ΕΛΛΑΔΑ

Πρωτομαγιά: Σε εξέλιξη η έξοδος των εκδρομέων - Η κίνηση σε δρόμους, λιμάνια και ΚΤΕΛ

Πρωτομαγιά: Σε εξέλιξη η έξοδος των εκδρομέων - Η κίνηση σε δρόμους, λιμάνια και ΚΤΕΛ
Φωτογραφία ατόμων που αναχωρούν για νησιά στο λιμάνι του Πειραιά INTIME/ Λιάκος Γιάννης

Η έξοδος των εκδρομέων για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς ξεκίνησε από νωρίς το πρωί της Παρασκευής (28/4) και ήδη από νωρίς το απόγευμα άρχισε να αυξάνεται σταδιακά. Ήδη στο λιμάνι του Πειραιά παρατηρείται μαζική αναχώρηση εκδρομέων.

Η ΕΡΤ μετέδωσε ότι σήμερα εκτελούνται συνολικά 46 δρομολόγια για όλους τους προορισμούς και τον Αργοσαρωνικό, ενώ για όλο το τριήμερο έχουν προγραμματιστεί 130 δρομολόγια.

Αύξηση της κίνησης παρατηρείται και στα ΚΤΕΛ Κηφισού. Έχουν προστεθεί 15 επιπλέον δρομολόγια για τη Θεσσαλονίκη, με την πλειονότητά τους να έχουν πληρότητα 100%. Επιπλέον, υπάρχουν 28 λεωφορεία για την Κόρινθο και 35-40 για την Αχαΐα.

Εν τω μεταξύ, προβλήματα αντιμετωπίζουν οι οδηγοί από το μεσημέρι στην άνοδο του Κηφισού από το ύψος του ΚΤΕΛ προς τη Νέα Φιλαδέλφεια και στην κάθοδο από το ύψος της Μεταμόρφωσης.

Αυξημένη είναι η κίνηση και στα ΚΤΕΛ Κηφισού. Έχουν προστεθεί 15 επιπλέον δρομολόγια για Θεσσαλονίκη, με 100 %πληρότητα η πλειοψηφία τους και 28 λεωφορεία για Κόρινθο, 35 – 40 για Αχαΐα.

Χωρίς πλοία την Πρωτομαγιά - 24ωρη απεργία της ΠΝΟ

Δεμένα πρόκειται να είναι τα πλοία στα λιμάνια την Πρωτομαγιά σε όλη τη χώρα, καθώς η ΠΝΟ με αφορμή τον εορτασμό της ημέρας, κήρυξε γενική 24ωρη απεργία.

«Αποτίουμε φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν και πολλές φορές έδωσαν και τη ζωή τους για τα δικαιώματα των ναυτεργατών, αλλά και όλων των εργαζομένων τη γης», τονίζει σε μήνυμά του για την απεργία στα πλοία την Πρωτομαγιά ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ Μανώλης Τσικαλάκης.

Ακόμη ο κ. Τσικαλάκης αναφέρει ότι η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά σκιάζεται ιδιαίτερα από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία με τα χιλιάδες αθώα θύματα, αλλά και με τον εμφύλιο που μαίνεται στο Σουδάν τις τελευταίες μέρες, τους ξεριζωμένους συνανθρώπους μας αλλά και τις υπόλοιπες πολεμικές συρράξεις σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

Σημειώνεται ότι τα ναυτεργατικά σωματεία με αφορμή τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς έχουν εξαγγείλει για τη Δευτέρα 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Η κινητοποίηση θα ξεκινήσει στις 00.01 τα ξημερώματα της Δευτέρας 1η Μαΐου και θα λήξει στις 24.00 τα μεσάνυχτα της ιδίας ημέρας.

Ναυτεργατικά σωματεία θα συμμετέχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις στον Πειραιά στις 11:00 το πρωί, ενώ ομάδες περιφρούρησης των ναυτικών θα υπάρχουν στα λιμάνια της Αττικής και στα υπόλοιπα λιμάνια της χώρας.

Σύμμαχος ο καιρός για τους εκδρομείς του τριημέρου

Οι εκδρομείς του τριημέρου της Πρωτομαγιάς θα φύγουν με καλό καιρό, αλλά από το μεσημέρι της Κυριακής και μετά αναμένονται βροχές στα ηπειρωτικά. Ο καιρός θα είναι άστατος και την επόμενη εβδομάδα, με την τάση να δείχνει βροχές και καταιγίδες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες μετεωρολιγικές προβλέψεις σήμερα και το Σάββατο οι βροχές θα μειωθούν αισθητά και ο υδράργυρος θα σημειώσει άνοδο ξεπερνώντας τους 22 βαθμούς Κελσίου. Από το μεσημέρι της Κυριακής, μία νέα διαταραχή έρχεται στη χώρα, φέρνοντας βροχές στα κεντρικά και βόρεια και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά.

Για την Πρωτομαγιά το μεσημέρι - απόγευμα αναμένονται βροχές στα ηπειρωτικά στα κεντρικά και βόρεια.

Αναλυτικά ο καιρός το Σάββατο σύμφωνα με την ΕΜΥ

Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά όπου θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα νοτιοανατολικά 6 με 7 μποφόρ, με εξασθένηση από το απόγευμα.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει τους 19 με 20 και κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 21 με 22 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους από το απόγευμα στα ορεινά της Μακεδονίας.
Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και από το μεσημέρι στο Θερμαϊκό νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά με τοπικούς όμβρους στα ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά με τοπικούς όμβρους στα ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες στην περιοχή του Καστελόριζου όπου θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα Δωδεκάνησα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα γύρω ορεινά από το απόγευμα.
Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόγνωση για την Κυριακή

Στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά προβλέπονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι αρχικά στα δυτικά και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα υπόλοιπα ηπειρωτικά οπότε θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα σχεδόν αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις από το απόγευμα στα νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και μόνο στο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα έιναι βορειοδυτικοί 5 τοπικά 6 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει κατά τόπους τους στα ηπειρωτικά τους 20 με 22 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για την Πρωτομαγιά

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία στα κεντρικά και τα νότια. Το βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα βορειοδυτικά. Στις υπόλοιπες περιοχές αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι το μεσημέρι - απόγευμα στα ηπειρωτικά κυρίως ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ και στις υπόλοιπες περιοχές από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

Τα αυξημένα μέτρα της Τροχαίας

Ενόψει της αυξημένης κίνησης στους δρόμους λόγω της γιορτής της Πρωτομαγιάς, η ΕΛΑΣ προχωρά κατά το διάστημα από 28 Απριλίου έως 1 Μαΐου, στην εφαρμογή αυξημένων μέτρων Τροχαίας σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη και αποτροπή των τροχαίων ατυχημάτων.

Καθ' όλη τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων, θα βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα τόσο το προσωπικό όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως των Υπηρεσιών Τροχαίας Αστυνόμευσης.

Συγκεκριμένα, θα διατεθούν περιπολικά, μοτοσικλέτες και συμβατικά οχήματα, με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου της χώρας.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της ΕΛΑΣ τα μέτρα περιλαμβάνουν:

- Αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς, βάσει των ιδιαίτερων κυκλοφοριακών συνθηκών κάθε περιοχής

- Αυξημένη αστυνομική παρουσία και στοχευμένη αστυνόμευση στα σημεία του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.

- Αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων.

- Ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης.

- Συγκρότηση συνεργείων γενικών και ειδικών τροχονομικών ελέγχων, εστιάζοντας την προσοχή στη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων (υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, κλπ), καθώς και παραβάσεων που βάσει στατιστικών στοιχείων ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων (χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση).

- Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική συγκέντρωση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κλπ).

- Κατά τόπο κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, στις οποίες θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις.

- Παρουσία τροχονόμων στους Σταθμούς Διοδίων της Χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες.

- Ενημέρωση των πολιτών μέσω των Υπηρεσιών Επικοινωνίας, σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η ευρεία πληροφόρηση του κοινού για την ύπαρξη τυχόν κυκλοφοριακών και άλλων προβλημάτων.

- Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών άνω των 3,5 τόνων κατά την εορτή της Πρωτομαγιάς.

Απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών

Επιπρόσθετα εκτός των παραπάνω μέτρων και για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων και τη βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας κατά την εορτή της Πρωτομαγιάς, εκτός των μέτρων διευκόλυνσης της κυκλοφορίας που θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, θα ισχύσει και απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μεγίστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων.

Συγκεκριμένα για το ρεύμα εξόδου η απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών θα ισχύει την Παρασκευή (28/4) από τις 16:00 έως τις 22:00 και το Σάββατο (29/4) από τις 08:00 έως τις 13:00.

Για το ρεύμα εισόδου η απαγόρευση θα ισχύει από τη Δευτέρα (1/5) από τις 16:00 έως τις 23:00.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ