ΕΛΛΑΔΑ

Δολοφονία Καραϊβάζ: Το λευκό βαν που «έκαψε» τους συλληφθέντες - Την Τετάρτη η απολογία τους

Δολοφονία Καραϊβάζ: Το λευκό βαν που «έκαψε» τους συλληφθέντες - Την Τετάρτη η απολογία τους
Το βαν που χρησιμοποιήθηκε στη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ CNN Greece

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις σχετικά με τις συλλήψεις δύο ατόμων, για την δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ τον Απρίλιο του 2021.

Η αστυνομική συντάκτρια του CNN Greece Μίνα Καραμήτρου έφερε στο «φως» της δημοσιότητας φωτογραφία - ντοκουμέντο του λευκού βαν που χρησιμοποιήθηκε από τους δράστες της δολοφονίας του γνωστού δημοσιογράφου.

Πληροφορίες, αναφέρουν ότι οι δράστες είχαν επιχειρήσει να εκτελέσουν το δημοσιογράφο μια ημέρα νωρίτερα, ωστόσο, όπως φαίνεται, το σχέδιό τους ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή, καθώς ο Γιώργος Καραϊβάζ εκείνη την ημέρα είχε φύγει από το σπίτι του μισή ώρα νωρίτερα.

Οι Αρχές έχουν στη διάθεσή τους τα βίντεο από την προηγούμενη ημέρα, που φαίνεται και η μηχανή των δραστών αλλά και το βαν που χρησιμοποιήθηκε λίγο αργότερα.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στη δικογραφία περιλαμβάνονται τα ονόματα τριών ακόμη προσώπων, που σύμφωνα με τις Αρχές φαίνεται να είχαν ρόλο στη δολοφονία -όμως δεν βρέθηκαν τα στοιχεία εκείνα που θα μπορούσαν να τους οδηγήσουν στη Δικαιοσύνη με έκδοση ενταλμάτων.

Οι πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι ανάμεσα στα ονόματα είναι και αυτό ενός έγκλειστου στις φυλακές, με το εν λόγω πρόσωπο να μπαίνει στο μικροσκόπιο των αρχών και να ερευνάται ακόμη και η περίπτωση να ήταν στην ομάδα του ηθικού αυτουργού.

Την ίδια ώρα, η εξέταση των τηλεφώνων των δύο συλληφθέντων αποκάλυψε ουσιαστικά στοιχεία για την υπόθεση.

Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, οι δύο συλληφθέντες για 48 ώρες είχαν αφήσει τα κινητά τους τηλέφωνα σε ένα συγκεκριμένο σημείο, χωρίς να τα χρησιμοποιήσουν καθόλου ενώ εξακριβώθηκε ότι τα τρία πρόσωπα, που μνημονεύονται στη δικογραφία είχαν αγοράσει την ίδια μέρα και την ίδια ώρα, «πακιστανικά τηλέφωνα», τα οποία κατέληξαν και στα χέρια των εκτελεστών.

Το λευκό βαν αποκάλυψε την ταυτότητα των συλληφθέντων

Η ύπαρξη του λευκού βαν, ήταν αυτή που στην ουσία σχεδόν δύο μήνες μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου, αποκάλυψε την ταυτότητα των δύο συλληφθέντων, καθώς από την πινακίδα κυκλοφορίας ήταν ξεκάθαρο σε ποια εταιρεία ανήκει.

Όταν μάλιστα, κλήθηκε πριν από 20 ημέρες, αρχικά στο Ανθρωποκτονιών, για να δώσει εξηγήσεις ένας από τους δύο συλληφθέντες, που ήταν και ο οδηγός, παραδέχτηκε ότι ανήκει στην εταιρεία της συζύγου του και ότι το οδηγεί μόνο ο ίδιος.

Δεν μπορούσε, όμως, να δώσει καμία πειστική απάντηση για ποιο λόγο βρισκόταν στο σημείο της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ, τις επίμαχες 48 ώρες της δολοφονίας του.

Οι αξιωματικοί, μάλιστα, του Ανθρωποκτονιών πήραν κατάθεση και από άλλους υπαλλήλους της συγκεκριμένης εταιρείας που ανήκει το βαν και όλοι κατέθεσαν ότι το συγκεκριμένο όχημα το οδηγούσε πάντα και μόνο το συγκεκριμένο πρόσωπο που συνελήφθη.

Οι αξιωματικοί εκτιμούν ότι χρησιμοποίησαν το αυτοκίνητο αυτό για να μην κινήσουν τις υποψίες και σε περίπτωση ελέγχου από διερχόμενους αστυνομικούς, να μην προκαλέσουν υπόνοιες ότι κάτι μπορεί να συμβαίνει.

Για τον ίδιο λόγο, χρησιμοποίησαν και τη μηχανή τους οι εκτελεστές, καθώς έχει προκύψει ότι δεν ήταν ένα σκούτερ που είχε κλαπεί.

Μάλιστα, το ίδιο σκούτερ φαίνεται να χρησιμοποιήθηκε και στη δολοφονία του μπόντι μπίλντερ στο Γαλάτσι, για την οποία έχει ένταλμα ένας από τους δύο συλληφθέντες.

Στον ανακριτή οι συλληφθέντες

Ενώπιον του ανακριτή που εξέδωσε τα εντάλματα σύλληψης σε βάρος τους οδηγήθηκαν σήμερα Σάββατο (29/4) οι δύο συλληφθέντες.

Τα δύο αδέλφια που είναι αντιμέτωποι με το κακούργημα της ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία οδηγήθηκαν κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας στα δικαστήρια της Ευελπίδων λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι και οδηγήθηκαν στο ανακριτικό γραφείο. Οι κατηγορούμενοι ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν στον δικαστικό λειτουργό την Τετάρτη.

«Είναι μια εξέλιξη που περιμέναμε εδώ και δύο χρόνια. Έχουμε εμπιστοσύνη στην Ελληνική Αστυνομία και στην Ελληνική Δικαιοσύνη (...) και ευελπιστούμε ότι θα έχουμε και άλλες εξελίξεις. Θα φτάσουμε και στον ηθικό αυτουργό» δήλωσε μία εκ των συνηγόρων υπεράσπισης της οικογένειας Καραϊβάζ, Ρόη Παλεύα μιλώντας στις τηλεοπτικές κάμερες το μεσημέρι του Σαββάτου (29/4), μετά τη μεταγωγή των συλληφθέντων για τη δολοφονία του δημοσιογράφου στα Δικαστήρια της Ευελπίδων.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος Σπύρος Χαριτάτος συμπλήρωσε πως «για εμάς είναι η αρχή και η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Όμως επειδή πρόκειται για μια δαιδαλώδη υπόθεση, που κατά την ταπεινή μας κρίση δεν μπορεί να περιοριστεί σε δύο άτομα, ούτε σε τρία άτομα, ευελπιστούμε ότι πολύ σύντομα θα έλθουν επιπλέον στοιχεία στη διάθεση της Ελληνικής Αστυνομίας και κυρίως στην κρίση και την εμπειρία των κυρίων Εισαγγελέα και ανακριτή για να φτάσουμε στον κύκλο των προσώπων που εμπλέκονται στη δολοφονία του αείμνηστου δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ».

Εμφανώς συγκινημένος ο κ. Χαριτάτος σημείωσε εκ μέρους της οικογένειας του δημοσιογράφου, πως αυτή δεν είναι μια εύκολη στιγμή για κανέναν.

Στη συνέχεια, σημείωσε πως «σε ό,τι μας αφορά εκπροσωπώντας την μητέρα και την αδερφή του, θέλω να σας πως ότι εμείς έχουμε υπομονή, αλλά θέλουμε πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, όπου και εάν μπορούν να φτάσουν οι πραγματικές ευθύνες.Και όταν λέω όπου σας μιλάω με απόλυτη ειλικρίνεια, θέλουμε να φτάσουμε σε οποιοδήποτε πρόσωπο μπορεί να αγγίξει αυτή την υπόθεση, όποια δύναμη ή επιρροή μπορεί να έχει».

Στο ερώτημα ποια ήταν η πρώτη αντίδραση την μητέρας και της αδερφής του δημοσιογράφου, μόλις πληροφορήθηκαν τις συλλήψεις, η κ. Παυλέα απάντησε πως «ήταν συγκλονισμένες και οι δύο και η μητέρα και η αδερφή του. Πραγματικά ήταν τέτοια η συγκινησιακή φόρτιση που δεν μπορούσαν να μιλήσουν. Περιμένουν δύο χρόνια αυτή τη στίγμή».

Ο κ. Χαριτάτος συμπλήρωσε πως «για αυτές τις δύο γυναίκες η αναμονή ήταν και παραμένει αφόρητη, είναι μια ψυχολογική κατάσταση την οποία δεν μπορούμε να περιγράψουμε, αυτό όμως που κυριαρχεί και στις δύο γυναίκες και στη μάνα και στην αδερφή του, είναι η ανάγκη για ανάδειξη της αλήθειας. Πιστεύουν βαθιά στη Δικαιοσύνη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ