ΕΛΛΑΔΑ

Στην ανακρίτρια οι επτά συλληφθέντες για την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στο Ηράκλειο

Στην ανακρίτρια οι επτά συλληφθέντες για την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στο Ηράκλειο
Οι ιδιαίτερα σπάνιες κατασχεθείσες αρχαιότητες Ελληνική Αστυνομία

Το κατώφλι της ανακρίτριας Ηρακλείου αναμένεται να περάσουν το μεσημέρι της Παρασκευής (21/4) οι επτά συλληφθέντες για την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας που υπερβαίνει κλωπιμαία αξίας άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Σημειώνεται ότι, παραμένει άγνωστο εάν θα κληθούν να απολογηθούν τα δύο άτομα που δεν έχουν συλληφθεί και οι οποίοι, μέσω των δικηγόρων τους, έθεσαν εαυτούς στην διάθεση της Δικαιοσύνης.

Πρόκειται για έναν 43χρονο ιδιωτικό υπάλληλο και τον 71χρονο άνδρα, ο οποίος ανάμεσα αποτελούσε το διαμεσολαβητή ανάμεσα στον Ιταλό επίδοξο αγοραστή και τους τρεις βασικούς κατηγορούμενους στην υπόθεση, δηλαδή τον συνταξιούχο αρχαιοφύλακα, τον συνταξιούχο λιμενικό και τον τεχνίτη – ξυλουργό, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Η ανακρίτρια πρόκειται να, αποφασίσει αν θα κληθούν και αυτοί την Παρασκευή (21/4) να δώσουν απαντήσεις αναφορικά με τα όσα τους αποδίδονται ή αν αυτό θα γίνει σε δεύτερο χρόνο. Η κατηγορία που βαραίνει τα δύο αυτά άτομα είναι αυτή της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.

Επιπλέον, ο 71χρονος διώκεται για άμεση συνέργεια στην πράξη της αποδοχής και διάθεσης μνημείων που αποτελούν προϊόντα εγκλήματος, ιδιαίτερης μεγάλης αξίας. Σε βάρος του 43χρονου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για υπεξαίρεση μνημείων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, τελεσθείσα από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση καθώς και για παράβαση της υποχρέωσης δήλωσης μνημείων.

Κακουργηματικές διώξεις

Ποινική δίωξη με τη κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης άσκησε η Εισαγγελέας Ηρακλείου στους τρεις βασικούς εμπλεκομένους στην υπόθεση.

Aνάμεσα στους συλληφθέντες είναι ένας ειδικός για την αξία των αρχαίων αντικειμένων, ένας συνταξιούχος υπάλληλος της αρχαιολογικής υπηρεσίας, ένας συνταξιούχος λιμενικός που είχε απασχολήσει πριν περίπου δέκα χρόνια την αστυνομία για άλλα αδικήματα, ένας τεχνίτης ελεύθερος επαγγελματίας, και ένας 69χρονος Ιταλός στον οποίο θα κατέληγαν τα αρχαία αν έκλειναν τη συμφωνία.

Παράλληλα, κατηγορούνται και για αποδοχή και διάθεση μνημείων που αποτελούν προϊόντα εγκλήματος ιδιαίτερα μεγάλης αξίας για τα οποία ο υπαίτιος γνώριζε ότι προέρχονται από αξιόποινη πράξη. Οι πέντε εκ των κατηγορουμένων, διώκονται για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και ορισμένοι από αυτούς για συνέργεια, στην κατηγορία της αποδοχής και διάθεσης μνημείων.

Σχετικά με τον Ιταλό, κατηγορείται για απόπειρα αποδοχής και διάθεσης μνημείων, ενώ επιπλέον κάποιοι από τους κατηγορούμενους αντιμετωπίζουν διώξεις για: υπεξαίρεση μνημείων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας τελεσθείσα από κοινού, κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση κι ακόμα παράβαση της υποχρέωσης δήλωσης μνημείων τελεσθείσα από κοινού και κατ' εξακολούθηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ