ΕΛΛΑΔΑ

«Βιομηχανία» εκατομμυρίων με τον βασανισμό και την παράνομη πώληση άγριων ζώων

«Βιομηχανία» εκατομμυρίων με τον βασανισμό και την παράνομη πώληση άγριων ζώων
Τίγρεις, σπάνια είδη φιδιών, ακόμα και μαϊμούδες που απειλούνται με εξαφάνιση, λαθρέμποροι υπόσχονται ότι μπορούν να φέρουν στην Ελλάδα INTIME

Το λαθρεμπόριο άγριων ζώων έχει εξελιχθεί σε «βιομηχανία» με τζίρο δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά και διαφόρων ειδών παρενέργειες. Μετά την πρόσφατη υπόθεση με το λευκό τιγράκι που βρέθηκε παρατημένο έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, μία έρευνα της ΕΡΤ φέρνει στο φως πολλά από τα στοιχεία για τον τρόπο που γίνεται το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων μέσω Διαδικτύου.

Οι λαθρέμποροι υπόσχονται ότι μπορούν να φέρουν στην Ελλάδα. Τίγρεις, σπάνια είδη φιδιών, ακόμα και μαϊμούδες που απειλούνται με εξαφάνιση. Οι διάλογοι προκαλούν, αφού με θράσος οι λαθρέμποροι απαντούν: «Μην ανησυχείτε, θα τα φέρουμε στην πόρτα σας».

«Πύθωνες και βόες που θα έπρεπε να βρίσκονται στη ζούγκλα, τιγράκια σαν και αυτό που βρέθηκε στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο με τιμή πώλησης τα 2.300 δολάρια, κουτάβια τζάγκουαρ με τιμή πώλησης τα 1.450 δολάρια, μαϊμού αράχνη –είδος που απειλείται με εξαφάνιση- έναντι 5.000 δολαρίων και σπάνιοι παπαγάλοι που πωλούνται έναντι 8.000 ευρώ». Οι αγγελίες είναι αναρτημένες σε ιστοσελίδα, που διαφημίζει την πώληση εξωτικών ζώων. Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ η ΕΡΤ επικοινώνησε με λαθρέμπορο άγριων ζώων που εμφανίζεται να έχει ως έδρα την Αμερική και ο οποίος υπόσχεται ότι μπορεί να στείλει τιγράκια και τζάγκουαρ στη διεύθυνση του πελάτη στην Ελλάδα.

«Τίγρεις, λεοπαρδάλεις και λιοντάρια είναι μόνο μερικά από τα είδη που διακινούν τα εγκληματικά δίκτυα στην Ευρώπη»

Ο λαθρέμπορος με τον οποίο ήρθε σε επαφή η ΕΡΤ υπόσχεται μυστικότητα και ισχυρίζεται ότι μπορεί να στείλει με ασφάλεια στη χώρα μας κουτάβια λευκής τίγρης, όπως αυτό που εγκαταλείφθηκε έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, αλλά και κουτάβια τζάγκουαρ.

Σύμφωνα με την έκθεση της Europol του 2022 για το παράνομο εμπόριο ζώων, οι λαθρέμποροι αλιεύουν πελάτες από όλο τον κόσμο μέσω διαδικτύου και social media, χρησιμοποιούν εταιρίες βιτρίνες τόσο για τη νομιμοφανή μεταφορά των ζώων όσο και για το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος, ενώ συνεργάζονται με λαθροθήρες που κυνηγούν τα ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον με σύγχρονα μέσα όπως συσκευές ανίχνευσης gps και συσκευές νυχτερινής όρασης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ