ΕΛΛΑΔΑ

Εικόνες ντροπής: Τεράστια χωματερή στο βυθό του Πόρτο Κουφό ανακάλυψαν δύτες

Εικόνες ντροπής: Τεράστια χωματερή στο βυθό του Πόρτο Κουφό ανακάλυψαν δύτες
Μια τεράστια χωματερή ανακάλυψαν δύτες στο βυθό του Πόρτο Κουφό Screen grab / facebook

Σοκάρουν οι εικόνες για την κατάσταση που βρίσκεται ο βυθός στο Πόρτο Κουφό στην Χαλκιδική.

Ομάδα δυτών του Greek Eco Project, που βούτηξε στον βυθό, ανακάλυψε μια τεράστια χωματερή.

Οι δύτες που βρέθηκαν προ δυσάρεστης έκπληξης προσπαθούν να αφυπνίσουν για την προστασία του περιβάλλοντος, σημειώνοντας τα ακόλουθα σε ανάρτησή τους:

«Συνεχίζετε να πιστεύετε ότι η προστασία του περιβάλλοντος δεν αφορά όλους μας; Αν ναι τότε ρίξτε μια ακόμη πιο προσεκτική ματιά σε ένα μικρό δείγμα από τα video που συλλέγουμε στα πλαίσια του project μας Blue Halkidiki, που υλοποιείται κάθε καλοκαίρι στον Τορωναίο Κόλπο και περιλαμβάνει υποβρύχιους καθαρισμούς. Οι εικόνες κυριολεκτικά σοκάρουν! Η προστασία του περιβάλλοντος και η ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτό είναι υποχρέωση όλων μας. Αρκεί να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος του προβλήματος και να δράσουμε συλλογικά για την επίλυση του».

«Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουμε την τραγική κατάσταση του βυθού της θάλασσας» λένε τα μέλη της οργάνωσης που οργανώνουν μεγάλη αποστολή καθαρισμού.

Όλη την χρονιά ετοιμαζόμαστε για μια αποστολή καθαρισμού της θαλάσσιας περιοχής, που θα ξεκινήσει στις 3 Ιουλίου, σημειώνει μιλώντας στην ΕΡΤ η Αυγή Μεταξά, πρόεδρος του Greek Eco Project.

Παράλληλα, ετοιμάζεται μια καμπάνια ενημέρωσης και η ομάδα θα συνεχίσει να εργάζεται στο πλαίσιο του προγράμματος Blue Halkidiki, που διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι στον Τορωναίο Κόλπο και περιλαμβάνει υποβρύχιους καθαρισμούς.

Περίκλειστος από τον όγκο των βουνών, ένα απάνεμο λιμάνι, ο κόλπος συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες και σκάφη. Κάθε ένας από αυτούς, αλλά και τους ντόπιους αφήνει το σημάδι του στον βυθό, θεωρώντας ότι είναι πιο εύκολο, ανέξοδο και γρήγορο. Οι ξένοι τουρίστες συνηθισμένοι από τους κανόνες στις χώρες τους είναι πιο ευπειθείς σε απαγορεύσεις που συνοδεύονται από υψηλά πρόστιμα. Για τους υπόλοιπους θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα παρατηρητήριο, που θα επιβλέπει και θα ενημερώνει τις αρμόδιες αρχές να παρεμβαίνουν όποτε ασυνείδητοι τολμούν να απαλλαγούν από τα κάθε είδους σκουπίδια τους.

Όσες εθελοντικές ομάδες και να δημιουργηθούν, όσοι άνθρωποι αφήνουν τις δουλειές τους για να μαζεύουν τα σκουπίδια των άλλων, το πρόβλημα δεν θα λυθεί. Κάποιοι λειτουργούν εις βάρος του συνόλου, που περιλαμβάνει και τους ίδιους, αλλά είναι δύσκολο να το αντιληφθούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ