ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Και μέσω wallet του gov.gr η ταυτοποίηση των ψηφορόρων

Εκλογές 2023: Και μέσω wallet του gov.gr η ταυτοποίηση των ψηφορόρων
EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Οι ψηφορόροι στις εκλογές της 21ης Μαΐου θα μπορούν να ψηφίσουν και με την ψηφιακή τους ταυτότητα από το wallet του κινητού τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών με θέμα: «Πληροφορίες και οδηγίες για τη διενέργεια των γενικών βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου 2023 εντός Επικράτειας» αναφέρεται ότι «η αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας του άρθρου 80 του ν. 4954/2022 (Α' 136), ακολουθώντας τη διαδικασία ταυτοποίησης που προβλέπεται στην κοινή υπουργική απόφαση υπ' αρ. 4082/2022 (Β' 3982) και είναι προσβάσιμη μέσω της κυβερνητικής πύλης https://wallet.gov.gr».

Μάλιστα, όπως σημειώνεται «αν για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι εφικτή η τήρηση της ως άνω διαδικασίας ή η εφαρμογή της προκαλεί καθυστερήσεις στη διαδικασία της ψηφοφορίας, κατά την κρίση του προέδρου της εφορευτικής επιτροπής, η ταυτοποίηση των εκλογέων γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

Σημειώνεται ότι τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά. Ειδικότερα για τα διαβατήρια, επισημαίνεται ότι αρκεί και ελληνικό διαβατήριο που έχει λήξει η ισχύς του».

Να υπενθυμίσουμε ότι τον Ιούλιο του 2022 παρουσιάστηκε η πλατφόρμα για τις ψηφιακές ταυτότητες, αλλά και το δίπλωμα οδήγησης από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο υπουργός έκανε λόγο για μία πολύ σημαντική αλλαγή, καθώς η ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης των πολιτών, για πρώτη φορά, είναι επαληθεύσιμα έγγραφα.

Η εφαρμογή Gov.gr Wallet, αφορά στη δημιουργία, αποθήκευση και στον έλεγχο γνησιότητας των ψηφιακών αντιγράφων της αστυνομικής ταυτότητας και του διπλώματος οδήγησης στο κινητό μας τηλέφωνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ