ΕΛΛΑΔΑ

Sanofi: Αναζητούμε τα θαύματα της επιστήμης για να βελτιώνουμε τις ζωές των ανθρώπων

Sanofi: Αναζητούμε τα θαύματα της επιστήμης για να βελτιώνουμε τις ζωές των ανθρώπων

Κοινό στόχο και στρατηγική αποτελεί για τη Sanofi ο μετασχηματισμός της ιατρικής πρακτικής, επιδιώκοντας τη μετατροπή του ανέφικτου σε εφικτό.

Το CNN Greece συνάντησε την κυρία Υβόνη Παπαστελάτου, General Manager Specialty Care Greece & Cyprus - Country Lead Sanofi Greece & Cyprus και συζήτησε μαζί της, τόσο για τα επιχειρησιακά σχέδια της εταιρείας, το επενδυτικό της αποτύπωμα μέσα από μια σειρά κλινικών μελετών που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και τα διδάγματα της πανδημίας, το πώς βλέπει το υγειονομικό σύστημα στην Ελλάδα μετά την κρίση δημόσιας υγείας, καθώς και μετά από 10 χρόνια.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «ο χώρος της Υγείας απαιτεί άμεσα αντανακλαστικά και ταχύτητα αποφάσεων, συνεχή επένδυση στην καινοτομία και μεγάλη ευελιξία. Όπως φάνηκε από την αρχή της πανδημίας, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις κατάφεραν να αναπροσαρμόσουν με ταχύτατους ρυθμούς τον τρόπο λειτουργίας τους, είτε πρωτοστατώντας στην ανάπτυξη εμβολίων, διαγνωστικών εξετάσεων και θεραπευτικών επιλογών, είτε διασφαλίζοντας τη συνέχιση της εφοδιαστικής αλυσίδας».

Η ίδια εκτιμά ότι η ενίσχυση του προϋπολογισμού για τα φάρμακα είναι απαραίτητη και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί λιγότερο ως δαπάνη και περισσότερο ως επένδυση για μια πιο παραγωγική κοινωνία με καλύτερη υγεία.

Όσον αφορά στο πώς οραματίζεται τα επόμενα 10 χρόνια το υγειονομικό σύστημα, η κυρία Παπαστελάτου, σημειώνει μεταξύ άλλων, ότι «σήμερα στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη προοπτική για την ανάπτυξη της ψηφιοποίησης και είναι ιδιαίτερα σημαντική η ουσιαστική πρόθεση από πλευράς των Αρχών να κινηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση».

Αναφορικά με το Πρόγραμμα R & D, η στρατηγική της εταιρείας, εστιάζει στον τομέα της Ειδικής Φροντίδας και ειδικότερα, στον καρκίνο, στις φλεγμονώδεις νόσους, στις σπάνιες αιματολογικές διαταραχές, στις σπάνιες παθήσεις, στα εμβόλια και στις νευρολογικές διαταραχές. Περιλαμβάνει 84 προγράμματα σε στάδιο κλινικής έρευνας, τα 26 εκ των οποίων βρίσκονται σε Φάση 3 ή έχει κατατεθεί φάκελος στις ρυθμιστικές αρχές προς έγκριση (σύμφωνα με δεδομένα της 3ης Φεβρουαρίου 2023). Στην Ελλάδα, η εταιρεία «τρέχει» 26 κλινικές μελέτες που πραγματοποιούνται σε περίπου 100 Ερευνητικά Κέντρα, με 250 ασθενείς που συμμετέχουν ήδη σε αυτές, ενώ 6 ακόμα κλινικές μελέτες προβλέπεται να ξεκινήσουν στο προσεχές χρονικό διάστημα.

Επίσης, με περισσότερες από 200 άμεσες θέσεις εργασίας και σημαντικές πρόσθετες παροχές, η Sanofi Greece, καλύπτει το 0,02% της συνολικής εργασιακής απασχόλησης της χώρας, ενώ συνεισφέρει σημαντικά και στο ΑΕΠ. Αξίζει να σημειώσουμε, ότι τα τελευταία τρία χρόνια, η Sanofi Greece, διπλασίασε την επένδυσή της σε κλινικές μελέτες, με εισροή κεφαλαίων ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη της κ. Παπαστελάτου στο CNN Greece:

Κυρία Παπαστελάτου, βρισκόμαστε πλέον τρία χρόνια μετά την έναρξη της σοβαρής και πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, ποια τα διδάγματα της πανδημίας για τον φαρμακευτικό κλάδο και για τους ασθενείς, καθώς όπως βλέπουμε, οι υγειονομικές κρίσεις ήρθαν για να μείνουν;

Η υγειονομική κρίση σίγουρα ανέδειξε την αδιαμφισβήτητη αξία της επιστημονικής γνώσης και της καινοτομίας, καθώς και τη σημασία της ουσιαστικής και αποτελεσματικής συνεργασίας ιδιωτικού και δημοσίου τομέα για την επίλυση των προκλήσεων της υγείας.

Σαφώς το κύριο μήνυμα για τον φαρμακευτικό κλάδο σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ότι ο χώρος της Υγείας απαιτεί άμεσα αντανακλαστικά και ταχύτητα αποφάσεων, συνεχή επένδυση στην καινοτομία και μεγάλη ευελιξία. Όπως φάνηκε από την αρχή της πανδημίας, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις κατάφεραν να αναπροσαρμόσουν με ταχύτατους ρυθμούς τον τρόπο λειτουργίας τους, είτε πρωτοστατώντας στην ανάπτυξη εμβολίων, διαγνωστικών εξετάσεων και θεραπευτικών επιλογών, είτε διασφαλίζοντας τη συνέχιση της εφοδιαστικής αλυσίδας και την επίτευξη της επιχειρησιακής τους συνέχειας, με σκοπό την αδιάκοπη στήριξη προς τους ασθενείς, την ιατρική κοινότητα και τα Εθνικά Συστήματα Υγείας.

Στη Sanofi, η ενίσχυση της απρόσκοπτης πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπευτικές επιλογές, καθώς και η υιοθέτηση ενός πιο ευέλικτου μοντέλου λειτουργίας αποτελούσαν ήδη βασικές προτεραιότητες και πλέον έχουμε αφοσιωθεί στον μετασχηματισμό της ιατρικής πρακτικής, επιδιώκοντας να μετατρέψουμε το ανέφικτο σε εφικτό, καθοδηγούμενοι από έναν κοινό σκοπό, να αναζητούμε τα θαύματα της επιστήμης για να βελτιώσουμε τις ζωές των ανθρώπων.

Είναι λοιπόν ιδιαίτερα σημαντικό, να χρησιμοποιήσουμε τα σαφή μηνύματα και διδάγματα που άφησε σε όλους μας η υγειονομική αυτή κρίση για τη λήψη ουσιαστικών αποφάσεων και τον σχεδιασμό δομικών μεταρρυθμίσεων, ακολουθώντας μία κοινή στρατηγική που θα μας επιτρέψει να διασφαλίσουμε ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα υγείας, ελαχιστοποιώντας τις προκλήσεις του αιφνιδιασμού και ενισχύοντας τις βέλτιστες πρακτικές λειτουργίας του. Επομένως, η διαμόρφωση ενός προληπτικού μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, με έμφαση και στον ευρύτερο ψηφιακό μετασχηματισμό του τομέα της υγείας, θα μπορούσε να επιφέρει μία ριζική αλλαγή στον τρόπο παροχής και πρόσβασης υπηρεσιών που σχετίζονται με την υγεία, προσφέροντας πολλαπλά οφέλη τόσο στους ασθενείς όσο και στο σύνολο της επιστημονικής κοινότητας.

Η πανδημία πάντως σε κάθε περίπτωση, δεν έβλαψε την καινοτομία. Είδαμε πολλές κλινικές μελέτες να υλοποιούνται, αλλά και πολλά νέα φάρμακα, αντιικά, μονοκλωνικά αντισώματα και θεραπείες στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της νόσου COVID-19. Επιπλέον, 100 νέα εμβόλια βρίσκονται παγκοσμίως σε φάση ανάπτυξης και αφορούν σε νοσήματα για τα οποία αυτήν τη στιγμή, δεν υπάρχει αντίστοιχο εμβόλιο και πρόληψη. Σε αυτό το πλαίσιο, πόσες κλινικές μελέτες είναι σε εξέλιξη την περίοδο αυτή στη Sanofi και τι καινούργιο έχουν να αναμένουν οι ασθενείς για τα σπάνια νοσήματα;

Aποστολή μας στη Sanofi είναι να βελτιώνουμε τις ζωές των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο μέσω των καινοτόμων εμβολίων και φαρμάκων μας. Για να το επιτύχουμε, εφαρμόζουμε νέες τεχνικές, ώστε να ξεπερνάμε τα εμπόδια και να επιταχύνουμε την πρόοδο. Δεν εφησυχάζουμε ποτέ. Έχοντας βαθιά τεχνογνωσία στους μηχανισμούς των νοσημάτων, είμαστε σε θέση να εστιάζουμε σε «έξυπνους» στόχους, ενώ παράλληλα οι μοναδικές τεχνολογίες μας, μας επιτρέπουν να αναπτύσσουμε φάρμακα, βιολογικούς παράγοντες και γονιδιακές θεραπείες που έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν την ιατρική πρακτική.

Η Έρευνα & Ανάπτυξη της εταιρείας μας εστιάζει στον τομέα της Ειδικής Φροντίδας και ειδικότερα, στον καρκίνο, στις φλεγμονώδεις νόσους, στις σπάνιες αιματολογικές διαταραχές, στις σπάνιες παθήσεις, στα εμβόλια και στις νευρολογικές διαταραχές. Περιλαμβάνει 84 προγράμματα σε στάδιο κλινικής έρευνας, τα 26 εκ των οποίων βρίσκονται σε Φάση 3 ή έχει κατατεθεί φάκελος στις ρυθμιστικές αρχές προς έγκριση (σύμφωνα με δεδομένα της 3ης Φεβρουαρίου 2023). Κάποια από τα προγράμματα αυτά αφορούν σε νέα μόρια, ενώ αλλά αφορούν σε υφιστάμενους θεραπευτικούς παράγοντες, οι οποίοι διερευνώνται για πρόσθετες ενδείξεις ή διαφορετικές φαρμακευτικές μορφές. Τίποτα από όλα αυτά φυσικά δε θα ήταν εφικτό, χωρίς τους ανθρώπους που συμμετέχουν εθελοντικά στις κλινικές μελέτες.

Στην Ελλάδα διαθέτουμε Τμήμα Κλινικών Μελετών στελεχωμένο από επιστήμονες με πολυετή εμπειρία στο χώρο της κλινικής έρευνας και δυναμική παρουσία στους σχετικούς Θεσμικούς Φορείς της χώρας, καθώς και εξωτερικούς συνεργάτες, ειδικούς στην παρακολούθηση των κλινικών μελετών. Η δραστηριότητά μας εκτείνεται κυρίως στις θεραπευτικές περιοχές της ανοσολογίας, της ογκολογίας, της αιματολογίας, της νευρολογίας και των σπάνιων νοσημάτων, με τη συμμετοχή των σημαντικότερων και πλέον εξειδικευμένων ερευνητικών κέντρα σε όλη τη χώρα.

Αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα έχουμε 26 κλινικές μελέτες σε εξέλιξη, που λαμβάνουν χώρα σε περίπου 100 Ερευνητικά Κέντρα και περίπου 250 ασθενείς που συμμετέχουν ήδη σε αυτές, ενώ 6 ακόμα κλινικές μελέτες προβλέπεται να ξεκινήσουν στο προσεχές χρονικό διάστημα. Όσον αφορά τις Σπάνιες Παθήσεις, υπάρχουν ήδη θεραπευτικές εξελίξεις σε σπάνια λυσοσωμικά νοσήματα, για τα οποία δεν υπήρχε έως σήμερα διαθέσιμη θεραπεία. Στις σπάνιες αιματολογικές παθήσεις που εντάσσονται στο πλαίσιο της θρόμβωσης, παρατηρείται ήδη η σημαντική συνεισφορά των νέων σκευασμάτων, τόσο σε επίπεδο θεραπείας, όσο και ως προς τη συνολικής βελτίωση της πρόγνωσης και της ποιότητας ζωής.

Καθώς οι πόροι για τα υγειονομικά συστήματα βαίνουν διαρκώς μειούμενοι λόγω των υπέρογκων υποχρεωτικών επιστροφών – clawback & rebate – την ώρα μάλιστα που η φαρμακευτική δαπάνη παραμένει καθηλωμένη εδώ και 9 χρόνια, ποια η στρατηγική της Sanofi στα θέματα πρόσβασης των ασθενών σε θεραπείες;

Χωρίς αμφισβήτηση, πρόκειται για τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας σήμερα, ο οποίος υλοποιεί ένα φιλόδοξο όραμα για την υγεία, προσπαθώντας παράλληλα να διατηρήσει τη βιωσιμότητά του. Η υπερφορολόγηση μέσω των clawback είναι αποτέλεσμα του μη επαρκούς προϋπολογισμού της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, σε συνδυασμό με τη μη αποδοτική κατανομή των πόρων. Η Sanofi Ελλάδας, τόσο ως καινοτόμος εταιρεία Υγείας, όσο και ως μέλος των θεσμικών οργάνων της Φαρμακοβιομηχανίας, βρίσκεται σε συνεχή δημιουργικό διάλογο με την Πολιτεία και τις Ρυθμιστικές Αρχές, αναφορικά με προτάσεις και λύσεις για την εφαρμογή δυναμικών πολιτικών υγείας. Η ουσία της θέσης και της στρατηγικής μας είναι η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων μέσω της ανάπτυξης στοχευμένων θεραπειών. Ταυτόχρονα, εστιάζουμε στην ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των πραγματικών δεδομένων που σχετίζονται με την υγεία, μία παγιωμένη πρακτική που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια σε άλλες χώρες και σε κάποιο επίπεδο και στη δική μας, καθώς η συστηματική συλλογή και ψηφιοποίηση μεγάλου όγκου δεδομένων έχει τη δύναμη να επιταχύνει τον ριζικό ανασχηματισμό των μοντέρνων συστημάτων υγείας. Στον πυρήνα, είναι τα RWΕ που μπορούν να απεικονίσουν δεδομένα που τεκμηριώνουν την πραγματική φροντίδα που λαμβάνουν οι ασθενείς στην κλινική πράξη, παρέχοντας γνώση σχετικά με τα πρότυπα ασθενειών, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των ιατρικών παρεμβάσεων.

Κάποια βήματα έχουν ήδη γίνει, όπως η κατάργηση του rebate εισόδου νέων φαρμάκων και η απελευθέρωση των εμβολίων από τον κλειστό προϋπολογισμό. Ωστόσο, η ενίσχυση του προϋπολογισμού για τα φάρμακα είναι απαραίτητη σε κάθε περίπτωση και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί λιγότερο ως δαπάνη και περισσότερο ως επένδυση για μια πιο παραγωγική κοινωνία με καλύτερη υγεία.

Πώς βλέπετε το πεδίο της υγείας τα επόμενα 10 χρόνια; Ποιες είναι οι προσδοκίες σας σε επιστημονικό, αλλά και σε επιχειρησιακό επίπεδο στην Ελλάδα, ώστε να μιλάμε για ένα αποδοτικό, βιώσιμο, δίκαιο και ισότιμο υγειονομικό σύστημα;

Παρά τις προκλήσεις, είμαι αισιόδοξη κι αυτό επειδή η Ελλάδα έχει το ανθρώπινο δυναμικό και το επιστημονικό υπόβαθρο να ενδυναμώσει τη θέση της στην Ευρώπη επενδύοντας στη βιομηχανία και την καινοτομία. Παράλληλα, η απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών και η ενίσχυση μίας εξατομικευμένης και τεχνολογικά ανεπτυγμένης πελατειακής προσέγγισης, μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα ενθαρρύνει ακόμα περισσότερο τη συνεργασία μεταξύ φαρμακευτικού κλάδου και Πολιτείας. Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη προοπτική για την ανάπτυξη της ψηφιοποίησης και είναι ιδιαίτερα σημαντική η ουσιαστική πρόθεση από πλευράς των Αρχών να κινηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σε αυτό το πλαίσιο η Sanofi συνεχίζει να έχει μία σημαντική θέση στο ελληνικό σύστημα Υγείας, εστιάζοντας πάντα στη βελτίωση της ζωής των ασθενών. Προτεραιότητά μας η αποτελεσματική συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων για τη διασφάλιση της έγκαιρης πρόσβασης σε καινοτόμες θεραπευτικές επιλογές χωρίς διακρίσεις. Αυτή ακριβώς η συνεργασία θα συμβάλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση των πλέον σημαντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς.

Στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών πριν λίγες ημέρες ακούσαμε για τη στρατηγική της Sanofi σε ό,τι αφορά στο κοινωνικό της αποτύπωμα, με σκοπό τη δημιουργία ενός πιο υγιούς και βιώσιμου περιβάλλοντος, διασφαλίζοντας πρόσβαση χωρίς διακρίσεις. Ποιοι είναι οι βασικοί πυλώνες αυτής της στρατηγικής;

Εδώ και τέσσερις δεκαετίες η Sanofi δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, με σημαντική συνεισφορά στην ελληνική οικονομία και το κοινωνικό σύνολο. Όπως δείχνουν στοιχεία των τελευταίων δύο ετών, με έναν κύκλο εργασιών ύψους πάνω από 200 εκατ. ευρώ, συνεισφέρουμε το 0,16% των συνολικών εισφορών στη χώρα και το 0,11 % του ελληνικού ΑΕΠ. Με περισσότερες από 200 άμεσες θέσεις εργασίας, και σημαντικές πρόσθετες παροχές, καλύπτουμε το 0,02% της συνολικής εργασιακής απασχόλησης της χώρας. Τα τελευταία τρία χρόνια διπλασιάσαμε την επένδυσή μας σε κλινικές μελέτες, με εισροή κεφαλαίων ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, αφιερώνοντας παράλληλα σημαντικούς πόρους στην υλοποίηση προγραμμάτων ενημέρωσης και εκπαίδευσης ασθενών σε θέματα διαχείρισης της νόσου τους και την υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης κοινού σχετικά με την πρόληψη σοβαρών νοσημάτων.

Επιδιώκουμε, ασφαλώς, την ισότιμη πρόσβαση όχι μόνο στην Υγεία, αλλά και στην Εργασία, ακολουθώντας μία στρατηγική θεμελιωμένη στις αρχές της Διαφορετικότητας, Ισότητας και Συμπερίληψης, ακολουθώντας ένα ευέλικτο εργασιακό μοντέλο και διασφαλίζοντας για το σύνολο των εργαζομένων μας, δίκαιη και ισότιμη αντιμετώπιση στον χώρο εργασίας, χωρίς διακρίσεις και προκαταλήψεις και ίσες ευκαιρίες επαγγελματικής ανάπτυξης. Στο πλαίσιο του εργασιακού περιβάλλοντος, εξίσου σημαντική είναι και η ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος, μέσω προγραμμάτων ανακύκλωσης και μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης.

Το κοινωνικό μας αποτύπωμα όμως δεν περιορίζεται εδώ, αλλά επεκτείνεται και σε δράσεις που υποστηρίζουν τις τοπικές κοινότητες. Μία από τις κύριες προτεραιότητές μας είναι η ενίσχυση της εταιρικής κοινωνικής μας ευθύνης. Την προηγούμενη χρονιά πραγματοποιήσαμε δύο εθελοντικές δράσεις εργαζομένων, με θέμα την καλή ψυχική υγεία και τη σημασία της υγιεινής διατροφής. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε περαιτέρω το αποτύπωμά μας, υλοποιώντας περισσότερες εθελοντικές δράσεις και φιλανθρωπικές συνεισφορές.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του CNN Greece «Καινοτομία-Εξελίξεις-Προκλήσεις ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ»