ΕΛΛΑΔΑ

Τα πρόσωπα κλειδιά στην υπόθεση με τους συνοριοφύλακες – Νέοι διάλογοι

Τα πρόσωπα κλειδιά στην υπόθεση με τους συνοριοφύλακες – Νέοι διάλογοι
EUROKINISSI

Τρία πρόσωπα τα οποία στις συνομιλίες τους με τους κατηγορούμενους συνοριοφύλακες έχουν κωδικό όνομα, προσπαθούν να εντοπίσουν οι αδιάφθοροι της ΕΛ.ΑΣ. και να συμπληρώσουν το παζλ ολόκληρης της εγκληματικής οργάνωσης που έφερνε στην Ελλάδα μέσω του Έβρου παράτυπους μετανάστες.

Στις νόμιμες παρακολουθήσεις των τηλεφωνικών τους συνδιαλέξεων οι αρχές διαπίστωσαν ότι οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί συνομιλούσαν με κάποιον «Σπύρο», ένα πρόσωπο που το αποκαλούσαν «γραμματέα» και ένα ακόμη με την κωδική ονομασία «κομάντο». Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για τους διακινητές που έστηναν τα καραβάνια των παράτυπων μεταναστών. Μάλιστα για τον άγνωστο νεαρό που αποκαλούσαν «Σπύρο» έκαναν συχνά αναφορά στις μεταξύ τους συνομιλίες οι συνοριοφύλακες, όπως για παράδειγμα στις 13:24 ώρα 25/04/2023:

«Ο Σπύρος μου είπε λέει «όπου να ‘ναι», εγώ τον λέω «Σπύρο να περάσουν τα παιδιά (ακατάληπτο), εγώ δε θέλω πολλά, εγώ θέλω να με πεις εσύ, που θα βγουν και τι ώρα θα’ρθουν».

Στην ογκωδέστατη δικογραφία γίνεται αναφορά με λεπτομέρειες σε 12 περιπτώσεις παράνομης διακίνησης που εμπλέκονται οι συνοριοφύλακες. Χαρακτηριστικά είναι όσα συνέβησαν στις 20-03-2023, όταν οι κατηγορούμενοι, σύμφωνα με τη δικογραφία, διευκόλυναν την είσοδο σε ελληνικό έδαφος 25 παράτυπων αλλοδαπών παρά το γεγονός ότι γνώριζαν το ακριβές σημείο παράνομης εισόδου τους και την ακριβή ώρα παράνομης εισόδου τους. Συγκεκριμένα, ένας από τους κατηγορούμενους συνοριοφύλακες είχε ενημερωθεί το βράδυ της ίδιας μέρας για την παράνομη είσοδο αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια, καθώς και τη μεταφορά και προώθηση αυτών στο εσωτερικό της χώρας. Το βράδυ της ίδιας ημέρας καταγράφεται συνδιάλεξη μεταξύ των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, όπου «συμφωνούν ότι αρχική τους επιδίωξη μετά την είσοδο στην ελληνική επικράτεια των παράτυπων αλλοδαπών, είναι να αποτραπεί η μετάβαση του οχήματος στο σημείο επιβίβασής τους, αφενός κάνοντας εμφανή την παρουσία τους στο προκαθορισμένο σημείο και αφετέρου ειδοποιώντας έτερες αστυνομικές δυνάμεις να ελέγξουν οχήματα τύπου βαν ή φορτηγά, που θεωρούν ότι χρησιμοποιούνται από το κύκλωμα περεταίρω προώθησης».

Προκειμένου να διευκολυνθεί ωστόσο η παράνομη είσοδος των 25 παράτυπων αλλοδαπών, ο συνοριοφύλακας επικοινωνεί με το Τμήμα Ελέγχου Καμερών και ζητά να απομακρύνει αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις που περιπολούν την περιοχή της Μάνδρας, προβάλλοντας ως δικαιολογία, ότι η ομάδα του αναμένει σε αυτή την περιοχή να προσέλθουν από την Τουρκία 25 μη νόμιμοι αλλοδαποί και έλαβαν ειδικές εντολές για την διαχείρισή τους, αναφέροντας χαρακτηριστικά «Έλα, λέω εμείς ρε παιδί μου, αν τα δικά μας τα άτομα που είναι γύρω στα 25, γιατί έχουμε κάμερα και εμείς, περάσουν και καθίσουν στο σημείο στο Ελληνικό, θα σε πω ότι πέρασαν αυτά που είναι στη νησίδα είναι άσχετα ας ασχοληθεί ο στρατός δεν έχουμε θέμα μετά. Εμείς έχουμε κάτι συγκεκριμένο που είναι δικό μας».

Λίγο αργότερα επικοινωνεί εκ νέου μαζί του όταν το επίμαχο γκρουπ αλλοδαπών έχει πλέον διασχίσει την ελληνοτουρκική μεθόριο και έχει φτάσει κοντά στο οδικό δίκτυο, διασχίζοντας όλη την παρέβρια περιοχή, προκειμένου το Τ.Ε.Κ. να συντονίσει αποτροπή εισόδου αλλοδαπών στην οποία λαμβάνει μέρος και ο Ελληνικός Στρατός.

Επίσης φαίνεται να περνούν ενημέρωση σχετικά με την αντικατάσταση του οχήματος μεταφοράς που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί από το κύκλωμα για την προώθηση των παράτυπων αλλοδαπών. Ακολούθως, καταγράφεται η πρόθεσή τους να κάνουν αστυνομικό έλεγχο στα οχήματα που επρόκειτο να διακινήσουν τους παράτυπους αλλοδαπούς πριν την επιβίβαση αυτών. Έτσι διευκολύνθηκε η είσοδος των αλλοδαπών με το πρόσχημα να προβούν σε σύλληψη των διακινητών τους που θα τους προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας. Τελικά η περαιτέρω προώθησή τους δεν επιτυγχάνεται, από τυχαίο αστυνομικό έλεγχο έτερων αστυνομικών δυνάμεων.

Τέλος, αναφέρεται ότι από έλεγχο στις ηλεκτρονικές εφαρμογές του συστήματος PoliceOnLine διαπιστώθηκε ότι δεν έχει καταγραφεί από το Τ.Σ.Φ. Διδυμοτείχου καμία αναφορά για την τυχόν σύλληψη διακινητών ή των 25 παράτυπων αλλοδαπών.

Πάντως, σαν τρόπο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, περιγράφεται από τους αξιωματικούς του εσωτερικών υποθέσεων και άλλος τρόπος κατά τον οποίο τα μέλη αυτής επιλέγουν να μην αποτρέψουν την παράνομη είσοδο των εντοπισθέντων αλλοδαπών, αλλά να την διευκολύνουν και εν συνεχεία να προβούν στη σύλληψή τους εντός της ελληνικής επικρατείας, δίδοντας τους το δικαίωμα παραμονής στη χώρα μας μέσω της διαδικασίας υποβολής αιτήματος ασύλου.

Μάλιστα, σε συνομιλίες μεταξύ δυο κατηγορουμένων αστυνομικών αναφέρουν:

Α: «Για αποτροπή εννοείς στο ποτάμι;»

Β: «Όχι ρε για αποτροπή και συ»

Α.: «Να τους πιάσουμε κάτω, έτσι τις βλέπουμε τις γραμμές κάτω εντάξει είναι εύκολο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ