ΕΛΛΑΔΑ

Με τεθωρακισμένα Marder και F-16 Viper για πρώτη φορά η παρέλαση της 25ης Μαρτίου

Με τεθωρακισμένα Marder και F-16 Viper για πρώτη φορά η παρέλαση της 25ης Μαρτίου
Άρμα μάχης σε παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Για πρώτη φορά φέτος στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου θα γίνουν διελεύσεις μαχητικών F-16 Viper Fighting Falcon και εκπαιδευτικών T-6A Texan II 120 αλλά και τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης Marder 1A3.

 

Η προετοιμασία της στρατιωτικής παρέλασης που θα διεξαχθεί το Σάββατο 25 Μαρτίου στην Αθήνα ολοκληρώθηκε σήμερα Τετάρτη (22/3) με τη γενική δοκιμαστική παρέλαση, που πραγματοποιήθηκε στην αεροπορική βάση Δεκέλειας στο Τατόι και την οποία παρακολούθησε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Συγκεκριμένα στην παρέλαση, θα λάβουν μέρος φάλαγγες πεζοπόρων τμημάτων του Στρατού Ξηράς, μηχανοκίνητα τμήματα του Στρατού Ξηράς, όπου μεταξύ άλλων θα παρελάσουν για πρώτη φορά στην Αθήνα τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Marder 1A3, φάλαγγες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανοκίνητο τμήμα της Πολεμικής Αεροπορίας με αντιαεροπορικά συστήματα «Patriot» και «Βέλος», φάλαγγες πεζοπόρων τμημάτων του Πολεμικού Ναυτικού, φάλαγγες πεζοπόρων τμημάτων σπουδαστών και σπουδαστριών των στρατιωτικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και μηχανοκίνητα τμήματα και φάλαγγες πεζοπόρων τμημάτων των Σωμάτων Ασφαλείας.

Επίσης, κατά την διάρκεια της παρέλασης θα πραγματοποιηθούν διελεύσεις αεροπορικών μέσων και πιο συγκεκριμένα, ελικοπτέρων Apache, NH-90, Kiowa Warrior, UH-1H και Chinook του Στρατού Ξηράς, Sikorsky S-70 Aegean Hawk του Πολεμικού Ναυτικού, ελικοπτέρων των Σωμάτων Ασφαλείας αλλά και μαχητικών αεροσκαφών Rafale, Mirage 2000-5, F-4E και Spitfire MJ755 ενώ για πρώτη φορά θα γίνει διελεύσεις μαχητικών F-16 Viper Fighting Falcon και εκπαιδευτικών T-6A Texan II 120.

Χωρίς ιππικό η παρέλαση της 25ης Μαρτίου

Η ίλη ιππικού δεν θα συμμετάσχει στη στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου το Σάββατο, διότι κρίθηκε σκόπιμο να δοθεί περισσότερος χρόνος για την εξοικείωση των ίππων. Η εκπαίδευση της Ίλης συνεχίζεται κανονικά.

Υπενθυμίζεται ότι, τα ξημερώματα της Δευτέρας (20/3) πραγματοποιήθηκε έφιππη πρόβα στην Πανεπιστημίου και την Βασιλίσσης Αμαλίας. Η ίλη ιππικού έκανε πρόβα τόσο μπροστά από τη Βουλή όσο και στην Πανεπιστημίου, την οποία παρακολούθησαν ο δήμαρχος Πεντέλης, Ανδρέας Στεργίου, ο οποίος είναι και ο επικεφαλής της.

Ειδικότερα, πρόκειται για τη νέα ίλη ιππικού που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του ΓΕΕΘΑ, όχι για επιχειρησιακούς σκοπούς, αλλά για τις παρελάσεις και τις τιμητικές εκδηλώσεις.

Να σημειωθεί, δε, ότι πολλοί και πολλές ήταν οι κάτοικοι της Αθήνας που είχαν παραξενευτεί από το θέαμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ