ΕΛΛΑΔΑ

Τέσσερις Ανώτατοι Αξιωματικοί και ένας Πρέσβης στην Υπηρεσιακή - Το μήνυμα που εκπέμπει η Αθήνα

Τέσσερις Ανώτατοι Αξιωματικοί και ένας Πρέσβης στην Υπηρεσιακή - Το μήνυμα που εκπέμπει η Αθήνα
O Αλκιβιάδης Στεφανής που αναλαμβάνει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΙΣΜΗΝΗ / INTIME NEWS

Κάθε άλλο παρά συμπωματική είναι η παρουσία τεσσάρων πρώην Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας αλλά και ενός εμπειρότατου διπλωμάτη στην υπηρεσιακή κυβέρνηση που αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Μια περίοδος που χαρακτηρίζεται «κρίσιμη» για την εσωτερική λειτουργία του κράτους αλλά και για την ασφάλεια της χώρας, λόγω των ραγδαίων γεωπολιτικών εξελίξεων τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Η επιλογή προσώπων κοινής αποδοχής, εγνωσμένου κύρους και με μακρά και πολύτιμη εμπειρία στα ελληνοτουρκικά και τη διαχείριση εθνικών κρίσεων, αποτελεί εγγύηση για τη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Το «ΣΑΓΕ» της Κυβέρνησης

Τρεις πρώην Αρχηγοί Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων και ένας από τα Σώματα Ασφαλείας συμμετέχουν στην υπηρεσιακή κυβέρνηση που ορκίζεται σήμερα το μεσημέρι. Ο πρώην υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και επίτιμος ΑΓΕΣ Στρατηγός ε.α. Αλκιβιάδης Στεφανής αναλαμβάνει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο επίτιμος ΑΓΕΣ Στρατηγός ε.α. Χαράλαμπος Λαλούσης το Προστασίας του Πολίτη, ο επίτιμος ΑΓΕΑ Πτέραρχος ε.α. Ευάγγελος Τουρνάς το Πολιτικής Προστασίας και ο επίτιμος Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Ναύαρχος ε.α. Θεόδωρος Κλιάρης το υπουργείο Ναυτιλίας.

Ο Αλκιβιάδης Στεφανής αναλαμβάνει υπηρεσιακός υπουργός Εθνικής Άμυνας σε μια περίοδο που η τουρκική προκλητικότητα επανέρχεται στην καθημερινή ρητορική των γειτόνων. Καθώς η Άγκυρα ετοιμάζεται για τις δεύτερες προεδρικές εκλογές, με τη νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να θεωρείται δεδομένη, η τουρκική ηγεσία προετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα στα ελληνοτουρκικά, επιχειρώντας να βάλει στο τραπέζι του διαλόγου μια σειρά από παράνομες αξιώσεις που δεν αναγνωρίζει η Αθήνα.

Ενδεικτική της γραμμής που αναμένεται να ακολουθήσει η Άγκυρα αμέσως μετά την ανανέωση της θητείας του Ερντογάν, είναι η δήλωση του Χουλουσί Ακάρ περί «δίκαιου διαμοιρασμού του πλούτου στο Αιγαίο». Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας μάλιστα, προειδοποίησε πως η Άγκυρα δεν θα ανεχτεί τετελεσμένα και θα διεκδικήσει τα «δικαιώματα» της. Την ίδια ώρα, οι Τούρκοι προγραμματίζουν μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές τους ασκήσεις, την «DENIZ KURDU 23» η οποία ξεκινά την 1η Ιουνίου, ενώ η Ελλάδα θα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο με υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Σημαντική είναι και η εμπειρία που θα κομίσει ο επίτιμος ΑΓΕΣ Χαράλαμπος Λαλούσης, ο οποίος σε συνεργασία με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ αλλά και το αρχηγείο της Αστυνομίας, αντιμετώπισε αποτελεσματικά την οργανωμένη από την Άγκυρα απόπειρα εισβολής μεταναστών στον Έβρο. Ο Πτέραρχος ε.α. Ευάγγελος Τουρνάς, βρέθηκε στο «τιμόνι» της Πολεμικής Αεροπορίας από τον Μάρτιο του 2013 έως τον Φεβρουάριο του 2015 ενώ τον Σεπτέμβριο του 2021 τοποθετήθηκε υφυπουργός του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η μεγάλη εμπειρία που διαθέτει στη διαχείριση και αντιμετώπιση κρίσεων τον φέρνει στη θέση του υπηρεσιακού υπουργού ενώ αντίστοιχα μεγάλη εμπειρία διαθέτει και ο επίτιμος Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Ναύαρχος ε.α. Θεόδωρος Κλιάρης.

Ισχυρή διπλωματία

Μήνυμα προς την απέναντι πλευρά του Αιγαίου, αποτελεί και η επιλογή του πρέσβη επί τιμή, Βασίλη Κασκαρέλη, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Νίκο Δένδια στο Υπουργείο Εξωτερικών. Ο κ. Κασκαρέλης έχει υπηρετήσει την ελληνική διπλωματία για τέσσερις δεκαετίες αναλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, την Άγκυρα και τη Λευκωσία.

Υπηρέτησε ως γενικός γραμματέας του Υπουργείο Εξωτερικών την περίοδο από τον Ιούλιο του 2012 έως τον Μάρτιο του 2013 ενώ έχει άριστη γνώση των διπλωματικών ισορροπιών στα ελληνοτουρκικά, η οποία αναμένεται να φανεί χρήσιμη καθώς οι γείτονες επαναφέρουν το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» οι σχέσεις της Άγκυρας με την Αθήνα και τη Λευκωσία επανέρχονται σε τροχιά «σύγκρουσης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ