ΕΛΛΑΔΑ

Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι των τρομοκρατών που σχεδίαζαν την επίθεση στο εστιατόριο

Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι των τρομοκρατών που σχεδίαζαν την επίθεση στο εστιατόριο
Το εστιατόριο που δέχθηκε τρομοκρατική επίθεση στου Ψυρρή IN TIME / ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Τους αποκαλυπτικούς διαλόγους και τις συνομιλίες, που είχαν οι τρομοκράτες μεταξύ τους, όταν σχεδίαζαν το αιματηρό χτύπημα στο εστιατόριο, φέρνει στο φως της δημοσιότητας το CNN Grecce.

Σε έναν από τους διαλόγους, ο 30χρονος «εγκέφαλος» της οργάνωσης δίνει εντολή να χρησιμοποιηθούν μπουκάλες υγραερίου, ενώ το σχέδιο προέβλεπε να δοθούν φωτογραφίες στη δημοσιότητα, για να προκληθεί όσο γίνεται μεγαλύτερος τρόμος.

30 χρόνος: «Στο εστιατόριο μπορεί να το κάνεις και με μπουκάλες. Μπείτε στην κουζίνα και βάλτε φωτιά να ξεκινήσει από εκεί. Να γίνει η δουλειά με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην έχουν κανένα περιθώριο το κατάλαβες;».

27 χρόνος: «Θα γίνει, σου το υπόσχομαι, και από τον κάθε τραυματία και νεκρό θα σου στείλω και φωτό».

30 χρόνος: «Ότι πληγή ή τραύμα υπάρχει να φαίνεται καθαρά στο βίντεο και τις φωτογραφίες»

Επίσης, στο θέμα των στρατολογημένων ατόμων σε διάλογο ο 30χρονος αναφέρει:

«Γι' αυτό σου είπα να κανονίσεις είτε ένα άτομο, είτε δυο, είτε τρία και πες τους το έξω από τα δόντια, για το κάθε κεφάλι η αμοιβή είναι και για αυτούς 50 Λακ».

Επιχείρηση ΕΥΠ - Κωδική ονομασία «Υάκινθος»

Στο μικροσκόπιο των αρχών βρίσκονται όλα τα στοιχεία γύρω από τη δράση και τα σχέδια των δύο συλληφθέντων Πακιστανών που σχεδίαζαν επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στου Ψυρρή.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι πληροφορίες ότι οι δύο δράστες ένας 19χρονος και ένας 25χρονος, οι οποίοι σχεδίαζαν δολοφονίες ατόμων σε όλη την επικράτεια, θα πληρώνονταν με 16.000 ευρώ το κεφάλι, γεγονός που τους οδήγησε στην επιλογή μαζικού χτυπήματος με εκρηκτικά ή αέριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες ζούσαν και εργάζονταν σε Ζάκυνθο και Σπάρτη, ενώ το τελευταίο διάστημα είχαν νοικιάσει ένα διαμέρισμα στην περιοχή της Ομόνοιας. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. είχαν καθοδήγηση από το εξωτερικό και μεθόδευαν πλήγματα κατά, προσεκτικά, επιλεγμένων στόχων στην ελληνική επικράτεια.

Ειδικότερα στόχος τους ήταν να δημιουργήσουν ένα μεγάλο δίκτυο τρομοκρατών και να στρατολογήσουν καινούργια άτομα τα οποία θα τα χρησιμοποιούσαν για πολλαπλές τρομοκρατικές ενέργειες. Πρόκειται επίσης για αλλοδαπούς που ήταν παράνομα στη χώρα και που οι δύο συλληφθέντες πακιστανοί τους είχαν περιγράψει το σχέδιο τους και φυσικά τους στόχους τους.

Για το σκοπό αυτό είχαν επαφές με 30χρονο που ζει στο Ιράν, και ο οποίος φέρεται ως «εγκέφαλος» του δικτύου. Οι δύο συλληφθέντες που παραμένουν στα κρατητήρια της αντιτρομοκρατικής έχουν παραδεχτεί τις επικοινωνίες τους με τον 30χρονο στο Ιράν.

Οι αρχές εξετάζουν επίσης τις επικοινωνίες των συλληφθέντων με τον 30χρονο, καθώς αναζητούν το κύκλωμα των εμπόρων όπλων στο οποίο κατέφυγαν για να αγοράσουν αυτά με τα οποία θα έκαναν τρομοκρατική ενέργεια στο εστιατόριο.

Πολύμηνες έρευνες

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι έρευνες για την υπόθεση ξεκίνησαν προ μηνών μετά από πληροφορία που έλαβε η ΕΥΠ από την ισραηλινή Μοσάντ. Είχαν προηγηθεί συλλήψεις Πακιστανών τα προηγούμενα έτη σε Κύπρο και Κωνσταντινούπολη με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων.

Την πληροφορία περί ύπαρξης παρόμοιου πυρήνα στην Ελλάδα άρχισε να ερευνά τον περασμένο Νοέμβριο καταλήγοντας τελικά στους δύο βασικούς υπόπτους, οπότε και ενημέρωσαν ην Αντιτρομοκρατική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ