ΕΛΛΑΔΑ

Κοζάνη: Τον Ιούνιο αναμένεται η ολοκλήρωση των εργασιών στη γέφυρα Σερβίων

Κοζάνη: Τον Ιούνιο αναμένεται η ολοκλήρωση των εργασιών στη γέφυρα Σερβίων
Eurokinissi

Στα μέσα Ιουνίου υπολογίζεται η περίοδος που θα ολοκληρωθούν οι εργασίες για τη γέφυρα Σερβίων στην Κοζάνη, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργο Κασαπίδη.

Ειδικότερα, το ερχόμενο Σάββατο (27/5) παρουσία των καθηγητών και του ανάδοχου του έργου, θα παρουσιαστούν αναλυτικά όλα τα στοιχεία, που αφορούν στις υπολειπόμενες εργασίες στην γέφυρα Σερβίων, ενώ θα δοθεί και συνέντευξη τύπου, όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης.

Ο κ. Κασαπίδης ανέφερε ότι στα μέσα Ιουνίου υπολογίζεται η περίοδος ολοκλήρωσης του έργου, εκτός απρόβλεπτων καταστάσεων, ενώ εξήγησε ότι οι παρεμβάσεις ήταν δύσκολες.

Η τοποθέτηση των τεσσάρων χαλύβδινων τενόντων που θα θωρακίσουν και θα ενισχύσουν την ασφάλεια και τη στατικότητα της γέφυρας, αποτελεί το πιο δύσκολο κομμάτι των εργασιών, καθώς θα εφαρμοστεί μια εξειδικευμένη μελέτη.

Μέσα στην βδομάδα εγκαθίσταται ο εργολάβος για την 4η φάση εργασιών, αφού ολοκληρώθηκε η τρίτη φάση και έχουν στεγνώσει οι ρητίνες.

Οι δοκιμαστικές φορτίσεις που θα δοκιμάσουν την αντοχή της γέφυρας θα ξεκινήσουν το ερχόμενο Σάββατο για τον έλεγχο της στατικότητας όλων των προβόλων, ενώ θα ακολουθήσουν η στεγανοποίηση του καταστρώματος και η ασφαλτόστρωση.

Κίνδυνος κατάρρευσης

Υπενθυμίζεται ότι η γέφυρα Σερβίων έκλεισε για όλα τα οχήματα το βράδυ της Πέμπτης (16/3) με απόφαση του Περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη.

Η Περιφερειακή Αρχή, προχώρησε σε αυτή την απόφαση, έπειτα από εισηγήσεις ειδικών επιστημόνων που διαπίστωσαν ότι υπάρχει συνεχής διεύρυνση των ρωγματώσεων στους τένοντες της γέφυρας με κίνδυνο την κατάρρευση μέρους του οδοστρώματος. Με τη βοήθεια της Τροχαίας Κοζάνης η ρύθμιση της κυκλοφορίας των ΙΧ αυτοκινήτων γίνεται από τη γέφυρα Ρυμνίου, ενώ η κίνηση για τα ΙΧ φορτηγά γίνεται μέσω της Εγνατίας οδού είτε προς Θεσσαλονίκη είτε προς Μέτσοβο - Καλαμπάκα.

Ο περιφερειάρχης είχε τονίσει τότε ότι «εργαζόμαστε ασταμάτητα για την όσο το δυνατόν μικρότερη ταλαιπωρία των συμπολιτών μας και την ελαχιστοποίηση των οικονομικών συνεπειών για την περιοχή».

Η υψηλή γέφυρα Σερβίων είναι μία από τις μακρύτερες γέφυρες στην Ελλάδα, μήκους 1.372 μέτρων, αποτελεί τμήμα της Εθνικής Οδού Κοζάνης - Λάρισας και συνδέει τη δυτική Μακεδονία με την Κεντρική και Νότια Ελλάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ