορα προβλήματα υγείας που καθιστούν απαραίτητη τη μετακίνηση σε λιγότερο απαιτητικά πόστα, ενώ νέοι συνάδελφοι που πρωτοδιορίζονται στο νοσοκομείο με διάθεση και δυνατότητα να προσφέρουν στην «πρώτη γραμμή» μετακινούνται αναίτια σε θέσεις για τις οποίες Διοίκηση και Υπουργείο προκλητικά επέλεξαν να μην καλύψουν στην τελευταία προκήρυξη.

Μάλιστα, ο Διοικητής του νοσοκομείου σε ατυχές «σχόλιό» του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκπέμπει μύδρους κατά των «συνδικαλιστών που απαιτούν προνομιακή μεταχείριση» και κουνάει το δάχτυλο προς τρομοκράτηση όλων λέγοντας πως «εδώ δεν περνάνε αυτά». Οι συνδικαλιστές ουδέποτε ζήτησαν προνομιακή μεταχείριση. Εκατοντάδες τα καθημερινά παραδείγματα που ριχνόμαστε στη φωτιά της πρώτης γραμμής χωρίς να φειδόμαστε δυνάμεων.

Παράλληλα όμως, δεν υποστέλλουμε τον αγώνα κατά της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της υγείας. Πάει πολύ αυτοί που ευθύνονται για την συστηματική διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας να πετάνε λάσπη στους μάχιμους υγειονομικούς.

Απαιτούμε από τη Διοίκηση του νοσοκομείου Ευαγγελισμός να ανακαλέσει εδώ και τώρα την απόφαση τοποθέτησης της συναδέλφου στα εξωτερικά ιατρεία της Πολυκλινικής».

Ανάλογες ανακοινώσεις ενάντια στη μετακίνηση της ιατρού έχουν εκδοθεί από αρκετούς συνδικαλιστικούς φορείς, μεταξύ των οποίων και η ΟΕΝΓΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ