ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση Γεωργούλη: «Λάδι στη φωτιά» ρίχνει η διαρροή του ονόματος της καταγγέλλουσας

Υπόθεση Γεωργούλη: «Λάδι στη φωτιά» ρίχνει η διαρροή του ονόματος της καταγγέλλουσας
O Αλέξης Γεωργούλης © European Union

«Φωτιά» έχει πάρει το πολιτικό σκηνικό καθώς ένα τσουνάμι εξελίξεων έχει ακολουθήσει την καταγγελία σε βάρος του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Γεωργούλη για βιασμό και ξυλοδαρμό.

Ο ΣΥΡΙΖΑδέχεται ομαδικά πυρά από Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, για τις αναρτήσεις στελεχών για τον Αλέξη Γεωργούλη, και ήδη το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης διέγραψε τον Βασίλη Μίγα, μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Λάρισας ο οποίος προέβη σε χυδαία ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε ανάλογη ανάρτηση προχώρησε νωρίτερα και η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Θεσσαλονίκης Αναστασία Γαϊταρτζή.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη ΝΔ για αθλιότητα χωρίς όριο και δηλώνει εμφατικά, πως η στάση του κόμματος είναι ξεκάθαρη και η αντίδρασή του ήταν ακαριαία.

«Καμία συγκάλυψη, είμαστε με τα θύματα», αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση και προσθέτει πως γίνεται αισχρή κομματική εκμετάλλευση μιας γυναίκας που είχε το θάρρος να καταγγείλει την κακοποίησή της.

Την ίδια ώρα, και ενώ η Αρχη Προστασίας Δεδομένων ξεκινά έρευνα για τη διαρροή των στοιχείων της καταγγέλουσας, ο Ανδρέας Λοβέρδος όπως και ο Άδωνις Γεωργιάδης, καταγγέλουν ότι υπεύθυνος για τη διαρροή των στοιχείων της είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το ξέρουμε το όνομα. Και πήρα να ρωτήσω και μου είπαν και το όνομα. Δεν είναι δικό μου θέμα το πω. Να το πει το κόμμα μου. Κάποιος το διακίνησε το όνομα», ανέφερε ο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης αποκάλυψε το όνομα του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ που δημοσιοποίησε την ταυτότητα της καταγγέλλουσας λέοντας ότι η διαρροή έγινε μέσω ανάρτησης στα social media.

«Το όνομα του κομματικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ που διέρρευσε το όνομα της καταγγέλλουσας στο διαδίκτυο και το tweet της έχει ανακαλυφθεί, αν και το διέγραψε, είναι Αρετή Αθανασίου». «Αυτή έγραψε πρώτη το όνομα και είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ» πρόσθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Διαψεύδει τον Γεωργιάδη η Αθανασίου

Από την πλευρά της, η Αρετή Αθανασίου, σε ανάρτησή της στο Twitter, διαψεύδει τα όσα ισχυρίζεται γι΄αυτήν ο Άδωνις Γεωργιάδης:

«Για την ιστορία και μόνο και για να καταγραφεί, θα πω ότι ΔΕΝ διέρρευσα εγώ τα στοιχεία, ότι όταν ανέβηκε το δικό μου tweet, η είδηση έτρεχε τουλάχιστον 30′ με αστρική ταχύτητα», γράφει μεταξύ άλλων η Αρετή Αθανασίου στην ανάρτησή της.

Σπυρόπουλος: Αδιανόητο να δοθεί το όνομα της γυναίκας

Σχολιάζοντας τη διαρροή των στοιχείων της καταγγέλλουσας για την υπόθεση του Αλέξη Γεωργούλη, ο Γραμματέας της Κ.Π.Ε. του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Σπυρόπουλος σημείωσε:

«Η υπόθεση είναι γνωστή σε εμάς από τη Δευτέρα, που μας πέρασε. Οι μόνοι που ήξεραν για την υπόθεση αυτή και το όνομα της καταγγέλλουσας ήταν ο ίδιος ο κ. Γεωργούλης και προφανώς η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι και διαχειρίστηκαν το θέμα της ασυλίας. Είναι μια – κατά τη γνώμη μου – απαράδεκτη, αδιανόητη διαχείριση όσον αφορά το ότι δόθηκε το όνομα, ενώ προστατευόταν επί τρία χρόνια από τις βελγικές αρχές».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε και στις χυδαίες αναρτήσεις στελεχών και υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαι Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και μου φαίνεται αδιανόητο να υπάρχουν στελέχη και υποψήφιοι που εκφράζουν ένα κόμμα και τοποθετούνται δημόσια με τέτοιες απαράδεκτες και αδιανόητες δηλώσεις. Με χυδαίες αναρτήσεις. Αναπαράγουν χυδαία πρωτοσέλιδα γνωστών εφημερίδων που τοποθετούνται έτσι στον δημόσιο διάλογο. Είδαμε ένα μέλος της νομαρχιακής επιτροπής της Λάρισας σήμερα, μια δεύτερη υποψήφια βουλευτή, η οποία αναπαράγει ότι είναι ένα ‘’στημένο’’ γεγονός πριν τις εκλογές. Τελικά πρέπει να μας πει ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκάθαρα: Ταυτίζεται με την ανακοίνωση του κ. Γεωργούλη που μιλάει για πολιτική δίωξη και ότι έχει ζητηθεί η άρση ασυλίας σε αυτή τη χρονική στιγμή γιατί είμαστε πριν τις εθνικές εκλογές ή όχι;» διερωτήθηκε.

Διαγράφηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Βασίλης Μίγας

Την ίδια ώρα, διαγράφηκε, όπως είχε γράψει πρώτο το CNN Greece, ο Βασίλης Μίγας, μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία,ο οποίος προέβη σε χυδαία ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την υπόθεση Γεωργούλη.

«O ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία προχώρησε στη διαγραφή του Βασίλη Μίγα, μέλους του κόμματος στη Λάρισα, μετά τη χυδαία και σεξιστική ανάρτησή του», αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την ίδια ώρα, στα όσα αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος το πρωί της Πέμπτης του Πάσχα επιμένουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία με τις οποίες επικοινώνησε το CNN Greece σε σχέση με «παρατράγουδα» υποψηφίων και στελεχών του για την υπόθεση Γεωργούλη.

«Η στάση μας ήταν ξεκάθαρη κι ακαριαία: Καμία συγκάλυψη, είμαστε με τα θύματα. Η ΝΔ κι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τολμούν να πουν το ίδιο;», αναρωτιούνται στην αξιωματική αντιπολίτευση, υπογραμμίζοντας πως στο κυβερνών κόμμα θα έπρεπε να κοιτούν τα χάλια τους αντί να επιτίθενται στην αξιωματική αντιπολίτευση που αντέδρασε ακαριαία.

Αξίζει να σημειωθεί πως προς το παρόν τουλάχιστον δεν υπάρχει ζήτημα αποκλεισμού από το ψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Θεσσαλονίκη της ελεύθερης επαγγελματία Αναστασίας Γαϊταρτζή για ανάρτηση που έκανε στις προσωπικές τους σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την υπόθεση Γεωργούλη.

Η κυρία Γαϊταρτζή, πάντως, έχει κάνει αρκετές υβριστικές αναρτήσεις στις προσωπικές της σελίδες στα σόσιαλ μίντια στο πρόσφατο παρελθόν, με τον χαρακτηρισμό «Κούλης» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι από τις πιο επιεικείς.

Όσο για την αναπαραγωγή πρωτοσέλιδου του «Μακελειού» από την υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ στην Ανατολική Αττική, Ζωή Βαρέλη- Στεφανίδη, μητέρας της Ολυμπιονίκη Κατερίνας Στεφανίδη, στην Κουμουνδούρου έκαναν αποδεκτή τη συγγνώμη της και δεν τίθεται πλέον θέμα μη συμμετοχής της στα ψηφοδέλτια.

Έρευνα για την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων της καταγγέλλουσας

Έρευνα για τη συνεχή δημοσιοποίηση του ονόματος, φωτογραφιών και άλλων προσωπικών δεδομένων της γυναίκας που κατήγγειλε τον Αλέξη Γεωργούλη για βιασμό και σωματική βλάβη, ξεκινά η Αρχη Προστασίας Δεδομένων.

«Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων, στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων της, αποφάσισε, κατόπιν και της υποβολής σχετικής καταγγελίας, να κινήσει τη διαδικασία εξέτασης τυχόν παραβίασης της νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων καθώς και της έκδοσης προσωρινών διαταγών περιορισμού της επεξεργασίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Αρχή καλεί τα ΜΜΕ να αναλάβουν τα αναγκαία μέτρα «ελέγχοντας κατά πόσον παρίσταται αναγκαία η δημοσιοποίηση των προσωπικών δεδομένων της καταγγέλλουσας ως φερομένου θύματος αξιόποινης πράξης».

Η ανακοίνωση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων

Με αφορμή τη συνεχή δημοσιοποίηση, από τις 17 Απριλίου 2023, σε ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης του ονόματος, φωτογραφιών καθώς και άλλων προσωπικών δεδομένων υπαλλήλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία είχε προβεί ενώπιον των αρμόδιων βελγικών αρχών σε καταγγελία για φερόμενη σε βάρος της τέλεση αξιόποινων πράξεων από ευρωβουλευτή, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων, στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων της, αποφάσισε, κατόπιν και της υποβολής σχετικής καταγγελίας, να κινήσει τη διαδικασία εξέτασης τυχόν παραβίασης της νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων καθώς και της έκδοσης προσωρινών διαταγών περιορισμού της επεξεργασίας.

Επιφυλασσόμενη να εξετάσει τη σχετική καταγγελία και συνολικά τα ζητήματα που ανακύπτουν, η Αρχή καλεί πρωτίστως τα μέσα ενημέρωσης που έχουν ήδη δημοσιοποιήσει τα σχετικά προσωπικά δεδομένα να προβούν άμεσα σε επανεξέταση της νομιμότητάς των εν λόγω επεξεργασιών, σύμφωνα προς τις απαιτήσεις της νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, και να λάβουν οίκοθεν τα αναγκαία μέτρα ελέγχοντας κατά πόσον παρίσταται αναγκαία η δημοσιοποίηση των προσωπικών δεδομένων της καταγγέλλουσας ως φερομένου θύματος αξιόποινης πράξης για την άσκηση του δικαιώματος ελευθερίας της έκφρασης και του δικαιώματος στην πληροφόρηση και ενημέρωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ