ΕΛΛΑΔΑ

Νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις άδειες οδήγησης προωθεί το υπουργείο Υποδομών

Νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις άδειες οδήγησης προωθεί το υπουργείο Υποδομών
EUROKINISSI

Εξορθολογισμό στο σύστημα αδειών οδήγησης προανήγγειλε ο υπουργός Υποδομών, μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης με το νέο νομοθετικό πλαίσιο που προωθείται στη Βουλή.

Η ρύθμιση αυτή θα “επιλύει προβλήματα, μεταξύ των οποίων και ο τρόπος εξετάσεων που θα πατάσσει τη διαφθορά”.

Ο κ. Σπίρτζης σε συνάντηση που είχε με τη διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, ενημερώθηκε από τον κλάδο των Σχολών Εκπαίδευσης Οδηγών Αυτοκινήτου για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Επιμελητηρίου, ο κ. Σπίρτζης επεσήμανε ότι είναι γνωστή η παραβατικότητα που υπάρχει στο χώρο των σχολών οδηγών, ο οποίος χρειάζεται εξορθολογισμό.

“Οι θετικές αλλαγές, όμως, δεν μπορούν να γίνουν, χωρίς την κοινωνία, τις συλλογικότητες και τους κοινωνικούς φορείς”, σημείωσε ο κ. Σπίρτζης και πρόσθεσε: “Είχαμε πολλά προβλήματα και με τη διαπραγμάτευση και με τη νομοθεσία που είχε περάσει στο παρελθόν. Σε σχέση με τις άδειες οδήγησης, προωθούμε λύση στη Βουλή και αυτό είναι το καλό νέο. Το θέμα είναι πως θα εξορθολογήσουμε το σύστημα αδειών οδήγησης και πως θα πάμε παρακάτω”.

Για την αποχή των εξεταστών σημείωσε ότι αντιμετωπίζεται το θέμα με σχετική τροπολογία που πέρασε.

Τα κύρια θέματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι των σχολών οδηγών ήταν:

- Η αλλαγή της νομοθεσίας στον τρόπο εξετάσεων.

- Η αρμοδιότητα έκδοσης άδειας άσκησης επαγγέλματος εκπαιδευτή να περάσει από το υπουργείο Παιδείας στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων.

- Η πάταξη της παραβατικότητας στον κλάδο.

- Να δοθεί η δυνατότητα συνεταιριστικής-συνεργατικής σύμπραξης σχολών για κοινή χρήση μέσων εκπαίδευσης υψηλού κόστους, όπως τα λεωφορεία, τα φορτηγά, κ.α.

- Να αφαιρεθεί η δυνατότητα παραεπαγγελματικής δραστηριότητας εκπαίδευσης οδηγών από δημοσίους υπαλλήλους και υπαλλήλους ΝΠΔΔ.

- Η άμεση επίλυση του προβλήματος της αποχής, από τις εξετάσεις, των δημόσιων υπάλληλων εξεταστών οδηγών αυτοκίνητου.

- Η εισαγωγή και νέων ξένων γλωσσών στη θεωρητική διδασκαλία για αλλοδαπούς υποψηφίους οδηγούς.

- Η δυνατότητα παρακολούθησης, ιδίως για άτομα με ειδικές ανάγκες, των θεωρητικών μαθημάτων ηλεκτρονικά, εξ αποστάσεως (e-learning), μέσω ειδικής πλατφόρμας με δυνατότητα του μαθήματος να δίνεται και με τη νοηματική.

- Η αντικατάσταση των κλειστών στολών των εκπαιδευτών δικύκλων κατά το καλοκαίρι, λόγω υψηλής θερμοκρασίας, με επιμέρους ειδικά πρόσθετα μέσα προστασίας.

Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, δήλωσε, μεταξύ άλλων, για τη συνάντηση: “Είμαι πεπεισμένος ότι στα θέματα που μπορούν να λυθούν θα δώσουμε λύσεις και για τα δυσκολότερα θα αγωνιστούμε και θα προσπαθήσουμε να τα λύσουμε σε μία οικονομία που περνάει πολύ μεγάλη κρίση”.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ