ΕΛΛΑΔΑ

Καρκίνος του Πνεύμονα: Καμπάνια για την εξάλειψη του στίγματος στους ασθενείς

Καρκίνος του Πνεύμονα: Καμπάνια για την εξάλειψη του στίγματος στους ασθενείς

Κάθε ώρα, ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του στην χώρα μας από τον «αόρατο καρκίνο», τον καρκίνο του πνεύμονα, που ονομάζεται έτσι καθώς τα συμπτώματα αργούν πολύ να εκδηλωθούν.

Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει συντονισμένο πλαίσιο δράσης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αναφορικά με την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και τελικά την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα. Έναν καρκίνο, ο οποίος αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από τη νόσο, προκαλώντας περισσότερους θανάτους συνολικά από τον καρκίνο του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου. Μερικές φορές μάλιστα, ο καρκίνος του πνεύμονα εντοπίζεται τυχαία ύστερα από ιατρικό έλεγχο για άλλο λόγο. Τα συμπτώματα μπορεί να μην εμφανιστούν, έως ότου ο καρκίνος φτάσει σε προχωρημένο στάδιο, όπου οι θεραπευτικές επιλογές μειώνονται αισθητά.

Τα παραπάνω τονίζει στο CNN Greece και στο αφιέρωμα «Καινοτομία, εξελίξεις, προκλήσεις στην Υγεία», η δημιουργός της Πρωτοβουλίας FairLife L.C.C. κυρία Κορίνα Πατέλη Bell, με αφορμή την απώλεια του συζύγου της από τη νόσο, τον Αύγουστο του 2020. Η FairLife L.C.C Φροντίδα και Πρόληψη για τον Καρκίνο του Πνεύμονα, είναι ο μοναδικός μη κερδοσκοπικός κοινωνικός φορέας στην Ελλάδα που ασχολείται αποκλειστικά με τον Καρκίνο του Πνεύμονα.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Κυρία Πατέλη, εκπροσωπείτε την FairLife L.C.C., τον μοναδικό φορέα στην Ελλάδα που ασχολείται αποκλειστικά με τον καρκίνο του πνεύμονα. Θα θέλατε να μας δώσετε μερικά στοιχεία για τη νόσο και τον αντίκτυπο που έχει στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως;

Χαίρομαι που ξεκινάμε αυτήν την συζήτηση, δίνοντας την πραγματική εικόνα για τον καρκίνο του πνεύμονα που αποτελεί μείζον κοινωνικό πρόβλημα. Είναι όμως τόσο σημαντικό να γνωρίζουμε πως ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ένας από τους πιο συχνούς καρκίνους τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα, αποτελεί την 1η αιτία θανάτου από καρκίνο, προκαλώντας περισσότερους θανάτους συνολικά από τον καρκίνο του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου. Θα ήθελα χαρακτηριστικά να τονίσω πως κάθε ώρα, 1 άνθρωπος χάνει τη ζωή του στην χώρα μας από τον "αόρατο καρκίνο". Καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη να υπάρξει συντονισμένο πλαίσιο δράσης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αναφορικά με την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και τελικά την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα.

Γιατί αποκαλείται ο καρκίνος του πνεύμονα «αόρατος»;

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο "αόρατος" καρκίνος, διότι δεν υπάρχουν συμπτώματα στα αρχικά στάδια της νόσου και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι πνεύμονες δεν διαθέτουν πολλούς υποδοχείς πόνου. Μερικές φορές μάλιστα, ο καρκίνος του πνεύμονα εντοπίζεται τυχαία ύστερα από ιατρικό έλεγχο για άλλο λόγο. Τα συμπτώματα μπορεί να μην εμφανιστούν, έως ότου ο καρκίνος φτάσει σε προχωρημένο στάδιο, όπου οι θεραπευτικές επιλογές μειώνονται αισθητά. Βέβαια, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να γνωρίζουμε τα προειδοποιητικά σημάδια του καρκίνου του πνεύμονα, ώστε να μπορούμε να κάνουμε νωρίτερα τον έλεγχο μας. Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα επιτρέπει πιο εξατομικευμένες θεραπευτικές επιλογές, με πολύ καλύτερο ποσοστό επιτυχίας και η πρωταρχική αποστολή της FairLife L.C.C. είναι να ευαισθητοποιεί το κοινό για τα αίτια της νόσου με στόχο την πρόληψη, την ενημέρωση για τον προσυμπτωματικό έλεγχο, μέσω της αξονικής τομογραφίας θώρακος χαμηλής δόσης ακτινοβολίας (LDCT) και την έγκαιρη διάγνωση, που σώζει ζωές.

Ποιος είναι ο κοινωνικός αντίκτυπος του συγκεκριμένου καρκίνου;

Ο καρκίνος του πνεύμονα έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ένα από αυτά είναι η στενή σχέση του με την συνήθεια του καπνίσματος. Το στίγμα του καρκίνου του πνεύμονα τροφοδοτεί την αντίληψη ότι ο καρκίνος του πνεύμονα είναι οπωσδήποτε προσωπική ευθύνη του ασθενή, λόγω της συγκεκριμένης συνήθειας. Όταν κάποιος νοσεί από καρκίνο του πνεύμονα, έρχεται γρήγορα αντιμέτωπος με το ερώτημα "Καπνίζατε;". Η ερώτηση έχει τις ρίζες της σε ένα μακροχρόνιο στίγμα που βασίζεται στο μύθο ότι ο καρκίνος του πνεύμονα είναι αποκλειστικά και μόνον ασθένεια των καπνιστών. Δεν είναι. Όποιος έχει πνεύμονες, μπορεί να νοσήσει από καρκίνο του πνεύμονα. Τα άτομα που ζουν με καρκίνο του πνεύμονα βιώνουν το στίγμα από τον περίγυρο τους, τους εργοδότες τους, τους παρόχους υγείας ακόμη και από φίλους και συγγενείς. Αυτό τους δημιουργεί ένα επιπλέον φορτίο και μια αρνητική ψυχολογία, καθώς αισθάνονται ότι δεν αξίζουν φροντίδα και συμπόνια, ως ασθενείς. Δημιουργεί επίσης και ανισότητες σε πολλαπλά επίπεδα.

Ένα επιπλέον ζήτημα είναι και η σημασία της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για όλους, όσους βιώνουν τον καρκίνο του πνεύμονα. Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι μια σοβαρή και απειλητική για την ζωή ασθένεια. Οι ασθενείς, οι οικογένειές τους και οι φροντιστές τους νιώθουν φόβο, άγχος, ανησυχία και κατάθλιψη. Τα συμπτώματα, η εξάπλωση του καρκίνου και οι παρενέργειες από τις θεραπείες κάνουν ακόμη δυσκολότερη την κατάσταση. Παρόλα αυτά, δεν παρέχεται σε όλους τους ασθενείς η δυνατότητα να λάβουν φροντίδα ψυχικής υγείας και κοινωνική υποστήριξη σε συνδυασμό με την ιατρική θεραπεία.

Πώς μπορούμε να συμβάλλουμε, ώστε να αντιμετωπίσουμε ως κοινωνία τις παραπάνω προκλήσεις; Πώς λειτουργεί η FairLife L.C.C. απέναντι σε τόσο φλέγοντα ζητήματα;

Στην προσπάθειά μας να προσεγγίσουμε κάθε σημαντική πτυχή της ασθένειας, υλοποιούμε στην Ελλάδα την καμπάνια για το στίγμα που θα προβάλλει μεταξύ άλλων, προσωπικές ιστορίες, εμπειρίες ασθενών, φροντιστών, φίλων και οικογένειας, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού και την εξάλειψη του στίγματος που σχετίζεται με το κάπνισμα, γύρω από τον καρκίνο του πνεύμονα.

Η καμπάνια έχει ήδη τρέξει με επιτυχία στον Καναδά και στην Αυστραλία, στοχεύοντας να αλλάξει την αντίληψη που επικρατεί γύρω από το στίγμα και τον καρκίνο του πνεύμονα, ενημερώνοντας για τις συνέπειες του στίγματος και ευαισθητοποιώντας το κοινό να αποφεύγει πρακτικές που το διαιωνίζουν. Παράλληλα, μέσω της καμπάνιας, ευελπιστούμε να απομακρύνουμε τη συζήτηση από θέματα όπως η επίρριψη ευθυνών και το αίσθημα ντροπής και να εστιάσουμε σε σημαντικά ζητήματα που θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της ασθένειας.

Σχετικά με το κενό που διαπιστώνεται στην χώρα μας, αναφορικά με την ψυχολογική υποστήριξη, η FairLife προσπαθεί να καλύψει μέρος αυτής της ανάγκης μέσα από την υλοποίηση του Προγράμματος Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα, BREATH, που προσφέρεται πανελλαδικά και δωρεάν σε ασθενείς που νοσούν από καρκίνο του πνεύμονα, τις οικογένειες και τους φροντιστές τους.

Μέσα από τις παραπάνω δράσεις αλλά και πολλές άλλες πρωτοβουλίες, επιθυμία μας είναι να δώσουμε στους συνανθρώπους μας την ΑΝΑΣΑ που χρειάζονται για να προχωρήσουν μέσα από την ασθένεια. Να τους δώσουμε την δύναμη να διαχειριστούν το άγχος και τους φόβους τους και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους. Με ενσυναίσθηση. Χωρίς στιγματισμούς.

Η FairLife– Φροντίδα και Πρόληψη για τον Καρκίνο του Πνεύμονα είναι ο μοναδικός μη κερδοσκοπικός κοινωνικός φορέας στην Ελλάδα που ασχολείται αποκλειστικά με τον Καρκίνο του Πνεύμονα. Αποστολή του φορέα είναι να υποστηρίξει ολιστικά όσους βιώνουν τον καρκίνο του πνεύμονα, με σκοπό την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, στην πορεία τους μέσα από τη νόσο.

Η FairLife L.C.C. εργάζεται για να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό σχετικά με :

– την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση, με σκοπό τη μείωση της θνησιμότητας

– το δικαίωμα της ενημέρωσης γύρω από τον καρκίνο του πνεύμονα

– την ισότιμη πρόσβαση σε διαγνωστικές μεθόδους, κλινικές μελέτες και καινοτόμες θεραπείες

– την αναγκαιότητα της ψυχολογικής υποστήριξης σε ασθενείς, στις οικογένειες και στους φροντιστές τους

– την καταπολέμηση του στίγματος των ασθενών που νοσούν με καρκίνο του πνεύμονα.

Η FairLife– Φροντίδα και Πρόληψη για τον Καρκίνο του Πνεύμονα ιδρύθηκε στη μνήμη του Simon Βell, 57 ετών, που έχασε τη μάχη με τον καρκίνο του πνεύμονα τον Αύγουστο του 2020.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του CNN Greece «Καινοτομία-Εξελίξεις-Προκλήσεις ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ