ΕΛΛΑΔΑ

Σουδάν: Βίντεο και φωτογραφίες από ελληνική επιχείρηση απεγκλωβισμού για άλλα 39 άτομα

Σουδάν: Βίντεο και φωτογραφίες από ελληνική επιχείρηση απεγκλωβισμού για άλλα 39 άτομα
CNN Greece

Την αποκάλυψη του CNN Greece ότι σχεδόν κάθε μισή ώρα ένα C-130 είναι έτοιμο να επιχειρήσει για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων από το Σουδάν επιβεβαίωσε το απόγευμα της Πέμπτης η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, όπου ενημέρωσε για τη νέα επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας που παραμένουν στην αεροπορική βάση του Ασουάν στη νότια Αίγυπτο είναι σε άμεση ετοιμότητα για να επιχειρήσουν εντός του Σουδάν, όπως επιβεβαίωσε η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για την επιχείρηση απεγκλωβισμού 39 ατόμων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Απογειώθηκε νωρίτερα σήμερα αεροσκάφος C-130 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας από το Χαρτούμ, στο πλαίσιο επιχείρησης απεγκλωβισμού Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν.

Το αεροσκάφος έχει ήδη εισέλθει με ασφάλεια στον εναέριο χώρο της Αιγύπτου, μεταφέροντας 39 άτομα, εκ των οποίων 20 είναι Έλληνες πολίτες και μέλη οικογενειών τους. Οι λοιποί απεγκλωβισθέντες είναι πολίτες άλλων κρατών-μελών της ΕΕ, καθώς και τρίτων χωρών.

Στην αποστολή συμμετέχει και Έλληνας διπλωματικός υπάλληλος. Η άφιξη του αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας στην Αθήνα αναμένεται σήμερα το βράδυ.

Με την ολοκλήρωση της εν λόγω επιχείρησης, ο αριθμός των απεγκλωβισθέντων συμπατριωτών μας και μελών οικογενειών τους ανέρχεται στα 125 άτομα.

Βίντεο από τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων

Εν τω μεταξύ, σκληρές είναι οι εικόνες που έχουν καταγραφεί από τις προσπάθειες απεγκλωβισμού των ομογενών που προσπαθούσαν να διαφύγουν από το Χαρτούμ την ώρα που μαίνεται η σκληρή εμφύλια σύρραξη στο Σουδάν.

Οι Έλληνες φαίνεται να προσπαθούν να συγκεντρώσουν τα προσωπικά τους αντικείμενα με τη βοήθεια άλλων κατοίκων. Η επιχείρηση απεγκλωβισμού τους γίνεται εν μέσω πυρών και βομβαρδισμών. Στο βίντεο - ντοκουμέντο από τις επιχειρήσεις που φέρνει στο «φως» το OPEN, εμφανίζονται τρεις ομογενής να προσπαθούσαν να διαφύγουν την ώρα της σύρραξης.

Μιλώντας στο OPEN ο γυναικολόγος, Μάκης Ουανής περιέγραψε τις στιγμές που έζησε στο Σουδάν εν μέσω αδιάκοπων εχθροπραξιών. «Έφτασα τη Μεγάλη Παρασκευή, σε μία πόλη δύο ώρες μακριά από το Χαρτούμ, με το αυτοκίνητο, κάναμε επιτάφιο και όλα κύλησαν καλά εκεί», ανέφερε.

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί παρά την κατάπαυση πυρός

Για 13η συνεχόμενη ημέρα επικρατεί το χάος στο Σουδάν και πιο συγκεκριμένα στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, καθώς οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται παρά την εκεχειρία.

Πολεμικά αεροπλάνα πετούν πάνω από τα βόρεια προάστια του Χαρτούμ, όπου τα στρατεύματα των δύο αντίπαλων στρατηγών, που δίνουν μάχη για την εξουσία, ανταλλάσσουν πυρά πολυβόλων και βαρέων όπλων, αναφέρουν στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτόπτες μάρτυρες, παρά την εκεχειρία των 72 ωρών που συνήφθη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σαουδικής Αραβίας και τέθηκε σε εφαρμογή προχθές, Τρίτη.

Οι βιαιότητες στοίχισαν τη ζωή σε οκτώ ανθρώπους μόνο κατά τη χθεσινή ημέρα, σύμφωνα με το συνδικάτο των γιατρών.

Πολυάριθμες προσπάθειες για να σιωπήσουν τα όπλα έχουν αποτύχει από την αρχή της σύγκρουσης, στις 15 Απριλίου, ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του στρατηγού Αμπντέλ Φάταχ αλ-Μπουρχάν και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό, γνωστού ως «Χεμέντι».

Χθες, Τετάρτη, το βράδυ, ο στρατός ανακοίνωσε πως δέχθηκε να στείλει έναν αντιπρόσωπο στην Τζούμπα, την πρωτεύουσα του γειτονικού Νότιου Σουδάν, για συνομιλίες με τις ΔΤΥ «με πρωτοβουλία του IGAD», του περιφερειακού συνασπισμού της Ανατολικής Αφρικής.

Ο στρατηγός Μπουρχάν είπε πως δέχθηκε να συζητήσει μια παράταση της εκεχειρίας των 72 ωρών, η οποία πρόκειται να λήξει σήμερα τα μεσάνυχτα και συνολικά δεν έγινε πολύ σεβαστή.

Οι παραστρατιωτικοί, από την πλευρά τους, δεν σχολίασαν αυτή την περιφερειακή πρωτοβουλία.

Σύμφωνα με το σουδανικό υπουργείο Υγείας, τουλάχιστον 512 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 4.193 έχουν τραυματισθεί από την αρχή της σύγκρουσης, όμως ο απολογισμός είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος.

«Μας σημάδευαν με όπλο, στο μπλόκο χτύπησαν τον αρχηγό μας»

Ένας από τους Έλληνες που διασώθηκαν από το Σουδάν, ο Χρήστος Δέδες μίλησε στην ΕΡΤ για τις δύσκολες στιγμές που έζησαν οι ομογενείς μέχρι να φτάσουν στην Ελλάδα: «Τελείως ξαφνικά, περίπου δώδεκα και τέταρτο (σ.σ. το Μεγάλο Σάββατο) ακούσαμε ριπές στους δρόμους και άρχισαν οι μάχες να είναι τραγικότερες και πιο δυνατές».

«Το μόνο που βλέπαμε και ακούγαμε ήταν βομβαρδισμοί, σφαίρες, εκρήξεις, ρουκέτες… Με όλες τις συνέπειες που έχουν», περιέγραψε ο κ. Δέδες, λέγοντας ότι το ξενοδοχείο του δέχθηκε πυρά από ένοπλους Σουδανούς.

«Δίπλα μας, στα 150 μέτρα, έπεσαν ρουκέτες μέσα σε σπίτια. Ήταν συγκλονιστικό», είπε ο κ. Δέδες ενώ ερωτηθείς πώς βίωσε την ένοπλη βια που ξέσπασε στη χώρα που επισκέπτονταν για επαγγελματικούς λόγους τόνισε ότι ένιωθε αβεβαιότητα γιατί δεν ήξερε τι θα γίνει στο μέλλον.

Αδέσποτες σφαίρες και εκρήξεις στο Σουδάν

Ο ίδιος έμεινε εγκλωβισμένος για 10 ημέρες στο ξενοδοχείο στο Χαρτούμ του Σουδάν, περιγράφοντας τον εφιάλτη που ζούσε τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιποι που είχαν βρει εκεί καταφύγιο.

«Ρεύμα δεν υπήρχε. Χρησιμοποιούσαμε γεννήτρια για να φορτίζουμε τα κινητά μία δύο ώρες ημερησίως», σημείωσε, προσθέτοντας ότι έτρωγαν κάνοντας οικονομία στο φαγητό γιατί δεν ήξεραν πόσο θα κρατήσει η όλη κατάσταση.

«Υπήρχαν πολλές αδέσποτες σφαίρες. Είχαν χτυπήσει δεξαμενές και σωλήνες στους τοίχους, οπότε κάποιες φορές δεν είχαμε νερό», συμπλήρωσε.

Τι είπε για την επιχείρηση απεγκλωβισμού

Μιλώντας για την επιχείρηση απεγκλωβισμού που έγινε από την ελληνική κυβέρνηση, ο Χρήστος Δέδες είπε ότι πληροφορήθηκε την ύπαρξή της από τον επίτιμο πρόξενο στο Σουδάν, Μάκη Παγουλάτο, ο οποίος ήταν σε συνεχή επικοινωνία μαζί του.

Αναφορικά με το πώς κατάφερε να διαφύγει από τη χώρα αποκάλυψε ότι αυτό έγινε με τη συνδρομή της πορτογαλικής πρεσβείας που έστειλε όχημα στο ξενοδοχείο για να παραλάβει έναν πολίτη της χώρας της.

«Υπήρχε ένας Πορτογάλος μαζί μας. Επικοινώνησε με την πρεσβεία και η πρεσβεία του μας έστειλε ένα αυτοκίνητο και φύγαμε 24 Απριλίου από το μέρος που βρισκόμασταν και πήγαμε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο» δήλωσε ενώ περιγράφοντας τα όσα είδε στη διαδρομή των 20 χιλιομέτρων είπε ότι περνούσαν μέσα από μπλόκα, από τον στρατό και από τους παραστρατιωτικούς.

«Σε ένα μπλόκο ένας στρατιώτης απασφάλισε το όπλο. Μας σημάδευε. Έβγαλαν τον οδηγό από το αμάξι και τον χτύπησαν», είπε λέγοντας ότι στην αγωνιώδη διαδρομή μέχρι το αεροδρόμιο άκουγαν πυρά. Ενθυμούμενος τις ώρες αγωνίες τόνισε το γεγονός ότι υπήρχε πρόβλημα στην επικοινωνία λόγω του ότι δεν λειτουργούσαν τα τηλέφωνα.

Μητροπολίτης Νουβίας: «Κόσμος δεν μπορεί να διαφύγει»

Με τη βοήθεια ενός ανώτερου μουσουλμάνου κληρικού φυγαδεύτηκαν από τη χώρα Έλληνες από το Σουδάν, μεταξύ των οποίων και ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν Σάββας, όπως αποκάλυψε ο ίδιος κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην ΕΡΤ.

«Είμαστε ασφαλείς. Δόξα τω Θεώ το συνειδητοποιούμε σιγά - σιγά» δήλωσε, μιλώντας από τη Φρανκφούρτη της Γερμανίας όπου έχει βρίσκεται μετά από την απομάκρυνσή του από το Σουδάν.

Ο Μητροπολίτης Νουβίας τόνισε, παράλληλα, ότι αναμένει τώρα τον επαναπατρισμό του στην Ελλάδα το προσεχές διάστημα.

«Έχει μείνει κόσμος που δεν μπορεί να διαφύγει»

Τόσο ο Μητροπολίτης όσο και άλλοι πιστοί παρέμεναν εγκλωβισμένοι από το Μεγάλο Σάββατο μέχρι και πριν από δύο ημέρες στο Χαρτούμ.

«Προσπαθούσαμε να τους κρατάμε όσο γίνεται πιο ήρεμους» δήλωσε ο ίδιος, και συνέχισε: «Δεν είχαμε πανικό».

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατούσε στην πρωτεύουσα του Σουδάν τις περασμένες ημέρες, ο Μητροπολίτης Νουβίας είπε πως δεν υπήρχε τίποτα έξω στους δρόμους.

«Μόνο στρατός, σφαίρες και βόμβες» είπε, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι εξελίξεις στη χώρα τους αιφνιδίασαν, παρότι υπήρχαν εντάσεις στο Σουδάν τα τελευταία τρία χρόνια.

Αναφερόμενος στην ελληνορθόδοξη κοινότητα του Χαρτούμ και στις προσπάθειες απομάκρυνσής τους, ο Μητροπολίτης Νουβίας δήλωσε ότι εκτός από όλους όσοι μέχρι στιγμής έχουν περάσει τα σύνορα της χώρας στο κέντρο της πρωτεύουσας «έχουν μείνει πίσω άνθρωποι που δεν μπορεί να διαφύγουν».

Έχοντας γνώση από την πραγματική κατάσταση στην αφρικανική χώρα που μετρά δεκάδες νεκρούς από τις ένοπλες συρράξεις των τελευταίων ημερών τόνισε ότι οι εκεχειρίες που εξαγγέλλονται είναι μόνο στα χαρτιά.

Μέχρι στιγμής έχουν απομακρυνθεί από το Σουδάν 50 Έλληνες υπήκοοι.

Οι υπολογισμοί που γίνονται για τους εναπομείναντες Έλληνες που ζουν στο Σουδάν, είναι ότι ο αριθμός τους ίσως φτάνει τους 80. Όλοι έχουν φροντίσει να κρύβονται σε καταφύγιο ή στα σπίτια τους, ενώ ο εντοπισμός τους από τις ελληνικές αρχές γίνεται με δυσκολία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ