ΕΛΛΑΔΑ

Τα εξοπλιστικά στο Συμβούλιο Αρχηγών της Τετάρτης - Τρέχουν οι εξελίξεις για την ενίσχυση των ΕΔ

Τα εξοπλιστικά στο Συμβούλιο Αρχηγών της Τετάρτης - Τρέχουν οι εξελίξεις για την ενίσχυση των ΕΔ

Συνεδριάζει αύριο το μεσημέρι το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων με βασικό θέμα στην ατζέντα τα αμερικανικά και ισραηλινά εξοπλιστικά προγράμματα για τα οποία η Αθήνα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον, δεσμευτικό ή μη. 

Τις τελευταίες ημέρες, μια σειρά από πολύ σημαντικά προγράμματα για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν πάρει τον δρόμο της υλοποίησης, με την ελληνική πλευρά να προχωρά σε ουσιαστική αναβάθμιση όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ελικόπτερα και Μεταγωγικά

Λίγο πριν αλλάξει ο μήνας, στις 31 Μαρτίου, η ΓΔΑΕΕ έστειλε μέσω του γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας της Αμερικανικής Πρεσβείας, δεσμευτικό αίτημα για 24 + 11 Ελικόπτερα UH-60 BlackHawk για την Αεροπορία Στρατού, εκ των οποίων τέσσερα προορίζονται για τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου και ζητά να δεσμευτούν ως option ακόμη 14 για την Πολεμική Αεροπορία, μέχρι το Επιτελείο να λάβει τις τελικές του αποφάσεις για τον τύπο του Ελικοπτέρου που θα χρησιμοποιεί σε αποστολές Έρευνας και Διάσωσης (SAR) και Έρευνας και Διάσωσης σε Μάχη (C-SAR).

Το κόστος θα προσδιοριστεί στην απαντητική επιστολή (LoA) που θα στείλει η αμερικανική κυβέρνηση, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός του έτους, ωστόσο η τιμή Μονάδας, χωρίς τα επιπλέον κιτ τροποποίησης που θα προσθέσει κάθε Κλάδος, θα είναι ίδια με την τιμή που αγοράζει τα Black Hawk ο αμερικανικός Στρατός.

Σχεδόν ταυτόχρονα εστάλη από την ελληνική πλευρά και το αίτημα για κόστος και διαθεσιμότητα για τα μεταγωγικά αεροπλάνα C-130H/J. Οι Αμερικανοί θα αναλάβουν να διερευνήσουν τις επιλογές για τουλάχιστον τέσσερα νέα και μεταχειρισμένα αεροπλάνα και στη συνέχεια η Αθήνα θα επιλέξει τον συνδυασμό που θέλει ώστε να τα αποκτήσει μέσω διακρατικής συμφωνίας (FMS).

Οι διαδικασίες για τα C-130 αναμένεται να κινηθούν ταχύτατα μιας και αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόλις δύο διαθέσιμα μεταγωγικά αυτού του τύπου και ένα C-27. Ειδικά για τα μικρότερα C-27, η διαδικασία πιστοποίησης ορισμένων απαρτίων φαίνεται ότι κρατάει καθηλωμένο το σύνολο σχεδόν του Στόλου.

Ισραηλινό εξοπλιστικό πακέτο

Το ΣΑΓΕ της Τετάρτης, αναμένεται να απασχολήσουν και τα ισραηλινά όπλα, μεταξύ των οποίων οι κατευθυνόμενοι πύραυλοι ακριβείας Spike NLOS/ER2 για το Πολεμικό Ναυτικό και τον Στρατό Ξηράς αλλά και η αναβάθμιση των Επιθετικών Ελικοπτέρων Apache AH-64A, προγράμματα που εγκρίθηκαν πρόσφατα από το ΚΥΣΕΑ και οδεύουν προς συμβασιοποίηση.

Ενδιαφέρον όμως θα έχει και η συζήτηση για τα ισραηλινά πυραυλικά συστήματα Spyder MR/LR και Barak 8 LRAD/ERB που παρουσίασαν εκπρόσωποι των εταιρειών Rafael και ΙΑΙ στη στρατιωτική ηγεσία.

Ισχυροί αμυντικοί δεσμοί

Η απόφαση της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών να εμβαθύνουν περαιτέρω την αμυντική συνεργασίας τους, έρχεται ως συνέχεια της ενίσχυσης των διμερών σχέσεων μετά την υπογραφή της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας και της σημαντικής παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, τον περασμένο Μάιο.

Το ιστορικά υψηλό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων επιβεβαίωσαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, που συναντήθηκαν με τον Αμερικανό Γερουσιαστή και μέλος της Επιτροπής Αμυντικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Ρικ Σκωτ.

Στη συνάντηση του Γερουσιαστή με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, επισημάνθηκε ο ρόλος της Ελλάδας ως αξιόπιστου Συμμάχου που προάγει τη σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ, ιδιαίτερη μνεία έγινε στη στρατηγική σχέση και την αμυντική συνεργασία Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών και τονίστηκε η σημασία της Σούδας και της Αλεξανδρούπολης στην παροχή σημαντικών διευκολύνσεων για τις δυνάμεις των ΗΠΑ και των Συμμάχων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ